Φθιώτιδα: Έκτακτη σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 13:22 Φθιώτιδα: Έκτακτη σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Ηλίας Σανίδας: «Είμαστε σε κατασταση αυξημένης ετοιμότητας, ενημερώνουμε τους πολίτες και κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την προστασία τους. Εφιστούμε την προσοχή όλων».

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, η έκτακτη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π Φθιώτιδας από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κ. Σανίδα στο γραφείο του στην Λαμία – Πλ. Ελευθερίας 13.

Στη  συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π., εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, και συγκεκριμένα :

  1. Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα κ.λπ.) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων.
  2. Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που διενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός οικισμών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν. 3852/2010, άρθρ. 94 παρ. 1).
  3. Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
  4. Συντονισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  5. Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  6. Ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ‘’ΙΟΛΑΟΣ’’, με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.
  7. Λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.
  8. Διασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
  9. Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  10. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές

 

       Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κ. Σανίδας, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π. Στ. Ε. κ. Πολύζος  Ζώης,  ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π. Στ. Ε. κ. Βλαχάκης Μιχάλης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π. Στ. Ε. κα Καρκάνη Αικατερίνη, ο βοηθός Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας κ. Κυρίτσης Ανδρέας , ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας κ. Πλατάς Χρήστος, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας κ. Μούτσελος Λουκάς, ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας κ. Αποστόλου Σίμος, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Στυλίδας, εκπρόσωπος του Διευθυντή ΕΜΑΚ Λαμίας, η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Στιβαχτή Αθανασία, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των 7 Δήμων της Π.Ε. Φθιώτιδας και  υπάλληλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κ. Σανίδας δήλωσε : «Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Ε.Δ.Ε.Κ.),  που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από σήμερα Τρίτη 11/6/2024 έως και την Παρασκευή 14/6/2024, την Π.Ε. Φθιώτιδας θα επηρεάσουν  ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, κατά τόπους από 38 βαθμούς Κελσίου έως 43 βαθμούς Κελσίου. Από την Παρασκευή 14/6/2024 η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Με βάση αυτά, η Π.Ε. Φθιώτιδας με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ταυτόχρονα, από σήμερα Τρίτη 11/6/2024 μέχρι και την Παρασκευή 14/6/2024, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται ΠΟΛΥ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4. Προετοιμαζόμαστε, ενημερώνουμε τους πολίτες μας και κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την προστασία τους. Εφιστούμε την προσοχή όλων».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση