Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από το Δήμο Λοκρών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 15:13 Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από το Δήμο Λοκρών

«Δίκαια τα αιτήματά τους, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα η μοναδική λύση αποφυγής της ερημοποίησης της υπαίθρου…»

Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λοκρών, ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα  για τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα των αγροτών του Δήμου Λοκρών και όλης της επικράτειας, καθώς οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά επέφεραν τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να επιδίδονται καθημερινά σε αγώνα επιβίωσης ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε το παραγόμενο αγροτικό προϊόν να είναι κατάλληλο προς κατανάλωση, χωρίς εκπτώσεις στην καλλιέργεια και στην ποιότητά του.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, αλλά και όλος ο κύκλος εργασίας της γεωργίας, είναι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που συχνά βλέπουν τον κόπο τους να καταστρέφεται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, το εισόδημα τους να πλήττεται και προς αναπλήρωσή του να καταβάλλονται ελάχιστες αποζημιώσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων τους, στο πλευρό των αγροτών τόσο στα μπλόκα όσο και στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματά τους που περιλαμβάνουν:

- τη μείωση του κόστους παραγωγής με τη θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου και τη μείωση της τιμής του ρεύματος.

-  την εξασφάλιση κατώτατων τιμών στα αγροτικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής αλλά και θα διασφαλίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα ικανό προς επιβίωση.

-  την επιδότηση σε απαραίτητα γεωργικά εφόδια και λιπάσματα.

- να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και να γίνει πραγματικός έλεγχος σε φυτικά και ζωικά προϊόντα.

- την υλοποίηση έργων υποδομής, αρδευτικών, αντιπλημμυρικών και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει έγκαιρα την παραγωγή και το κεφάλαιο 100% από όλες τις αιτίες λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή.

- την αλλαγή του κανονισμού που αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διότι χάθηκε το 35% των ενισχύσεων και αύξηση του προϋπολογισμού ώστε να ανταπεξέλθουν οι αγρότες.

- τη στήριξη της απώλειας του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από την ακαρπία μέσω ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, εγκρίσεων της Ε.Ε. με κάποιο πρόγραμμα ή μέσω της κρατικής αρωγής αφού παρουσιάζονται ζημιές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, δεδομένου της μη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Τα επίσημα στοιχεία των προβλέψεων για το έτος 2024 κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής 80%, 65% και 70% στη παραγωγή χονδροελιάς, καλαμών και λαδοελιάς αντίστοιχα.

Δηλώνει την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα και στους αγώνες των αγροτών της Φθιώτιδας και όλης της χώρας.

Ο μόνος τρόπος προς αναχαίτιση του κινδύνου ερημοποίησης που απειλεί τις γεωργικές περιοχές του νομού μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την επανεκκίνηση της υπαίθρου μας και να οδηγήσει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα και να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, που αναντίρρητα θα ωφελήσει τους καταναλωτές αλλά και όλη την κοινωνία.

Το παρόν ψήφισμα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να σταλεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τους Βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση