Από τη Φθιώτιδα ο νέος Κλαδάρχης Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 07:35 Από τη Φθιώτιδα ο νέος Κλαδάρχης Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Ο Θανάσης Μπαλάφας προήχθη σε Υποστράτηγο και μετακινήθηκε από την 1η ΕΜΑΚ στο Αρχηγείο του Π.Σ….

Ένα παιδί από τη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα από την Παλαιοβράχα Σπερχειάδας, ο Θανάσης Μπαλάφας είναι από σήμερα ο νέος Προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με το βαθμό του Υποστράτηγου.

Γεννήθηκε το 1970 στην Παλαιοβράχα και τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σπερχειάδας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Φυσικών & Ανθρωπογενών Καταστροφών του Τμήματος Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών/Γεωγραφίας του Χαροκόπειου πανεπιστημίου. Μιλάει καλά την αγγλική γλώσσα.

Είναι παντρεμένος με τη Θεοδοσία Τσιλιμάγκου, η οποία επίσης κατάγεται από την Παλαιοβράχα και είναι πατέρας δύο παιδιών, του Χρίστου, 23 ετών, ο οποίος φοιτά στην Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Δημήτρη, 18 ετών, μαθητή Λυκείου.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1996  και αποφοίτησε από την Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 2000  με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Υπηρέτησε στην Π.Υ. Κω ως προϊστάμενος του Ανακριτικού τμήματος, ως προϊστάμενος Κλιμακίου στην Κάρπαθο, ως Διοικητής, Υποδιοικητής και ως επιχειρησιακός Αξιωματικός της 1ης ΕΜΑΚ και ως Διοικητής της Π.Υ. Μακρακώμης.

Κατέχει πτυχίο αλεξιπτωτιστή του Ελληνικού Στρατού, πτυχίο αυτοδύτη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού και πτυχίο διαχείρισης κρίσεων του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είναι πιστοποιημένος στην Στρατηγική, Τακτική και Ασφάλεια στις δασικές πυρκαγιές από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. καθώς και  στην παροχή πρώτων βοηθειών στο τραύμα (Pre Hospital Trauma Life Support).

Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FIRE 4» για την άμεση ανταπόκριση σε δασικές πυρκαγιές και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Rapid Response Capability 7» ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων όπως «Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Δημόσια Διοίκηση» στο ΙΝΕΠ, «Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων -Αναγνώριση Κινδύνων – Νομοθετικό Πλαίσιο», «Σύστημα Διαχείρισης Συμβάντος (Incident Command System)» των Η.Π.Α, «Ανάπτυξη και τρόπος ανταπόκρισης των διασωστικών ομάδων σε διεθνές περιβάλλον (INSARAG/UNDAC Awareness Training)» του Ο.Η.Ε.

Είναι εκπαιδευμένος στη διαχείριση πυρκαγιών αερίων καυσίμων στην Αγγλία, στην προστασία Υποδομών Ζωτικής Σημασίας  από το ΚΕΜΕΑ και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης, έχει τελειώσει το Σχολείο Διασώσεων με την χρήση ελικοπτέρου στη Γαλλία.

Έχει γράψει βιβλίο για την «Οργάνωση της Διάσωσης σε Τροχαία Ατυχήματα» και για τις «Βασικές Οδηγίες για την Σχεδίαση Εκκένωσης Κτηρίων».

Συμμετείχε με ανακοίνωση στο συνέδριο Safe Athens 2017-Οι Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και ως ομιλητής σε πλήθος Ημερίδων.

Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σεμιναρίων – εκπαιδεύσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έως το υψηλότερο επίπεδο του Εμπειρογνώμονα και έχει συμμετάσχει είτε ως μέλος της ελληνικής ομάδας είτε ως σύνδεσμος Αξιωματικός είτε ως αξιολογητής σε πολλές διεθνείς ασκήσεις (Νορβηγία, Αρμενία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τουρκία).

Είναι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας έρευνας & Διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει δηλώσει η Ελλάδα στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. για θέματα καταστροφών και είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο Εμπειρογνωμόνων της πολιτικής προστασίας στην ΕΕ σε θέματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Είναι τακτικός καθηγητής, επί σειρά ετών, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ενώ έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και σε πλήθος Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης, πυρόσβεσης και αντιμετώπισης καταστροφών στην Ελλάδα, σε πολλές από αυτές ως επικεφαλής, ενώ συμμετείχε ως Υποδιοικητής της ελληνικής αποστολής στην Ταϊλάνδη μετά τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, (2004), ως Υποδιοικητής της ελληνικής αποστολής στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς στο όρος Carmel στη Χάιφα (2010) και ως Διοικητής της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Δυρραχίου.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή ενώ έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές.

Κατά τις πρόσφατες κρίσεις προήχθη στον βαθμό του Υποστράτηγου και τοποθετήθηκε ως Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση