Ιός του Δυτικού Νείλου: 254 κρούσματα στην Ελλάδα έχουν σημάνει «συναγερμό»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 16:12 Ιός του Δυτικού Νείλου: 254 κρούσματα στην Ελλάδα έχουν σημάνει «συναγερμό» Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης, η εβδομαδιαία έκθεση για τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν διαγνωστεί συνολικά 254 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 166 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 88 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από
το ΚΝΣ (Πίνακας 1).

Μόνο κατά τη διάρκεια τελευταίας εβδομάδας, δηλώθηκαν 19 νέα κρούσματα.

Επίσης, έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (με διάμεση ηλικία θανόντων τα 85 έτη).

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν
σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό
αριθμό θανόντων).

Δείτε στον παρακάτω πίνακα, την κατάσταση των ανθρώπων που κόλλησαν τον ιό του Δυτικού Νείλου:

Στον 3ο πίνακα παρακάτω, μπορείτε να δείτε αναλυτικά, τη γεωγραφική κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νειλου, ανά εκτιμώμενο Δήμο έκθεσης.

Ταυτόχρονα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό σε ιπποειδή, προκύπτει ότι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί συνολικά έξι περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του
Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, εκ των οποίων το ένα σε οικισμό της Μητροπολιτικής Ενότητας
Θεσσαλονίκης και τα πέντε σε οικισμούς της Π.Ε. Χαλκιδικής. 

Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας ο ιός

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα
περίοδο 2022, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και –
πιθανά- σε νέες περιοχές.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών. Την περίοδο 2022, μέχρι τις 27/09/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας και Φθιώτιδας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση
περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των
επαγγελματιών υγείας).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2022, έως τις
21/09/2022, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε: Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία και Σερβία.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια , σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση