Σεισμός στις Αλκυονίδες: Το σήριαλ που έσωσε ζωές

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 17:53 Σεισμός στις Αλκυονίδες: Το σήριαλ που έσωσε ζωές

Για μέρες ο κόσμος έμενε έξω από τα σπίτια του…

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Φεβρουαρίου 1981. Η ώρα ήταν σχεδόν 11:00’ το βράδυ και ξαφνικά η τηλεόραση άρχισε να κουνιέται μαζί με τα καλώδια που κρέμονταν πάνω από αυτή.

«Σεισμός» φώναξα και πετάχτηκα έξω από το σπίτι, έχοντας στη μνήμη μου - ως μικρό παιδί - το σεισμό του περασμένου Καλοκαιριού (9/7/80) που μας είχε αφήσει εκτός σπιτιού για 2 τουλάχιστον εβδομάδες.

Ήταν ο σεισμός στις Αλκυονήδες νήσους του Κορινθιακού κόλπου, μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του φοβερές ζημιές αλλά και νεκρούς.

Αργότερα έμαθα ότι, όπως και γω, χιλιάδες άλλοι παρακολουθούσαν το σήριαλ που είχε η ΕΡΤ και αυτό τους είχε σώσει! Ειδικά στο χωριό Περαχώρα στα Γεράνια, οι περισσότεροι ήταν στο καφενείο για το σήριαλ, που άντεξε και δεν καταπλακώθηκαν από τα σπίτια τους που τα περισσότερα ισοπεδώθηκαν!

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας μεγάλες. Συνολικά 3.244 σπίτια σε Κόρινθο, Λουτράκι, Βέλο, Μούρτσι κρίθηκαν ακατάλληλα! Καταστροφές επίσης σε Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Παρόλα αυτά από τους 16 νεκρούς του σεισμού (αναφορές υπάρχουν για 20) μόλις 4 καταπλακώθηκαν. Οι οκτώ πέθαναν από καρδιακή προσβολή και άλλοι τέσσερις από ατυχήματα.

Γύρω στις 100.000 έχουν αιτία να μένουν σε σκηνές, όχι μόνο στην Κορινθία, αλλά και στα Μέγαρα, ακόμα και στο Περιστέρι. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι όμως, κυρίως στην Αθήνα φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα έχουν γεμίσει σκηνές!

Εκείνη την εποχή η ενημέρωση δεν ήταν τόσο εύκολη. Μόνο η ΕΡΤ και το ραδιόφωνο, κρατικό κι αυτό. Γρήγορα διέκοψε το πρόγραμμα και ο εμβληματικός παρουσιαστής των ειδήσεων Κώστας Χούντας μας ενημέρωσε για το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού. Ακολούθησε ένας δεύτερος σεισμός 6,4 ρίχτερ, ενώ πολλές μέρες αργότερα είχαμε κι έναν ακόμη πολύ ισχυρό μετασεισμό στα 6,3 που αποτελείωσε ότι είχε απομείνει όρθιο στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Αττική, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν εκατοντάδες πολίτες από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από πολυκατοικίες ετοιμόρροπες.

«Νέκρωσε η Αθήνα», «Ομαδική έξοδος από την πόλη μετά τον πρώτο πανικό», είναι μερικά από τα δημοσιεύματα της εποχής.

Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες και που είναι το ρήγμα

Το ρήγμα στις Αλκυονίδες ανέκαθεν ανησυχούσε τους σεισμολόγους και επανήλθε στη συζήτηση, μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Εύβοια, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αθήνα.

Πού βρίσκονται όμως οι Αλκυονίδες και γιατί τρομάζουν τους σεισμολόγους;

Οι Αλκυονίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του κορινθιακού κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά.

Η Αθήνα έμελλε να ξαναζήσει τον τρόμο του Εγκέλαδου 18 χρόνια αργότερα από τον σεισμό του 1981, με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Μπορεί ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 να ήταν μικρότερος σε μέγεθος (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρο ήταν πολύ πιο κοντά και κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους ενώ οι ζημιές έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση