MENU
weather-icon 13 oC
Αναζήτηση:

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στη Φθιώτιδα

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στη Φθιώτιδα

Κόντεψε τους 42 στην Πελοπόννησο!...

«Ψήθηκε» για μία ακόμη ημέρα η χώρα με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 42 βαθμούς όπως στην Πελοπόννησο, με τη Σκάλα Μεσσηνίας να καταγράφει 41,8 στην Ωλένη Ηλείας 41,3 και σε Βραχναίικα και Γύθειο 40,9.

Ακολουθεί από τη Στερεά Ελλάδα, η Αμφιλοχία με 40,8 και η Στυλίδα Φθιώτιδας με 40,6, όσους έδειξε το θερμόμετρο και στο Δίον Πιερίας.

Την 8αδα (9αδα) κλείνουν δύο ακόμη περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας Αγρίνιο και Γαβαλού με 40,4!

Συνολικά 16 σταθμοί του δικτύου ΕΑΑ/meteo.gr έδειξαν πάνω από 40 βαθμούς και 170 από 37 και πάνω! Μέσα σε αυτούς και οι σταθμοί σε Αγία Τριάδα Μώλου και η Μακρακώμη.

Για την περιοχή της Φθιώτιδας αξίζει να αναφέρουμε τους 19,5 βαθμούς διαφορά μεταξύ πρωί και μεσημεριού στα Βαθιά Λογγά Φθιώτιδας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 35,4 βαθμούς. Ωστόσο στο Παρανέστι Δράμας είχαμε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση που έφτασε τους 24,4 (15,4 με 39,8) και στο Οχυρό Νευροκοπίου τους 23,4. Μάλιστα σε αυτή την περιοχή του νομού Δράμας ο υδράργυρος ξεκίνησε από τους 12,2 βαθμούς για να φτάσει στους 35,6!

Αυτό που σημειώνουν οι άνθρωποι του meteo.gr είναι ότι ο Ιούλιος θα συνεχίσει όπως ο Ιούνιος με μεγάλο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών. Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασίων στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Μάλιστα όλα τα σενάρια από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας, προβλέπουν μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.