Νέα κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 23:47 Νέα κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας

«Σε οριακό σημείο η λειτουργία του και μόνο για επείγοντα περιστατικά και χειρουργεία», λέει η Ε.Ν.ΙΑ.Λ….

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπως περιγράφει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας (Ε.Ν.ΙΑ.Λ.), εκπέμποντας και πάλι SOS για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του μεγαλύτερου νοσηλευτικού καταστήματος της Στερεάς Ελλάδας.

Η ΕΝΙΑΛ πρόσφατα (19/7/23) είχε κοινοποιήσει την επιστολή της προς το νέο Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του και ζητώντας ΑΜΕΣΑ την πρόσληψη 58 ιατρών.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, άλλη επιστολή όπου περιέγραφαν την τραγική κατάσταση λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ τώρα πλέον έχουν μείνει 75 ιατροί που αντιστοιχούν στο 46% των προβλεπόμενων θέσεων!

Υπό αυτές τις συνθήκες και με την υπερεργασία να υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών τους, προειδοποιούν ότι το Νοσοκομείο Λαμίας εξελίσσεται σε σταθμό αντιμετώπισης μόνο επείγοντων περιστατικών και χειρουργείων.

Οι ίδιοι βλέπουν μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας με αναξιοπρεπή, όπως αναφέρουν, τρόπο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους πολίτες.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της ΕΝΙΑΛ:

«Συνεχίζουμε την ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με την οριακή κατάσταση και τις  δυσμενείς συνθήκες εργασίας μας στο Γ.Ν. Λαμίας.

1. Ο αριθμός των μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα στο νοσοκομείο  είναι 75 (από 84 την 13/4/2023) όταν οι προβλεπόμενες θέσεις σύμφωνα με τον  οργανισμό είναι 162 (ποσοστό 46%). 

2. Το ΤΕΠ του νοσοκομείου συνεχίζει να λειτουργεί με εντέλλεσθε σε γιατρούς άλλων  κλινικών και ειδικευόμενους παθολογίας, παιδιατρικής, ορθοπεδικής,  γυναικολογίας, διαταράσσοντας εξολοκλήρου τη λειτουργία του νοσοκομείου. Η  υποστελέχωση του και η σαθρή προσπάθεια εμβαλωματικής ενίσχυσης του έχει ως  συνέπεια πολλά λειτουργικά προβλήματα, καθυστερήσεις και τελικά προβληματική  παροχή δημόσιας υγείας στους πολίτες. Η αδυναμία των διοικούντων να  αντιμετωπίσουν τα πραγματικά αίτια, που τους έχουμε γνωστοποιήσει πολλάκις,  οδηγεί στη συνέχιση της μοναδικής, εύκολης, εκβιαστικής και νομιμοφανούς  απόφασης των εντέλλεσθε στο ήδη ταλαιπωρημένο υποστελεχωμένο προσωπικό. Η  5η ΥΠΕ, με τη σειρά της κωφεύει στις εκκλήσεις μας για ενίσχυση των ΤΕΠ από άλλα  νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία, την ίδια ώρα που σε άλλες δομές τα ΤΕΠ  λειτουργούν μόνο ή και με την ενίσχυση γενικών ιατρών. Ο δε κρατικός μηχανισμός  ευαγγελίζεται στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία καθυστερεί επικίνδυνα εδώ και  χρόνια. Οι κυβερνητικοί μετασχηματισμοί αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής  βούλησης και προγράμματος. 

3. Την 1/6/2023 σε δελτίο τύπου είχαμε δηλώσει: << Η αύξηση του αριθμού των  παραιτήσεων, θα οδηγήσει μαθηματικά το Γ.Ν. Λαμίας να λειτουργεί ως σταθμός  αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και επειγόντων χειρουργείων, με λιγοστούς  ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίο με εντέλλεσθε θα εξαναγκάζονται να ασκούν  ιατρική εκτός της ειδικότητάς τους, στην επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική της  εφημερίας τομέα ή ακόμα χειρότερα της ιατρικής της άσπρης μπλούζας, γιατρός για  πάσα νόσο>>. Η τραγική υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος, οδηγεί  σε: 

α. δυσχέρεια στη δημιουργία προγράμματος καθημερινής εφημέρευσης. Απαιτείται  συνδρομή – εντέλλεσθε αναισθησιολόγων από άλλες δομές ή από ιδιώτες, όπως  προβλέπουν υπουργικές αποφάσεις που αποδεικνύουν την μηδενική στήριξη και  παντελή εγκατάλειψη του ΕΣΥ. 

β. αναγκαστική μείωση και πρακτικά αδυναμία λειτουργείας των χειρουργικών  αιθουσών για προγραμματισμένα χειρουργεία. 

γ. το νοσοκομείο θα λειτουργεί μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, ίσως και μόνο για  τα άκρως επείγοντα που δεν είναι ασφαλής η διακομιδή τους και ουσιαστικά εκ των  συνθηκών οδηγείται σε αναστολή της λίστας χειρουργείων.

δ. η λύση της εσωτερικής μετακίνησης – εντέλλεσθε γιατρών από τη ΜΕΘ για κάλυψη  μέρους των χρόνιων αναγκών του αναισθησιολογικού τμήματος αποδεικνύουν  έμπρακτα την εικόνα αποδιοργάνωσης, εγκατάλειψης και επικίνδυνης αδιαφορίας  αυτών που ενδιαφέρονται και αποφασίζουν για τη λειτουργία του ΕΣΥ, την παροχή  δημόσιας υγείας και τη στήριξη του νοσοκομείου μας. 

4. Ο υπουργός υγείας αναγνωρίζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης, ή  αποκρύπτοντας τις πραγματικές επιδιώξεις της σχετικά με το ΕΣΥ, ζητά από τους  γιατρούς να βάλλουν πλάτη. Μα τόσα χρόνια τι άλλο κάνουμε; Και ως ένδειξη  συμπαράστασης ενεργοποιεί την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες, χωρίς κάποια  αξιολόγηση, όπως ισχύει για τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, με  πολυποίκιλες συμβάσεις και ασάφειες καθηκοντολογίων και επιστημονικών και  διοικητικών υπευθυνοτήτων. Η επιδίωξη των κυβερνόντων και διοικούντων είναι σε  μας ξεκάθαρη. Η διάλυση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Πολύ πρόσφατα  παραιτηθείς συνάδελφος, λόγω δυσχερών συνθηκών εργασίας στο νοσοκομείο,  επανήλθε για εφημερίες με κάποιας μορφής ιδιωτικής σύμβασης και με εργασιακούς  όρους της αποδοχής του. Η νέα συνθήκη εργασίας δεν αντισταθμίζει εργασιακά και  εφημεριακά την προγενέστερη, αυτή δηλαδή του μόνιμου ιατρού του ΕΣΥ. 

5. Η ΕΝΙΑΛ στην προσπάθεια διάσωσης του Γ.Ν. Λαμίας είναι υποχρεωμένη απέναντι  στην επιστήμη που υπηρετεί, την ηθική, την αξιοπρέπεια και την λογική που διέπει  τα μέλη της να αγωνιστεί για όσα θεωρεί αξίες αδιαπραγμάτευτες. Θα παλέψουμε  για τη δημόσια υγεία και τους εαυτούς μας. Είναι καιρός και οι διοικούντες να  σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν έστω και την ύστατη ώρα τις  ευθύνες τους, πολιτικές, κοινωνικές, ηθικές για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες  ψυχές. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν αξιοπρεπώς, παρά  τις σημαντικές ελλείψεις και ταυτόχρονα οι «μαύρες τρύπες» του νοσοκομείου να  οδηγούν στην κατάρρευση και αυτά που ακόμα στέκονται; Πόσο ακόμα θα  ανεχθούμε το «πάμε κι όπου βγεί»; 

Ο τρόπος που οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση της υγείας είναι αναξιοπρεπής τόσο για  τους γιατρούς όσο και για τους πολίτες. Η λογική του αργού θανάτου της δημόσιας υγείας δε  μας αξίζει. 

Μέχρι να δοθεί μία λύση όποια και αν αποφασίσουν οι επαΐοντες η ΕΝΙΑΛ θα σας  υπενθυμίζει με δελτία τύπου, διαμαρτυρίες και αξιοπρέπεια τα προβλήματα του  νοσοκομείου και θα αγωνίζεται για τη διάσωσή του και την επανέναρξη ενός βιώσιμου και  αποτελεσματικού ΕΣΥ. Ευχόμαστε να είστε αρωγοί της προσπάθειάς μας αν και για σας η  δημόσια υγεία αποτελεί κεκτημένο κοινωνικό αγαθό

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση