Σεισμός στην Αταλάντη: 38 κτίρια ακατάλληλα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 09:00 Σεισμός στην Αταλάντη: 38 κτίρια ακατάλληλα

Σπίτια, εκκλησίες και σχολικά κτήρια…

Μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2023, 13 km Ν.Δ. Αταλάντης κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, διενεργούν μετασεισμικούς πρωτοβάθμιους ελέγχους (ταχείες αυτοψίες) σε κτήρια (χώρους συνάθροισης κοινού, κατοικίες, ή επαγγελματικούς χώρους), που έχουν υποστεί βλάβες από τον σεισμό.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται κυρίως για:

✓ να ενημερωθούν οι πολίτες αμέσως μετά τον σεισμό, αν τα κτήριά τους είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

✓ να διαπιστωθεί η έκταση των βλαβών από τον σεισμό, ώστε να οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή.

Από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, τα κτήρια χαρακτηρίζονται «Κατοικήσιμα» ή «Μη Κατοικήσιμα», ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν.

Στο Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας εγγράφηκαν ως μη κατοικήσιμα, 38 κτίρια σε σύνολο 120 ελέγχων (6 ιεροί Ναοί και 32 κατοικίες).

Επιπλέον, έγιναν αυτοψίες και σε 3 σχολικές μονάδες (με συνολικά 5 κτήρια) στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Ορχομένου, εκ των οποίων το Δημοτικό Σχολείο στη Δημοτική Κοινότητα Ορχομενού (Τοπική Ενότητα Διονύσου) με 3 κτήρια, κρίθηκε ακατάλληλο και χρήζει επισκευών.

Σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις ύπαρξης επικινδύνου, για τη δημόσια ασφάλεια κτηρίου ακολουθεί άμεσα επανέλεγχος από τριμελή επιτροπή.

Κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί «μη κατηκοίσημα»:μετά την εξασθένιση του φαινομένου, επανελέγχονται (δευτεροβάθμιος έλεγχος), χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους πολίτες. Για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων θα εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης για την οριοθέτηση τής σεισμόπληκτης περιοχής και τον καθορισμό μέτρων αποκατάστασης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση