Τίτλοι τέλους για τη Δομή Φιλοξενίας Θερμοπυλών;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 07:50 Τίτλοι τέλους για τη Δομή Φιλοξενίας Θερμοπυλών;

Χιλιάδες άτομα από τρίτες χώρες στέγασαν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο στα ντουβάρια των άλλοτε εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων…

Μετά από 7,5 σχεδόν χρόνια η Δομή προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών Θερμοπυλών, αποχαιρέτισε τους τελευταίους 53 φιλοξενούμενους.

Οι τελευταίοι ένοικοι του, όπως ενημερωθήκαμε από την ΠΕ Φθιώτιδας, αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 21 Ιουνίου 2023, με λεωφορείο για τη Λάρισα, ενώ την προηγούμενη ημέρα άλλοι 20 περίπου μετανάστες είχαν μεταφερθεί σε Αττική και Θήβα.

Το καμπ Θερμοπυλών, πρωτολειτούργησε το… δίσεκτο 2016 για να εκτονώσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εκείνον τον Φλεβάρη, όταν κι ανακοινώθηκε το «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, ως επί τω πλείστον από την εμπόλεμη και βομβαρδισμένη Συρία.

Τότε που είχε γεμίσει ο διεθνής στο ύψος της Λαμίας από ανθρώπους που προσπαθούσαν πεζή να φτάσουν στα σύνορα με τα μωρά και τα πρόχειρα υπάρχοντά τους αγκαλιά!

Ήταν μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που προχώρησε σε άμεση ανακατασκευή του παλιού ξενοδοχείου «Αίγλη», φιλοξενώντας στις 3 Μαρτίου 2016 τους πρώτους 116 πρόσφυγες.

Από τότε πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι που έψαχναν μια καλύτερη τύχη μακριά από την πατρίδα τους, κάποιοι εκ των οποίων έμειναν και στη χώρα μας είτε από επιλογή, είτε γιατί δεν μπόρεσαν ποτέ να ολοκληρώσουν τα χαρτιά τους και να βρεθούν στη χώρα που ήθελαν.

Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως είχε πάντα στο μυαλό της την επιστροφή στην πατρίδα, καθώς ειδικά τον πρώτο καιρό, το καμπ δεχόταν μόνο πρόσφυγες, ανθρώπους δηλαδή που είχαν φύγει αναγκαστικά από τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου.

Σημείο τριβής

Η Δομή Θερμοπυλών αποτέλεσε πολλές φορές σημείο τριβής της τοπικής κοινωνίας με την κεντρική εξουσία. Ο λόγος προφανής καθώς επί δεκαετίες υπήρχε η συζήτηση προβολής του ιστορικού χώρου, παράλληλα με την αξιοποίηση των «θαυματουργών» ιαματικών πηγών, για την προσέλκυση τουριστών από όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε σε προορισμό απελπισμένων ανθρώπων!

Επιπλέον η όποια υπάρχουσα υποδομή δε θα μπορούσε να αναβαθμιστεί για οποιοδήποτε τουριστικό σκοπό, όσο εξυπηρετούσε ανάγκες της μεταναστευτικής πολιτικής που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει η χώρα μας κατ’ επιταγή της ΕΕ.

Τώρα, χωρίς να γνωρίζουμε το αύριο καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα προχωρήσει σε αξιοποίηση του ιστορικού αυτού χώρου και δε θα αναγκαστεί εξαιτίας της νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών να ξαναλειτουργήσει το χώρο.

Επιπλέον ελπίζουμε οι άνθρωποι που κυνηγημένοι βρέθηκαν στην περιοχή μας να βρουν κάποτε έναν κόσμο καλύτερο και τη δική τους Ιθάκη που ονειρεύτηκαν.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση