Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο Δήμο Δομοκού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 18:45 Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο Δήμο Δομοκού

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την παρακολούθηση του Ενιπέα και της στάθμης του, επίσης στις περιοχές των Φαρσάλων και της Ανάβρας Αλμυρού (Γούρα)…

Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση και πρόγνωση  των μετεωρολογικών συνθηκών και της στάθμης του νερού  στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ενιπέα, στα διοικητικά όρια των Δήμων  Δομοκού, Φαρσάλων και Αλμυρού,  εγκαθιστά  η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου,  για να ξεκινήσει η  εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών και 3 Σταθμήμετρων, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη πρόβλεψη της ποσότητας των απορρεόντων υδάτων στον Ενιπέα.  Μαζί με τους δύο υφιστάμενους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (στο Λύκειο Δομοκού και στη Βαμβακού Φαρσάλων) δημιουργείται  έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 13 συνολικά Μετεωρολογικών Σταθμών  καταγραφής και πρόγνωσης. Τα  δεδομένα που συλλέγονται, οδηγούν σε ορθή λειτουργία των θυροφραγμάτων εντός της κοίτης του ποταμού και  στη λήψη μέτρων πρόληψης  έναντι πλημμυρικών φαινομένων σε παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το έργο περιλαμβάνει:

-την εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών στο Δήμο Δομοκού στις θέσεις Βούζι, Ξυνιάδα, Μακρυράχη, Μελιταία,  στην Ανάβρα Δήμου Αλμυρού και στο Δήμο Φαρσάλων στις θέσεις  Φάρσαλα, Ασπρόγεια, Νεράιδα, Δίλοφος, Άγιος Αντώνιος και Σκοπιά.

-την εγκατάσταση 3 Σταθμημέτρων σε γέφυρα Αμπελιάς,  γέφυρα Βασιλί και γέφυρα Ευυδρίου

-τη συμπλήρωση του υφιστάμενου δικτύου που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην διαδικτυακή περιοχή http://www.meteo.gr/gmap.cfm με τους επιπρόσθετους μετεωρολογικούς σταθμούς.

-την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ψηφιακού μοντέλου εδάφους της περιοχής του υδατορέματος Ενιπέα.

-την ανάπτυξη δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των σταθμών και του κέντρου ελέγχου.

-την καθημερινή τριετή παρακολούθηση.

-την επιχειρησιακή τριετή πρόγνωση καιρού.

-την ανάπτυξη ενός Ψηφιακού Ολοκληρωμένου Παρατηρητηρίου και

-την τριετή συντήρηση οργάνων και εγκαταστάσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση