Το εμβόλιο AstraZeneca/OxfordCOVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 18:30 Το εμβόλιο AstraZeneca/OxfordCOVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζετε

του Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου - Καρδιολόγου

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα;

Ενώ οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες, συνιστάται να δοθεί προτεραιότητα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης και σε ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων αυτών ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι χώρες μπορούν να ανατρέξουν στον χάρτη πορείας προτεραιότητας της ΠΟΥ για την ιεράρχηση των ομάδων στόχων.

Ποιος άλλος μπορεί να κάνει το εμβόλιο;

Συνιστάται ο εμβολιασμός για άτομα με συννοσηρότητες που έχουν αναγνωριστεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αναπνευστικής νόσου και του διαβήτη. Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για άτομα που ζουν με HIV ή αυτοάνοσες καταστάσεις ή που είναι ανοσοκατεσταλμένα, άτομα σε αυτήν την κατηγορία που ανήκουν σε μια ομάδα που συνιστάται για εμβολιασμό μπορεί να εμβολιαστούν μετά τη λήψη πληροφοριών και συμβουλών. Ο εμβολιασμός μπορεί να προσφερθεί σε άτομα που είχαν στο παρελθόν COVID-19. Ωστόσο, τα άτομα μπορεί να επιθυμούν να αναβάλουν τον δικό τους εμβολιασμό COVID-19 για έως και έξι μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης του SARS-CoV-2, για να επιτρέψουν σε άλλους που μπορεί να χρειαστούν το εμβόλιο να επωφεληθούν πρώτα. Ο εμβολιασμός μπορεί να προσφερθεί σε θηλάζουσες γυναίκες εάν ανήκουν σε ομάδα που έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό. Ο ΠΟΥ δεν συνιστά διακοπή του θηλασμού μετά τον εμβολιασμό.

Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται;

 Ενώ η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού COVID-19, πολύ λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να λάβουν το εμβόλιο εάν το όφελος από τον εμβολιασμό μιας εγκύου υπερτερεί των πιθανών κινδύνων του εμβολίου. Για αυτόν τον λόγο, οι έγκυες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στο SARS-CoV-2 (π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας) ή που έχουν συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, μπορεί να εμβολιαστούν σε συνεννόηση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Για ποιον δεν συνιστάται το εμβόλιο;

Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου δεν πρέπει να το παίρνουν. Το εμβόλιο δεν συνιστάται για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών εν αναμονή των αποτελεσμάτων περαιτέρω μελετών.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία;

 Η συνιστώμενη δοσολογία είναι δύο δόσεις που χορηγούνται ενδομυϊκά (0,5 ml η καθεμία) με διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων. Απαιτείται επιπλέον έρευνα για την κατανόηση της μακροπρόθεσμης πιθανής προστασίας μετά από μία δόση.

Είναι ασφαλές?

Ενώ αυτό το εμβόλιο δεν έχει ακόμη προταθεί για καταχώριση έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ, έχει υποβληθεί σε έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και κατά συνέπεια πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για εξέταση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Ο EMA έχει αξιολογήσει διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και έχει συστήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρέχει ανεξάρτητη και έγκυρη καθοδήγηση στον ΠΟΥ για το θέμα της ασφαλούς χρήσης εμβολίων, λαμβάνει και αξιολογεί αναφορές για ύποπτα συμβάντα ασφαλείας που ενδέχεται να έχουν διεθνή επίδραση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

Το εμβόλιο Oxford / AstraZenecaκατά του COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα 63,09% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης SARS-CoV-2.Μεγαλύτερα διαστήματα δόσης εντός του εύρους 8 έως 12 εβδομάδων σχετίζονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εμβολίου.

Λειτουργεί ενάντια σε νέες παραλλαγές;

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την απόδοση του εμβολίου στις ρυθμίσεις παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνιστά επί του παρόντος τη χρήση εμβολίου Oxford / AstraZenecaσύμφωνα με τον χάρτη πορείας προτεραιότητας του ΠΟΥ, ακόμη και αν υπάρχουν παραλλαγές ιών σε μια χώρα. Οι χώρες πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους και τα οφέλη λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική τους κατάσταση.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των παραλλαγών και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Καθώς καθίστανται διαθέσιμα νέα δεδομένα, ο ΠΟΥ θα ενημερώσει αναλόγως τις προτάσεις.

Αποτρέπει τη μόλυνση και τη μετάδοση;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα ουσιαστικά δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο του εμβολίου Oxford / AstraZenecaστη μετάδοση ή την αποβολή ιών.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας που λειτουργούν: μάσκα, σωματική απόσταση, πλύσιμο στο χέρι, υγιεινή του αναπνευστικού και του βήχα, αποφυγή πλήθους και διασφάλιση του καλό αερισμό.

Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος
   Καρδιολόγος,FESC

Πηγή: who.int/news

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com