Πέντε προτάσεις από το Φάνη Σπανό για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 07:42 Πέντε προτάσεις από το Φάνη Σπανό για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού

Στο θεσμικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Πάτρα…

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φάνης Σπανός έθεσε  το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της διαχείρισης του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ β΄ βαθμού στο θεσμικό συνέδριο της ΕνΠΕ, που διεξήχθη στην πόλη της Πάτρας με θέμα «Θεσμική Θωράκιση» και ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024.

Τις εργασίες του συνεδρίου, πέραν του Προέδρου Απόστολου Τζιτζικώστα και των μελών της Εν.Π.Ε., παρακολούθησαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσία των οποίων ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στα λειτουργικά προβλήματα, όπως η βραδύτητα και -πολλές φορές- η αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, που δημιουργεί η στελεχοπενία, ιδιαίτερα σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Επεσήμανε το θετικό των εξαγγελιών της Υπουργού στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και την ανάγκη για ακόμη ταχύτερες και πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε καταληκτικά τις ακόλουθες πέντε προτάσεις:

  1. Οριζόντια επανεξέταση με στόχο τη μείωση του πλήθους απαιτούμενων δικαιολογητικών για αδειοδοτήσεις και άλλες διοικητικές πράξεις.
  2. Θεσμοθέτηση για την υποχρεωτική σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας για τη μετακίνηση υπαλλήλων με την κινητικότητα, όπως ήδη -και καλώς- συμβαίνει στους Δήμους.
  3. Δυνατότητα ενεργοποίησης ιδιωτών επιστημόνων για άσκηση αρμοδιοτήτων, που σήμερα εκτελούνται αποκλειστικά από υπηρεσιακά στελέχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι έλεγχοι των σφαγείων από κτηνιάτρους.
  4. Ελάφρυνση πλαισίου στην δυνατότητα των υπαλλήλων για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ώστε να είναι πιο εύκολο να προσελκύσουμε καλούς και αποδοτικούς επιστήμονες, αλλά και άλλες «δυσεύρετες» ειδικότητες, όπως χειριστές μηχανημάτων.
  5. Νέο, πιο ελεύθερο, πλαίσιο στη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων υπηρεσιών. Για να δοθεί η δυνατότητα σε μια Περιφερειακή Αρχή να αξιοποιεί αποτελεσματικά το προσωπικό της.

Ολοκληρώνοντας, ο Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος οι συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε την υιοθέτησή τους από την Κυβέρνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση