Μπορεί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς σας;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 12:00 Μπορεί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς σας;

Μπορεί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς σας; Σε νέα μελέτη τα υπέρβαρα άτομα που έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες και αύξησαν την πρόσληψη λίπους είδαν σημαντική βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μετάβαση σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι από καιρό μια δημοφιλής στρατηγική απώλειας βάρους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ορισμένοι γιατροί και ειδικοί σε θέματα διατροφής μας συμβούλευαν να μην κόβουμε τους υδατάνθρακες λόγω των φόβων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς αυτές οι δίαιτες συνήθως περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών, όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο.

Αλλά μια νέα μελέτη, μας λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον! Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη λίπους και μείωσαν την ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή τους - ενώ εξακολουθούσαν να τρώνε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά. ξηροί καρποί, φασόλια και φακές - μείωσαν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν παρόμοια δίαιτα που ήταν χαμηλότερη σε λιπαρά και υψηλότερη σε υδατάνθρακες. Ακόμη και άτομα που αντικατέστησαν τους «υγιεινούς» υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως με τροφές υψηλότερες σε λιπαρά, εμφάνισαν εντυπωσιακή βελτίωση σε διάφορους παράγοντες κινδύνου της μεταβολικής νόσου.

Η μελέτη περιελάμβανε 164 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, κυρίως γυναίκες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αυστηρές δίαιτες χαμηλών θερμίδων που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά περίπου 12 %. Στη συνέχεια, ο καθένας τους ακολούθησε μία από τις τρεις δίαιτες στις οποίες το 20%, το 40% ή το 60% των θερμίδων τους προέρχονταν από υδατάνθρακες.

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, αφήνοντας παράλληλα χώρο για «υψηλής ποιότητας» υδατάνθρακες όπως ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, φασόλια και όσπρια. Το καλό με τα παραπάνω τρόφιμα είναι ότι μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία, έτσι δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Αν ρίξουμε μια ματιά μάλιστα στο φυλλάδιο Lidl της επόμενης εβδομάδας μπορούμε να εντοπίσουμε προσφορές από 15 έως 30% σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά, σε όσπρια και σε όλα αυτά που στοιχειοθετούν την μεσογειακή κουζίνα. Αλλά ακόμα και οι πιο τεμπέληδες ανάμεσά μας μπορούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή αφού πλέον βρίσκουμε έτοιμα γεύματα φρέσκα και κατεψυγμένα όπως αρακά, φασολάκια, σπανακόρυζο και ένα σωρό άλλα.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση λιγότερου επεξεργασμένων υδατανθράκων με παράλληλη αύξηση της πρόσληψης του λίπους μπορεί να είναι καλή για την υγεία της καρδιάς σας, δήλωσε ο Δρ. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και πρύτανης της Σχολής Friedman Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική μελέτη», είπε. «Οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά και αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες τα πήγε καλύτερα».

Ωστόσο, τόνισε ο Δρ Mozaffarian, τα είδη και η ισορροπία των λιπών που τρώτε φαίνεται επίσης να είναι σημαντικά. Μια δίαιτα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ψάρια είναι ιδανική ενώ σκόπιμο είναι να αποφεύγουμε τροφές με κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και το πλήρες γάλα. Πολλοί γιατροί συνιστούν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά όπως ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, για την καρδιαγγειακή υγεία. Άλλες αυστηρές μελέτες έχουν βρει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, στον διαβήτη αλλά ακόμα και στη λίμπιντο!

Η μεσογειακή δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που συνεπάγεται την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων υδατανθράκων και τροφών με ζάχαρη και εστίαση σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, τυρί, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ είναι η δίαιτα στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι μας. Εκεί άλλωστε συγκλίνει η επιστήμη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση