Εύλογο χρονικό διάστημα για τη διασύνδεση των POS ζητούν οι τεχνικοί ταμειακών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 14:05 Εύλογο χρονικό διάστημα για τη διασύνδεση των POS ζητούν οι τεχνικοί ταμειακών

Πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις και να ενημερωθούν πρώτα σωστά οι επιχειρηματίες…

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου - Επισκευών (Σ.ΚΑ.ΜΗ.Γ.Ε.) ενημερώνει για το έργο διασύνδεσης ΦΗΜ-EFT/POS.

Διαβάστε γιατί ζητούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσει η διασύνδεση, καθώς η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους ίδιους αλλά στην αργοπορημένη αναβάθμιση των συστημάτων POS.

«Όπως είναι γνωστό, βάσει των ΠΟΛ: Α.1098/2022 και Α.1155/2023, τα EFT/POS τερματικά πληρωμών που  λειτουργούν στη χώρα μας πρέπει να συνδεθούν με τα εγκεκριμένα ταμειακά συστήματα (Ταμειακές Μηχανές, ERP  και ΥΠΑΗΕΣ). 

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αναβαθμιστούν τόσο τα pos, όσο και οι ταμειακές ή erp.  Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου για την ΠΟΛ Α1098, ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ POS και  έπειτα οι ταμειακές. Ο τεχνικός στην συνέχεια θα συνέβαλε και στη διασύνδεση των δύο μηχανημάτων. Μάλιστα ο  κάτοχος POS-Ταμειακής θα λάμβανε σχετικό e-mail με προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να δράσει.  Οι εταιρείες υποστήριξης των pos ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τον 10/2023.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, 20/02/2024 η πλειοψηφία των τερματικών POS να μην έχει  αναβαθμιστεί. Τα πρώτα 100.000 (10%) ολοκλήρωσαν την αναβάθμισή τους περί τις 12/02/24. Τα πρώτα ενημερωτικά e-mails από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 09/02/2024. 

Δεδομένης της ζωτικής σημασίας του έργου αυτού για τη χώρα μας, οι κατασκευαστές και τεχνικοί των ταμειακών  μηχανών ενήργησαν από νωρίς με σκοπό την έγκαιρη πραγμάτωσή του. Ήδη από το καλοκαίρι του 2023 οι  ταμειακές πέρασαν νέα έγκριση λογισμικών από το ΕΜΠ και ξεκίνησαν άμεσα οι αναβαθμίσεις των ήδη  εγκατεστημένων καθώς και η διάθεση αναβαθμισμένων νέων ταμειακών. Έτσι, ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου  2024 οι αναβαθμισμένες εν λειτουργία ταμειακές ξεπερνούσαν τις 110.000 (30%) επί των οποίων έτρεξε και το  πιλοτικό πρόγραμμα. 

Παράλληλα, οι ίδιοι συμβάλλουν σημαντικά σε όλα τα επιμέρους ζητήματα του έργου, όπως οι χρηματοδοτήσεις, η  ενημέρωση φορέων, η έγκαιρη ανάδειξη ιδιαίτερων συνθηκών της αγοράς κ.α. Επιπλέον, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ  ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ POS ώστε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την γρήγορη ολοκλήρωση του  έργου, οι τεχνικοί εν μέσω "βομβαρδισμού" μηνυμάτων από τους πιεσμένους χρονικά επιχειρηματίες της αγοράς,  έχουν καταφέρει να συνδέσουν περί τα 2500 POS εντός 6 εργασίμων ημερών από τα πρώτα e-mails. 

Το σωματείο μας που αριθμεί 190 μέλη που κατέχουν το 75% της ελληνικής αγοράς, θεωρεί ότι αυτό το τόσο  ζωτικής σημασίας έργο πρέπει να προχωρήσει και στο μέτρο που μας αναλογεί θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με επαγγελματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη του Σωματείου μας, έχουν αναρτήσει σε site και  μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν, αναλυτικές οδηγίες για τους επιχειρηματίες. 

Είναι πασιφανές όμως, ότι οι τεχνικοί ταμειακών αλλά και οι επιχειρηματίες της αγοράς, χρειάζονται ένα επαρκές  χρονικό διάστημα για την εναρμόνιση όλων των εμπλεκομένων συστημάτων. ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΑΥΤΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΤΩΝ POS ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ  ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ Η ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΛΑΪΚΩΝ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ, ERP Κ.Α.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση