Ερώτηση Σαρακιώτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Κόμματος Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 14:37 Ερώτηση Σαρακιώτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Κόμματος Λαμίας

Προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών…

Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Κόμματος Φθιώτιδας και για ποιο λόγο το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος αποφάσισε να μην επιβάλλει πρόστιμο σε ιδιωτική εταιρεία, παρά το ότι, υπήρχε σχετική εισήγηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ρωτά ανάμεσα σε άλλα ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής παρέμβασής του προς τα παραπάνω Υπουργεία.

Στο κείμενο της ερώτησής του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επικαλείται τα όσα καταγράφηκαν από πλευράς του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος και σχετική συζήτηση, στην οποία μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι, «θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα εκ μέρους του Υπουργείου, ιδίως εκείνα που αφορούσαν τον Σπερχειό ποταμό της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.». Περαιτέρω, από πλευράς του ανωτέρω εκπροσώπου της Περιφερειακής Αρχής, αναφέρθηκε ότι αποδεικνύεται η αρμοδιότητα του Υπουργείου για αντιπλημμυρικά, αλλά κυρίως η υποχρέωσή του ακόμα και σε περιοχές που εκτείνονται εκτός της ζώνης του έργου του Ε-65, ενώ επιπλέον φαίνεται πως και η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων μπορεί να γίνει μόνο από τον δικό τους ανάδοχο και άρα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, χωρίς να υφίσταται περιθώριο επίρριψης ευθύνης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Επιπροσθέτως, στην εν λόγω κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποιείται αναφορά στο ζήτημα της επιβολής προστίμου για αναφερόμενες περιβαλλοντολογικές παραβάσεις από πλευράς της κατασκευάστριας εταιρείας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ε-65, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την οποία και δεν έκανε δεκτή ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, στο κείμενο της ερώτησης γίνεται μνεία στα λεγόμενα του ιδίου του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, κ. Φάνη Σπανού σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Μπορώ να καταλάβω μία εταιρεία που θέλει να επιχειρηματολογήσει για να αποφύγει ένα πρόστιμο. […] Αλλά, ταυτόχρονα με αυτή την επιχειρηματολογία που καλώς την έκανε η εταιρεία, κακώς την υιοθέτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά φτάνει και να καταλήγει ότι, παρανόμως επιρρίπτεται η ευθύνη πρόκλησης, νομίζω ότι αυτό συνιστά από μόνο του μία πρόκληση. Και βέβαια αυτό το έγγραφο θα απαντηθεί αρμοδίως και δεόντως», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και ίχνος δίκιου σε αυτή τη διατύπωση…», αναφερόμενος στη σχετική απόφαση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Θεοδ. Σκυλακάκη.

Σε σχόλιο του μετά και την κατάθεση της παραπάνω κοινοβουλευτικής ερώτησης, ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα, σημειώνει:

«Οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής που προκάλεσε στο Κόμμα Φθιώτιδας η υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού το 2021, 15 περίπου μήνες μετά την επέλαση του “ΙΑΝΟΥ”, με πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να υφίστανται σημαντικές ζημίες έχουν χαραχτεί με μελανά χρώματα στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν υπό το καθεστώς ανασφάλειας και αγωνίας εν όψει μιας πιθανής επανεμφάνισης ενός αντίστοιχου φαινομένου.

Έχουμε φτάσει στον Απρίλιο του 2024 και οι κάτοικοι του Κόμματος στη Λαμία, συνεχίζουν να μη γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει εξαιτίας μίας ανούσιας και αδιέξοδης ανταλλαγής ευθυνών ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της περιοχής. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο ένα δήθεν επιτελικό κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, εγγυώμενο το στοιχειώδες εν έτει 2024. Την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών τους

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση