Στερεά: «Κατρακύλησε» ο υδράργυρος κάτω από το μηδέν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 07:53 Στερεά: «Κατρακύλησε» ο υδράργυρος κάτω από το μηδέν

Το πασπάλισε στην Οίτη. Κάτω από 7 βαθμούς το πρωί στη Λαμία…

Θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε χειμώνα και μάλιστα βαρύ, σημειώθηκαν μεταμεσονύκτιες και πρωινές ώρες της Κυριακής 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν με την ελάχιστη να καταγράφεται στο Χιονοδρομικό Κέντρου του Καϊμάκτσαλαν όπου το θερμόμετρο έδειξε -9.6 °C! Ακολούθησε το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με θερμοκρασία -7,9ο.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί (εκτός χιονοδρομικών κέντρων) του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Εκτός από το ορεινό Μαυρολιθάρι στην Οίτη όπου είχαμε και το πρώτο πασπάλισμα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, στον πίνακα δεν είναι η Βουτύρω Καρπενησίου, όπου στις 07:20’ το πρωί η θερμοκρασία ήταν -2,7 βαθμοί Κελσίου.

Κάτω από το μηδέν είχαμε επίσης στο Λιβάδι Παρνασσού και «μηδέν» στο 51ο χλμ Λαμίας - Άμφισσας και στην Αράχωβα. Επίσης στο Νέο Μοναστήρι η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους 1,6 βαθμούς, στη Σέττα Ευβοίας 1,8 και στην Μακρακώμη 1,9!

Στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, Λαμία το θερμόμετρο έδειξε 6,9 βαθμούς στις 06:00’ το πρωί.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κρήτη η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 13 βαθμούς στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ στον Πλατανιά Χανίων η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν 15,4.

Θυελλώδεις άνεμοι

Ένα σημαντικό στοιχείο της κακοκαιρίας εξπρές που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι ειδικά στο Αιγαίο. Έτσι οι περιοχές της Στερεάς και της Θεσσαλίας που βλέπουν Αιγαίο δέχτηκαν και τις ισχυρότερες ριπές ανέμων. Στο Κάβο Ντόρο η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τα 98 χλμ την ώρα και στη Σκόπελο τα 97. Πολλά προβλήματα δημιούργησαν οι άνεμοι στην Κύμη Ευβοίας, που έφτασαν τα 98 χλμ/ώρα γύρω στις 21:00’ το βράδυ του Σαββάτου, ενώ 2 με 3 το πρωί κόπασαν στα 82!

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, συνοδευόμενες από βροχές ή καταιγίδες στο Αιγαίο, είναι το βασικό σκηνικό του καιρού για την Κυριακή 19 Νοεμβρίου σύμφωνα με το meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, φαινόμενα που τις μεσημεριανές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη. Τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν στη Θράκη μέχρι το ξημέρωμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14, στην Ήπειρο από 2 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 3 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15-16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 8 έως 14 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση το απόγευμα. Στο Ιόνιο επίσης θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτική εξασθένηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση