Φθιώτιδα - Στερεά: Κακοκαιρία ήταν και πάει!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 11:00 Φθιώτιδα - Στερεά: Κακοκαιρία ήταν και πάει!

Σημαντικές ποσότητες νερού και χιόνια στα ορεινά…

Κακοκαιρία εξπρές χτύπησε τη χώρα μας από το μεσημέρι της Παρασκευής και μέχρι τις 10:00’ το πρωί του Σαββάτου με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους θυελλώδεις κατά τόπους ανέμους!

Ωστόσο επειδή το βαρομετρικό «ταξίδεψε» πολύ γρήγορα, δεν πρόλαβε να δημιουργήσει προβλήματα, αν και στην Καρδίτσα όλα λειτούργησαν οριακά, εξαιτίας της φοβερής νεροποντής που επικράτησε περίπου από τις 8:30’ το βράδυ και μέχρι τις 9:00’ είχε ρίξει περίπου τα 100 από τα 117 χιλιοστά βροχής που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του meteo.gr (100 τόνοι ανά στρέμμα σε λιγότερο από μία ώρα).

Στα 81mm/h έφτασε το σύνολο της βροχής στο Βούζι Δομοκού, με την καταιγίδα να εκδηλώνεται μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Πολύ νερό έπεσε και στη Βόρεια Εύβοια στην περιοχή της Ιστιαίας. Η πρώτη μπόρα ήταν στις 7 το απόγευμα και ακολούθησε μια σφοδρότερη καταιγίδα περίπου 1,5 ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Πιο νότια στο νησί, στη Σέττα η νεροποντή καταγράφηκε στις 8:00’ το πρωί του Σαββάτου.

Και ο πίνακας του Meteo.gr:

Κοπές δέντρων και θυελλώδεις άνεμοι

Γενικά όμως στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, δεν είχαμε προβλήματα, όπως μας επιβεβαίωσε το κέντρο της Πυροσβεστικής με τις υπηρεσίες της να απασχολούνται σε δύο περιπτώσεις με κοπές δέντρων σε Χαλκίδα και Μαντούδι.

Όσον αφορά τους ανέμους ήταν ενισχυμένοι με τις ριπές να ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε Ανάφη, Πάρνηθα και Σκόπελο, ενώ στην Παξιμάδα Καρύστου έφτασε τα 98 km/h. Να σημειώσουμε για το νησί των Βόρειων Σποράδων ότι η βροχή έφτασε τα 100 χιλιοστά με φοβερή ραγδαιότητα (όχι σαν της Καρδίτσας) περίπου στις 06:00’ το πρωί του Σαββάτου. Η βροχή πάντως στην ηπειρωτική χώρα είχε σταματήσει από τις 08:00’ το πρωί με εξαίρεση την περιοχή της Βοιωτίας, της Κεντρικής Εύβοιας και της Βόρειας Αττικής που ψιλόβρεχε για λίγο, ενώ τα έντονα φαινόμενα περιορίστηκαν στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου και εκεί σταμάτησαν μετά τις 10:00’.

Χιόνια στα ορεινά

Αυτό που έμεινε ως έκπληξη από την κακοκαιρία, ήταν τα χιόνια στα ορεινά. Κι αυτό όχι γιατί δεν έχει ξανασυμβεί Απρίλιο μήνα (τον Απρίλιο του 2015 χιόνισε από τα 800 υψόμετρο), το ‘χουμε δει άλλωστε και μεγάλη εβδομάδα, αλλά γιατί τα προηγούμενα 24ωρα, καταγράφαμε θερμοκρασίες ακόμη και 32 βαθμούς κελσίου!

Από τους 32 λοιπόν, φτάσαμε μέσα σε δύο 24ωρα στους -2ο στα ορεινά όπου σημειώθηκαν και χιόνια. Στην Κεντρική Ελλάδα οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες από τα Άγραφα, Βελούχι, Βαρδούσια, Οξυά, Οίτη, Παρνασσό και σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων. Το χιόνι ήταν ανοιξιάτικο, δηλαδή βαρύ με πολύ νερό και αυτό δε βοήθησε να υπάρξει χιονόστρωση, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν.

Δείτε εδώ:

Στις κορυφές βέβαια το ξανάστρωσε.

(Παρνασσός)

(Βελούχι)

Ενδεικτικές χαμηλές θερμοκρασίες της ημέρας (και της νύχτας):

Μαυρολιθάρι Φωκίδας 0.6ο

Μυρίκη Καρπενησίου 2.1ο

Καρπενήσι 2.5ο

Λιβάδι Παρνασσού 2.8ο

Αράχωβα 3.7ο

Η χαμηλότερη θερμοκρασία στη Φθιώτιδα, καταγράφηκε στο Ζέλι Λοκρίδας και ήταν 6,2ο στις 04:00’ τα ξημερώματα.

Τέλος, ανώδυνα κύλησε η κακοκαιρία και για την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λαμία. Το περισσότερο νερό έπεσε στις 5 και στις 7 περίπου το απόγευμα της Παρασκευής, με τον μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στο 3ο ΓΕΛ Λαμίας να καταγράφει συνολικά 22.4 χιλιοστά. Η θερμοκρασία έπεσε στους 8,7ο στις 03:30’ τη νύχτα, ξημερώνοντας Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν άνεμοι εντάσεως μέχρι και 6 μποφόρ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση