Τι λέει ο Καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας για το σεισμό στη Φωκίδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 23:51 Τι λέει ο Καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας για το σεισμό στη Φωκίδα

Αυτοψία σε όλα τα σχολικά κτίρια…

Σε συνέχεια της επικοινωνίας της Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Λιάνας Πιλάλα-Τσακίρη με τον Καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Καρακώστα, ελήφθη σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 ανάλυση επί της εκδήλωσης σεισμικής δραστηριότητας που είναι σε εξέλιξη σε περιοχή του Δήμου Δελφών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καρακώστας αναφέρει:

Θεσσαλονίκη 23/02/2024

Σε συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης που υποβλήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024 και με βάση τα νέα στοιχεία για την σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Δελφών θα θέλαμε να προσθέσουμε τα εξής:

Στις 04/01/2024 εκδηλώθηκε σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή περίπου 7 km νότια–νοτιοδυτικά της Άμφισσας, και 5 km βορειοδυτικά της Ιτέας, κοντά στα χωριά Τριταία και Αγία Ευθυμία του Δήμου Δελφών. Η δραστηριότητα αυτή εξελίσσεται μέχρι σήμερα με την καταγραφή και τον προσδιορισμό των επικέντρων 340 σεισμών με μεγέθη 0.4 – 4.3. Από το σύνολο των σεισμών αυτών, 76 έχουν μέγεθος μικρότερο του Μ=1.0, 220 έχουν μεγέθη μεταξύ 1.0 και 1.9, 40 σεισμοί έχουν μεγέθη μεταξύ 2.0 και 2.9 και 4 σεισμοί έχουν μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 3.0. Στην αρχή της σεισμικής έξαρσης σημειώθηκε σεισμός μεγέθους Μ=3.0, στις 04/01/2024, 23:32 ώρα Ελλάδας. Ακολούθησαν δύο ακόμα σεισμοί με μεγέθη 3.0 και 3.1 στις 21 και 31 Ιανουαρίου 2024, αντίστοιχα. Στις 22 Φεβρουαρίου 2024 στις 13:21 ώρα Ελλάδας, έγινε σεισμός με μέγεθος Μ=4.3 που είναι και ο μεγαλύτερος από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας. Η σεισμική δραστηριότητα άρχισε να εξελίσσεται σε περιοχή μήκους περίπου 4 km. Μέχρι σήμερα, το μέγιστο μήκος της περιοχής που έχει διεγερθεί δεν ξεπερνάει τα 7 km, ενώ ο χώρος που καλύπτουν οι σεισμοί με μέγεθος Μ>2.0 είναι περίπου 6 km. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (Μ>3.0) έχουν γίνει σε ένα χώρο με μέγιστη διάσταση περίπου 4 km.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει ότι πρόκειται για μια σεισμική έξαρση με χαρακτηριστικά σμηνοσειράς η οποία πιθανώς θα διαρκέσει για αρκετό ακόμα διάστημα. Η χωρική κατανομή των σεισμών και ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού με μέγεθος Μ=4.3 υποστηρίζουν ένα τοπικό ρήγμα ΒΔ–ΝΑ διεύθυνσης το οποίο συνδέεται με την σεισμική δραστηριότητα.

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη έκθεση, η πιθανότητα να γίνει ισχυρός σεισμός ικανός να προκαλέσει βλάβες, είναι περιορισμένη και πρέπει να συνοδευτεί με μεταβολή των χωρικών και χρονικών χαρακτηριστικών της σεισμικής έξαρσης. Παρόμοια φαινόμενα, γένεσης μεγάλου αριθμού μικρών σεισμών συνοδούς σεισμών ενδιαμέσων μεγεθών, είναι σχετικά συχνά στην περιοχή, ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο του δυτικού τμήματος του Κορινθιακού κόλπου.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ομαλή εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, το γεγονός της αδυναμίας ασφαλούς πρόγνωσης των σεισμών, κάνει απαραίτητη την λήψη προληπτικών μέτρων όπως προβλέπονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Η εξέλιξη αυτής της σεισμικής έξαρσης παρακολουθείται λεπτομερώς με βάση τις καταγραφές του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων και τις αναλύσεις των δεδομένων από τους αρμόδιους σεισμολογικούς φορείς, μεταξύ των οποίων είναι ο Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Με εκτίμηση

Βασίλης Καρακώστας

Καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ

Αυτοψία σε σχολεία

Επίσης, ο Δήμος Δελφών ενημερώνει ότι, σε συνεργασία του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Παιδείας, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπική αυτοψία σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα φέροντα στοιχεία των κτιρίων, λόγω του σεισμού που έγινε χθες Πέμπτη 22/02/2024.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση