Εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 10:10 Εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Κλειστό για το κοινό από τις 7 Ιουνίου - Ανοιχτός θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου…

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας, το οποίο σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Αρχαιολόγου Ευθυμίας Καράντζαλη, «προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και την ιστορική διαδρομή της διαμέσου των αιώνων», ήρθε η ώρα της επανέκθεσης και του εκσυγχρονισμού του.

Για αυτό το λόγο ξεκινά το έργο «ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ  ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (ΑΙΘΟΥΣΑ Α) ΤΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ», ενταγμένο στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» με συνολικό προϋπολογισμό 958.500,00€, το οποίο υλοποιείται με δυο υποέργα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων.

Όπως περιγράφει η κα Καράντζαλη: «Με την υλοποίηση του έργου δημιουργείται εισαγωγική ενότητα και καθοδηγείται σαφώς ο επισκέπτης στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου, επιτυγχάνεται η αναδιάρθρωση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού υλικού με καινοτομική παρουσίαση και διατηρώντας τους κύριους νοηματικούς άξονες της υφιστάμενης έκθεσης (=ταφικοί τόποι/νεκροταφεία, ιεροί τόποι/ιερά, οικισμοί/οικίες). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται ομαλά οι νέες ειδικές θεματικές ενότητες στη χρονολογική αφήγηση, επιτυγχάνεται η καλύτερη αναγνωσιμότητα των θεματικών ενοτήτων, μέσω του περιορισμού ομοειδών αντικειμένων, επανασχεδιάζεται και συμπληρώνεται το πληροφοριακό και ερμηνευτικό υλικό.

»Ο νέος εκθεσιακός εξοπλισμός θα αποτελείται από νέες προθήκες έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, από βάσεις - βάθρα για ασφαλή τοποθέτηση αρχαίων αντικειμένων, από εκθεσιακές κατασκευές, βάσεις εποπτικού υλικού διαφόρων μεγεθών, κατασκευές ανάρτησης εποπτικού υλικού, εκθεσιακά ταμπλό και μεταλλικές κατασκευές για την ασφαλή στήριξη αρχαίων αντικειμένων, επενδύσεις των τοίχων, μίας ειδικής κατασκευής του χρονολογίου του προθαλάμου, μίας ειδικής κατασκευής με την κάτοψη των εκθεσιακών χώρων, κ.λ.π

Συνεχίζοντας την περιγραφή του έργου η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας υπογραμμίζει το ριζικό εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φωτισμού ανάδειξης, τόσο του γενικού σκηνογραφικού, όσο και αυτού εντός των προθηκών καθώς και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων προθηκών.

«Ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης κλιματισμού (Θέρμανση-Ψύξη) στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και οι τεχνικές βελτιώσεις για την αναβάθμιση της υφιστάμενης μηχανολογικής εγκατάστασης και της ηλεκτρικής υποστήριξής της θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων», συμπληρώνει η κα Καράντζαλη που υπόσχεται ότι η υπηρεσία της θα ενημερώνει σταδιακά για την εξέλιξη των εργασιών, με δελτία τύπου που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.                                                                                                   

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση