Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Οικοτροφείο Λαμίας "Γλαύκος" (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 16:12 Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Οικοτροφείο Λαμίας "Γλαύκος" (ΦΩΤΟ)

Από τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος του Ν. Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα του Οικοτροφείου Λαμίας ‘’Γλαύκος’’ και του Προστατευμένου Διαμερίσματος ‘’Ηριδανός’’, συμμετείχαν στις περιβαλλοντικές δράσεις (προβολή βίντεο & παρουσίασης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οικοτροφείου από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων και την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο λειτουργίας της, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.  Σακελλαρόπουλος συνεργάζεται με φορείς, οργανισμούς κ.ά. οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για την καλλιέργεια κουλτούρας σε  μέλη και  εργαζόμενους που αφορούν διαδικασίες για ένα οικολογικό περιβάλλον. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις ανακύκλωσης, δημιουργίας κομπόστ, εναλλακτικής καλλιέργειας γης (Πρόγραμμα Permind) κ.ά. Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις υπηρετούν τον στόχο της λειτουργίας των άνω Δομών Ψυχικής Υγείας που είναι μεταξύ άλλων η εκπαίδευση και η δραστηριοποίηση των μελών στην απόκτηση δεξιοτήτων βάσει των αρχών της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ψυχιατρικής, ώστε σταδιακά να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς διαβίωσης μέσα στην κοινότητα.

Βάσει της συγκεκριμένης στοχοθεσίας, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια οργανωμένη παρουσίαση και βίντεο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά.

Επίσης, οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού των σκουπιδιών, ανακαλύπτοντας πως τα ίδια τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’ καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.ά.) ενώ στη συνέχεια έπαιξαν μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, κατανοώντας στην πράξη τη συμβολή της επαναχρησιμοποίησης στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα κ.ά..

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιβράβευσε την προσπάθεια των συμμετεχόντων δωρίζοντάς τους κάδους χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στυλό, τσάντες & καπέλα ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση & την κομποστοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε όλοι οι πολίτες, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και βάσει της αρχής της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών, να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να κατανοήσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση όλων των  πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δείτε φωτογραφίες:

,

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση