Απολογισμός 4μήνου από την Αντιδήμαρχο τουρισμού του Δήμου Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 14:27 Απολογισμός 4μήνου από την Αντιδήμαρχο τουρισμού του Δήμου Λαμιέων

Ευθυμία (Έμι) Αργυροπούλου: «Από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα "ανακαλύπτω" πεπραγμένα. Το πρόβλημα είναι ότι στο Δήμο μας έχουμε καταγεγραμμένους τουριστικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι αξιολογημένοι και δεν έχουμε έτοιμο τουριστικό προϊόν. Πρακτικά είμαστε στην αρχή....», τονίζει στην ανάρτησή της η Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Έναν περιληπτικό απολογισμό του πρώτου τετραμήνου, για τις ενέργειες που έκανε, ανάρτησε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού στο Δήμου Λαμιέων, κ. Έμι Αργυροπούλου, στο πλαίσιο και της λογοδοσίας που έγινε στην ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμπερασματικά η Αντιδήμαρχος Τουρισμού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από την μέχρι σήμερα ενημέρωσή μου έχει προκύψει ότι δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για τον τουρισμό στην πόλη μας και οι ενέργειες που γινόντουσαν ήταν αποσπασματικές και χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή του αντίστοιχου τμήματος του Δήμου. Γι’ αυτό και . Εκτός των άλλων για το 2024 η προηγούμενη δημοτική έχει προϋπολογίσει μόνο 5.000,00 ευρώ για την προβολή του Δήμου.
Το βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι στο Δήμο μας έχουμε καταγεγραμμένους τουριστικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι αξιολογημένοι και δεν έχουμε έτοιμο τουριστικό προϊόν. Πρακτικά είμαστε στην αρχή....
».

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης της κ. Αργυροπούλου.

Έχοντας υποχρέωση, να σας ενημερώνω για τα πεπραγμένα μου, σας αναφέρω παρακάτω περιληπτικά κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες προέβηκα μέχρι και την 24η Απριλίου 2024, ημέρα της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, κατά την οποία αναφέρθηκαν:

Α/ Ενέργειες που αφορούν συνολικά τον Δήμο Λαμιέων:

1)Δημιουργία τουριστικών προγραμμάτων επίσκεψης στο Δήμο Λαμιέων, ώστε να προωθηθούν σε τουριστικά γραφεία,

2)Συνδρομή του Τμήματος Τουρισμού και Απασχόλησης στο Τμήμα Πολιτισμού για την διενέργεια Καρναβαλιού.

3)Συνάντηση στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Αθήνα εμού, του Δημάρχου και Υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου μας και του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας κ. Παναγιώτη Μάμαλη με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε. Ηρώ Χατζηγεωργίου για συζήτηση θεμάτων του Δήμου.

4)Συνάντηση με την κα Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας για διάφορα θέματα μεταξύ αυτών και για το Κάστρο, και την ανάγκη λειτουργίας του πέραν των 15.45 για την οποία απαιτείται σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει κριτηρίων (βάσει επισκεψιμότητας κ.λ.π.), ώστε να υπάρξει επιπλέον βάρδια υπαλλήλων. Υφίσταται όμως δυνατότητα να παραμείνει ανοικτό πέραν των 15.45 εάν ζητηθεί για κάποιες εκδηλώσεις. Το αρχαιολογικό μουσείο του Κάστρου είναι κλειστό λόγω εργασιών και δεν είναι γνωστό ακόμα το πότε θα ανοίξει για το κοινό.

5) Ενέργειες, για να εκδοθεί τουριστικό υλικό προώθησης του Δήμου μας, γιατί το αποκτηθέν από την προηγούμενη δημοτική αρχή είναι ακατάλληλο για τουριστική χρήση αφού του ελλείπουν πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Τ. και η παροχή των απαραίτητων πληροφοριών στον τουρίστα.

6) Ιαματικές Πηγές Καλλίδρομου - Ψωρονέρια (επίσκεψη στον χώρο με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΑΓΜΕ, επικοινωνία με την Γενική Δ/νση Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού, συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας, ενέργειες για την αναγνώριση του Ιαματικού πόρου).

7) Επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού για ενημέρωση τόσο ώστε ο Δήμος μας να γίνει Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όσο και για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) και τις χρηματοδοτήσεις τους και τέλος ενέργειες για την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

8)Συνάντηση για πιστοποιήσεις μονοπατιών. Αναζήτηση χαρτών από την ‘’Ανάβαση’’ εξειδικευμένη εταιρεία χαρτών για τους χάρτες Οίτης.

9) Διερεύνηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη πραγματοποίηση του έργου ‘’Πάρκο Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων’’ εντός του οποίου περιλαμβάνεται πίστα αναρρίχησης (Ολυμπιακό άθλημα μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκυο) και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Νίκο Κοντό.

10) Συνάντηση εργασίας με στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για ενημέρωση μου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.

11) Συνάντηση με τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ κ. Θεοδωρακόπουλο για την ενημέρωσή μου σχετικά με τα έργα που γίνονται στην περιοχή του Γοργοποτάμου.

Β/ Ενέργειες που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων

1)Έγγραφο αίτημα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και στην αρμόδια Διεύθυνση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη διαγράμμιση και στη σήμανση των οδών της Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη , να αλλάξει η εικόνα της πόλης.

2)Έγγραφο αίτημα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την αρμόδια Διεύθυνση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην καθαριότητα και στη φροντίδα του πράσινου της Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων με προτεραιότητα στις εμπορικές οδούς , τις πλατείες Ελευθερίας , Πάρκου, Λαού και Διάκου και στο Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Λεωνίδου, γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη, να αλλάξει η εικόνα της πόλης

3)’Έγγραφο αίτημα στην αρμόδια Αντιδήμαρχο, ώστε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεύρυνση του ωραρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου, ώστε αυτά κάποιες ημέρες της εβδομάδας, να είναι ανοικτά στο κοινό και το απόγευμα, γιατί με το περιορισμένο ωράριο, που δουλεύουν, δεν έχουν επισκεψιμότητα και δεν αποτελούν τουριστικά προϊόντα.

4) Έγγραφο αίτημα για δημιουργία θέσης αποβίβασης/ επιβίβασης ( όχι στάσης) τουριστικών λεωφορείων στην πλατεία Πάρκου και αυτό γιατί λόγω της στενότητας των δημοτικών οδών είναι το μόνο σημείο της πόλης , που μπορούν τα τουριστικά λεωφορεία, να εισέλθουν στην καρδιά της πόλης , να αποβιβάσουν/επιβιβάσουν τον κόσμο και στη συνέχεια, να αποχωρήσουν.

Γ/ Ενέργειες που αφορούν την Τοπική Κοινότητα Παύλιανης

1) Διενέργεια αυτοψίας στην Κοινότητα.

2) Έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση με προτάσεις για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος εντός της Κοινότητας, αλλά και για τη διευκόλυνση των πεζών, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ κ.λ.π..

3) Έγγραφη αίτηση στις αρμόδιες Διευθύνσεις σχετικά με την καθαριότητα εσωτερικά και εξωτερικά και τον έλεγχο της κτηριακής κατάστασης του Μουσείου Υδροκίνησης για την ασφάλεια των πολιτών, για μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Δ/ Ενέργειες που αφορούν την Τοπική Κοινότητα Γοργοποτάμου.

1)Διαδοχικές Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γοργοποτάμου κ. Ιωάννη Μαστρογιάννη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νεολαίας Γοργοποτάμου ‘’Η Ζωοδόχος Πηγή’’ κο Βασίλη Τεμπέλη με σκοπό την ενημέρωση μου για την περιοχή και για το τι χρειάζεται άμεσα να γίνει, για να αναδειχθεί και ενημέρωση μου για την προσπάθειά τους, να κηρυχθεί η Γέφυρα μνημείο της Unesco.

2) Αυτοψία στην περιοχή.

3) Επικοινωνία με την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τη φωταγώγηση της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, τον τρόπο φωτισμού της, μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης, η οποία πρέπει, να εγκριθεί από την Υπηρεσία τους.

4) Έγγραφο αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Λαμιέων για την σύνταξη σχετικής μελέτης φωτισμού της Γέφυρας.
Ε/ Ενέργειες που αφορούν την Τοπική Κοινότητα Θερμοπύλων.

1)Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θερμοπυλών κο Δημήτριο Φλώρο.

2) Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο.

3)Συνάντηση με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κα Καράντζαλη και με εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρείας με την επωνυμία <<ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.>> για ενημέρωση μου σχετικά με τα Υποέργα 5 και 6 στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπύλων.

Το Υποέργο 6 που αφορά σε ήπιες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, καθώς και αναστήλωση και καθαρισμό του Φωκικού τείχους από τις επιχωματώσεις, δημιουργεί ένα αρχαιολογικό πάρκο που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στον χώρο και να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της χωρογεωγραφίας των Στενών, της στρατηγικής τους σημασίας και του τρόπου που διενεργήθηκε η Μάχη των Θερμοπυλών.

Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα Υποέργα 5 και 6 συνδέονται με αυτό του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και πρέπει και τα τρία αυτά έργα , να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2025

Οι εργασίες του Υποέργου 6 οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, δεν έχουν αρχίσει ακόμα λόγω αδυναμίας της , να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την «Αμφικτυονίες Α.Ε.», για να προχωρήσει το έργο.

4) Συνάντηση με τον Διοικητή του Α.Τ. Λαμίας κ. Σκαρμούτσο, ώστε να εφαρμοστεί ό,τι ο νόμος ορίζει σχετικά με το ελεύθερο (μη οργανωμένο) κάμπινγκ που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των Θερμοπυλών και που σύμφωνα με την νομοθεσία απαγορεύεται. Πρώτα από όλα είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών αφού στον χώρο κατασκηνώνουν άτομα άγνωστα και δεύτερον το θέαμα είναι τριτοκοσμικό και υποβαθμίζει το χώρο. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επικοινωνήσω με το ΤΑΪΠΕΔ του οποίου είναι η έκταση , αλλά και με την Εισαγγελία Πρωτοδικείου Λαμίας.

ΣΤ/ Για την Τοπική Κοινότητα Κομποτάδων.

1) Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κομποτάδων κο Θωμά Τσιάβο και με τον κο Αθανάσιο Σιούτα συγγραφέα, μελετητή και πρώην εκπαιδευτικό για συζήτηση επί των τουριστικών πόρων της Κοινότητας. Ειδικά ο χώρος της πλατείας του χωριού πρέπει, να αναδειχθεί περαιτέρω με την προβολή και τη διάδοση της σπουδαίας ιστορικότητάς του και να αξιοποιηθεί. 2)Αυτοψία.

Ζ/Για την Τοπική Κοινότητα Υπάτης.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης κα Βασιλική Παπανάγνου με σκοπό την ενημέρωση μου για την περιοχή και για το τι χρειάζεται άμεσα να γίνει, για να αναδειχθεί τουριστικά η Κοινότητα. 2) Αυτοψία.

Η/Για την Τοπική Κοινότητα Λουτρών Υπάτης.

1)Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λουτρών Υπάτης κο Γεώργιο Χονδραλή με σκοπό την ενημέρωση μου για την περιοχή και για το τι χρειάζεται άμεσα να γίνει, για να λυθούν το προβλήματα που υπάρχουν με τη λειτουργία της Ιαματικής Πηγής.

2) Συνάντηση στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Αθήνα εμού, του Δημάρχου και Υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου μας, του Προέδρου της Κοινότητας με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε. Ηρώ Χατζηγεωργίου για συζήτηση θεμάτων του Δήμου σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των Λουτρών Υπάτης .

3) Αυτοψία στα Λουτρά Υπάτης στο χώρο που βρίσκεται γεώτρηση ιαματικής πηγής, που δεν είναι αναγνωρισμένη και σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιων κατοίκων βρίσκεται σε ιδιοκτησία του Δήμου μας. (Αυτό θα ερευνηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.)

Το βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι στο Δήμο μας έχουμε καταγεγραμμένους τουριστικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι αξιολογημένοι και δεν έχουμε έτοιμο τουριστικό προϊόν. Πρακτικά είμαστε στην αρχή.

Από την μέχρι σήμερα ενημέρωσή μου έχει προκύψει ότι δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για τον τουρισμό στην πόλη μας και οι ενέργειες που γινόντουσαν ήταν αποσπασματικές και χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή του αντίστοιχου τμήματος του Δήμου. Γι’ αυτό και από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα <<ανακαλύπτω>> πεπραγμένα.

Εκτός των άλλων για το 2024 η προηγούμενη δημοτική έχει προϋπολογίσει μόνο 5.000,00 ευρώ για την προβολή του Δήμου.
Το βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι στο Δήμο μας έχουμε καταγεγραμμένους τουριστικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι αξιολογημένοι και δεν έχουμε έτοιμο τουριστικό προϊόν. Πρακτικά είμαστε στην αρχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση