«Έφυγε» ο Λαμιώτης Καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Δερβενούλας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 09:35 «Έφυγε» ο Λαμιώτης Καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Δερβενούλας

Την Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας…

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και επιστήμονας, ο Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Δερβενούλας, «έφυγε» σήμερα Δευτέρα 5 Ιουνίου από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών.

Ήταν ένα από τα τρία παιδιά του διακεκριμένου ιατρού Γεώργιου Δερβενούλα με την γνωστή Παθολογική Κλινική στη συμβολή των οδών Χαντζοπούλου και Λεωσθένους στη Λαμία και της Ευαγγελίας Γεμενή.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Δερβενούλας

Αποφοίτησε με άριστα από το Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τον τίτλο του ειδικού παθολόγου στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου, ολοκληρώνοντας την ειδικότητα της αιματολογίας. Το 1976 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα. 

Ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Β’ Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Με ενθουσιασμό και ζήλο συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών και νέων ιατρών. Άφησε παρακαταθήκη το αξιοσημείωτο κλινικό και ερευνητικό έργο στη Μονάδα Έρευνας και πρωτοστάτησε στην εισαγωγή νέων θεραπειών  στη χώρα, όπως η μεταμόσχευση μυελού των οστών και οι πλασμαφαιρέσεις.

Εν συνεχεία μετέφερε τις δραστηριότητές του στο νεοσύστατο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, από όπου και αφυπηρέτησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Με αποφασιστικότητα και όραμα δημιούργησε την Αιματολογική Μονάδα και τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, όπου παρήγαγε εξαιρετικό επιστημονικό έργο και προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τόσο στον πληθυσμό της Δυτικής Αττικής, όσο και της υπόλοιπης χώρας. Ηγήθηκε επιστημονικών εταιρειών όπως η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αιμαφαίρεσης.

Συμμετείχε μαχητικά σε όλες τις διαδικασίες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επί τρεις δεκαετίες, με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και κλινικού έργου.

Ήταν ένας άνθρωπος με πολύπλευρη καλλιέργεια και ενδιαφέροντα. Βαθιά πολιτικοποιημένος, συμμετείχε σε μεγάλους αγώνες  της γενιάς του.

Διακρίθηκε διεθνώς για το Ερευνητικό του έργο και την προσφορά του στην αντιμετώπιση δυσίατων ασθενειών. Τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, πλείστες φορές βοήθησε αφιλοκερδώς και με αυταπάρνηση τους ασθενείς του.

Έκανε δύο γάμους, ο πρώτος με τη Δήμητρα Βερροιοπούλου και ο δεύτερος με την Άννα Πηγαδίτου. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο γιούς: τον Γιώργο Δερβενούλα, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ως νευρολόγος και ακαδημαϊκός στο Λονδίνο  και τον Νικόλα Δερβενούλα, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του στις πιο δύσκολες στιγμές. Συνεχίζοντας την προσφορά της οικογένειας οι γιοί του αποφάσισαν να δημιουργήσουν πρόγραμμα υποτροφιών  απευθυνόμενοι σε μαθητές από τη Λαμία που εισάγονται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Στη Λαμία το τελευταίο αντίο

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη στη γενέτειρά του τη Λαμία, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 2:00’ το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να  ενισχυθούν οικονομικά το Ορφανοτροφείο Θηλέων και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση