Σαρακιώτης: Έφερε στη Βουλή το θέμα εγκατάστασης υδροηλεκτρικού στη Βελίτσα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 17:08 Σαρακιώτης: Έφερε στη Βουλή το θέμα εγκατάστασης υδροηλεκτρικού στη Βελίτσα

Τι ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Φθιώτιδας και υπεύθυνος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ…

Να ανακόψει την προσπάθεια της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της Τιθορέας (Βελίτσας) μέσα από την επιχειρούμενη εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή, ζητά από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου, Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασής του.

Ειδικότερα, στο κείμενο της παρέμβασής του ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα αναφέρεται στην ανακοίνωση - ψήφισμα των κατοίκων της Τιθορέας (Βελίτσας) και των Συλλόγων Τιθορέας (Ε.Τ.Μ.Ο.Τ., Ένωση Τιθοριέων) που τάσσονται κατά της εγκατάστασης υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Τιθορέα, για μία σειρά από σοβαρούς λόγους.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο πλαίσιο των δημόσιων παρεμβάσεων – ανακοινώσεων τους, στη σχετική μελέτη που κατατέθηκε εκ νέου στις 29/04/2024, αποσιωπώνται οι βλαπτικές συνέπειες του έργου στο οικοσύστημα της περιοχής, ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δυνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι ξηρασίες και η δραματική μείωση των επιφανειακών υδάτων που οδηγούν σε περιορισμένη δυνατότητα αρδευτικής χρήσης του νερού. Επιπλέον, θίγεται και το ζήτημα του αρνητικού αντικτύπου που ότι θα επιφέρει στο πεδίο του θεματικού τουρισμού της περιοχής (π.χ. πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση), μιας και αυτός στηρίζεται στη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, ο κ. Σαρακιώτης σημειώνει:

«Έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη ότι κάθε επενδυτική προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη αρκεί να εναρμονίζεται με όρους και κανόνες που δεν πλήττουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μίας περιοχής, δεν διαταράσσουν τη λειτουργία του οικοσυστήματος της, και δεν υποβαθμίζουν τη βιοποικιλότητα της. Θύμα μίας τέτοιας προσπάθειας που δεν σέβεται τους παραπάνω όρους, φαίνεται ότι τείνει να καταστεί η περιοχή της Τιθορέας (Βελίτσα). Μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, στο οποίο στηρίζεται σειρά δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με την τοπική οικονομία, αλλά και περιοχή με συγκεκριμένες αρδευτικές δυνατότητες στις οποίες βασίζεται η ανθεκτικότητα της απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Απέναντι σε αυτές τις απόπειρες που προτάσσουν το κέρδος των λίγων έναντι του ευρύτερου κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί ξεκάθαρα απέναντι, αντιλαμβανόμενη και σεβόμενη το αίτημα και την ανησυχία των κατοίκων και των φορέων της περιοχής

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση