Ο βροχερός μήνας Μάιος και η Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 09:33 Ο βροχερός μήνας Μάιος και η Φθιώτιδα

Που σημειώθηκαν ρεκόρ 15ετίας...

Ένας από τους πιο βροχερούς Μάιους ήταν ο φετινός, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Οι περισσότερες βροχές έπεσαν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά της δυτικής - βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ σημαντικές βροχοπτώσεις είχαμε επίσης  στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Επίσης σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.

Μέσα σε αυτές και η Αμφίκλεια όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Συνολικά βέβαια στην Αμφίκλεια οι ημέρες βροχόπτωσης έφτασαν τις 24 μαζί με τις ημέρες όπου το ύψος της βροχής δεν ξεπέρασε τα 2 χιλιοστά. Το σύνολο έφτασε πάντως τα 121,6 mm, με την πιο δυνατή βροχή να καταγράφεται στις 4/5, φτάνοντας τα 24,8 mm, όπως και την Πέμπτη 31 Μαΐου, όταν είχαμε και χαλαζοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Γενικότερα η Λοκρίδα και περισσότερο ο Δήμος Λοκρών δέχτηκε περισσότερες βροχές στο πρώτο 5ημερο του Μαΐου και όχι στο τελευταίο 10ημερο της μεγάλης αστάθειας.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στην Τραγάνα που δέχτηκε 88,2 mm σε μόλις 9 ημέρες με την πιο ραγδαία βροχή στις 5/5 (24,4 mm), έβρεξε μόνο μία ημέρα το τελευταίο 10ημερο!

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, στο Θεολόγο Μαλεσίνας όπου συνολικά έπεσαν 71 mm νερού σε 11 ημέρες. Η δυνατότερη βροχή στις 3/5 (26,4 mm).

Την ίδια ημέρα (3/5) στη Στυλίδα έπεσε το περισσότερο νερό στη Φθιώτιδα για το μήνα Μάιο σε ένα 24ωρο 41,6 mm ενώ για όλο το μήνα  έφτασε τα 76,4 mm. Στην έδρα του ομώνυμου Δήμου είχαμε βροχή συνολικά 13 ημέρες.

Τέλος στο Δομοκό όπου η ομίχλη συνοδεύει ενίοτε και τη βροχή, είχαμε 20 βροχερές ημέρες, με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 83,20 mm (20,4 στις 23/5).

Θα κλείσουμε την αναφορά μας στη Φθιώτιδα με την πρωτεύουσα Λαμία, όπου και εδώ οι πιο βροχερές ημέρες ήταν στην αρχή του μήνα. Συνολικά έβρεξε 16 ημέρες φτάνοντας τα 53,2 mm (μεγαλύτερο ύψος βροχής 11,4 στις 5/5). Να αναφέρουμε επίσης ότι αν και η Λαμία ήταν συνεχώς στα όρια του χαμηλού που έφερε την αστάθεια το τελευταίο 10ημερο, έβρεξε μόνο τις 5 ημέρες παρά τις αντίθετες προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις  μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή του μηνιαίου ύψους βροχόπτωσης του Μαΐου του 2023 σε ολόκληρη τη χώρα, όπως καταγράφηκε από 458 μετεωρολογικούς σταθμούς:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση