Αλλαγή ώρας: Πότε πηγαίνουμε τα ρολόγια μας πίσω

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 12:27 Αλλαγή ώρας: Πότε πηγαίνουμε τα ρολόγια μας πίσω

Πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δίνοντας τη σκυτάλη στην χειμερινή ώρα.

Η αλλαγή θα γίνει, όπως και κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή φέτος στις 29 του μήνα, στις 04:00 π.μ θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες στις 03:00 π.μ. Σημειώνεται πως η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας είχε ξεκινήσει στην Ευρώπη το 2018 με σκοπό έως το 2021 να γίνουν οι αλλαγές, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού οι συζητήσεις παύθηκαν.

Τι είχε προτείνει η Κομισιόν

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά την πρόλαβε το Brexit και η πανδημία και φτάσαμε πλέον στο 2022 με τις κυβερνήσεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και το θέμα της αλλαγής της ώρας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αλλαγή ώρας: Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.

Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση