Πανελλαδικές 2024: «Ντράπηκε και η ντροπή» με τα θέματα της Φυσικής

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 17:12 Πανελλαδικές 2024: «Ντράπηκε και η ντροπή» με τα θέματα της Φυσικής

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών…

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που λάβαμε μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των παιδιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των ΓΕΛ στη Φυσική στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024.

Τα θέματα ήταν… άπειρα, ενώ δύο από αυτά χαρακτηρίζονται «υπερπαραγωγές», ένα θέμα που είχε ανοίξει και παλαιότερα (πχ 2019) και είχε καταδειχθεί ώστε να μην επαναληφθεί.

Φέτος όμως  οι θεματοδότριες/θεματοδότες, ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε βαθμό… "αρρώστιας" και μάλιστα σε μια μέρα που το Υπουργείο έστελνε οδηγίες - τάχα - ότι νοιάζεται για την υγεία των παιδιών λόγω καύσωνα!

Χαρακτηριστική η αντίδραση του γνωστού Φυσικού και Διευθυντή Σπουδών του Φροντιστηρίου «Έρεισμα» Γιάννη Αναστασίου, που σχολίασε ότι «σήμερα ντράπηκε και η ντροπή»:

Οξύτατη και η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που σημειώνει ότι «αισθανθήκαμε έκπληξη και απογοήτευση». Διαβάστε γιατί:

Έκπληξη γιατί:

1. Τα ερωτήματα Α1 και Α3 του ΘΕΜΑΤΟΣ Α δεν απαιτούν μόνο ανάκληση γνώσεων θεωρίας αλλά και συλλογισμό. Μοιάζουν με μικρής έκτασης "ασκήσεις" και όχι με ερωτήσεις ΘΕΜΑΤΟΣ Α.

2. Οι λεγόμενες «υπερπαραγωγές» εμφανίστηκαν και στο ΘΕΜΑ Β (Β3).

3. Το ΘΕΜΑ Γ μοιάζει διαφορετικό από το σύνολο των θεμάτων, είναι βατό, εμπεριέχει θεωρία, αλλά αυτή η διαφορετικότητα θα προκαλέσει προβλήματα στη διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων.

4. Το ΘΕΜΑ Δ είναι ο ορισμός των «υπερπαραγωγών». Αν συμμετείχε σε διαγωνισμό «υπερπαραγωγών», θα βραβευόταν. Δυστυχώς όμως είναι ΘΕΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

Απογοήτευση γιατί:

1. Η έκταση των θεμάτων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, ιδιαίτερα σήμερα, που υπάρχει και κλιματολογική επιβάρυνση. Έτσι, ο διαθέσιμος χρόνος δεν ήταν επαρκής.

2. Δεν υπάρχει διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων, με προφανές αποτέλεσμα τη «σαλαμοποίηση» των βαθμολογιών των παιδιών «προς τα κάτω».

3. Οι θεματοδότριες/θεματοδότες δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την αποφυγή των λεγόμενων «υπερπαραγωγών», οι οποίες τρομοκρατούν τα παιδιά, τα απομακρύνουν από το γνωστικό αντικείμενο και απέχουν πολύ από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος. Έτσι, απαξιώνεται η διδασκαλία του μαθήματος στο δημόσιο Σχολείο και ο σεβασμός στους συντελεστές του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση