Κοινή διδακτική δράση για το 16ο Πειραματικό Δημοτικό Λαμίας και τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Πειραιά (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 11:15 Κοινή διδακτική δράση για το 16ο Πειραματικό Δημοτικό Λαμίας και τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Πειραιά (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο δικτύωσης που υπογράφηκε τη φετινή σχολική ανάμεσα στο 16ο Πειραματικό Δημοτικό Λαμίας και στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Πειραιά υλοποιήθηκε την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, μια εξαιρετική πρωτοβουλία συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης Δημοτικού και των δύο σχολείων συνοδεία των εκπαιδευτικών τους συναντήθηκαν στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών για μια κοινή διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και στον ευρύτερο χώρο. Αφού παρακολούθησαν την ιστορική μάχη με 3D γυαλιά, επεξεργάστηκαν πληροφορίες σε οθόνες ειδικών διαδραστικών τραπεζιών λαμβάνοντας με τρόπο εύληπτο πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Μάχης αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων. Βιωματικές δράσεις με αυτοσχέδιες ασπίδες και δόρατα που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα δραματοποιώντας σκηνές μάχης και στρατιωτικές τακτικές (πχ. σπαρτιατική φάλαγγα) αναγγέλλοντας ταυτόχρονα δυνατά χαρακτηριστικές ιστορικές φράσεις («Μολών λαβέ») και ιστορικά επιγράμματα («Ω ξειν, αγγέλλειν… ρήμασι πειθόμενοι»).

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, η οποία αποτελεί μέρος καινοτόμου προγράμματος που εφαρμόζεται στο 16ο Πειραματικό Δημοτικό Λαμίας, συνεχίστηκε στο χώρο του σχολείου της Λαμίας, όπου και παρουσιάστηκαν πρακτικές αξιοποίησης Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στο διδακτικό αντικείμενο της Ιστορίας της Δ΄ τάξης από τον Σύμβουλο εκπαίδευσης κ. Μαρκαντώνη Χρίστο. Όλοι οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης να "συνομιλήσουν με τον Λεωνίδα" και να "του θέσουν ερωτήσεις" σχετικές με την Μάχη των Θερμοπυλών αλλά και να δημιουργήσουν ψηφιακά το πορτρέτο της Μάχης με βάση τη δική τους περιγραφή σύμφωνα με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη δράση γενικότερα.

Η έμπρακτη αυτή μορφή συνεργασίας των δύο Πειραματικών σχολείων όχι μόνο συνέβαλλε στην ανάδειξη καλών παιδαγωγικών πρακτικών και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών/τριών (κοινωνικών, συνεργατικών, ψηφιακών) αλλά έδωσε ουσιαστική υπόσταση στη μεταξύ τους συνεργασία. Συνέχεια της δράσης έπεται στο νησί της Σαλαμίνας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπου θα ξανασυναντηθούν οι ίδιοι μαθητές/τριες για να επεκτείνουν τις γνώσεις τους αυτή τη φορά αναφορικά με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το 16ο Πειραματικό Δημοτικό Λαμίας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Λαμιέων και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Λαμίας για την ουσιαστική στήριξή τους στην παροχή φιλοξενίας προς τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση