Αν δεν τρώτε βατόμουρα κάθε μέρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το ξεκινήσετε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 09:15 Αν δεν τρώτε βατόμουρα κάθε μέρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το ξεκινήσετε

Τα συναρπαστικά οφέλη τους για την υγεία.

Αν συνηθίζετε να προσθέτετε βατόμουρα στο πρωινό σας πλιγούρι βρώμης ή στο γιαούρτι σας, τότε είστε τυχεροί. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα βατόμουρα παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση βατόμουρων και την ανάμειξή τους στα γεύματά σας, σύμφωνα με το Reader’s Digest, θα ενισχύσουν εύκολα τη διατροφική σας πρόσληψη, από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών έως την ενίσχυση του οργανισμού σας με μικροθρεπτικά συστατικά.

Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ισχυρές πηγές πολυφαινολών -αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο σώμα. Εάν το σώμα έχει χρόνιες φλεγμονές (οι οποίες συμβαίνουν όταν αντιμετωπίζει οξειδωτικό στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα), είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ασθενειών. Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Συγκεκριμένα, τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα που οδηγούν σε ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου 2, ακόμη και η νευρολογική παρακμή. Οι ανθοκυανίνες έχουν, επίσης, χρωστικές ουσίες που κάνουν τα βατόμουρα να έχουν αυτό το γνωστό πλούσιο, μπλε χρώμα.

Τα βατόμουρα βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης

Ένας από τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους τα βατόμουρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών είναι η μείωση των επιπέδων της LDL, της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Η LDL χοληστερόλη είναι ο τύπος της χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματος και όχι αρκετή HDL, ή καλή χοληστερόλη, για να μεταφέρει την LDL πίσω στο συκώτι.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μύρτιλλα ανέφεραν 27% χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε μόλις οκτώ εβδομάδες, μειώνοντας τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και άλλων κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών

Σε γενικές γραμμές, πολλές ποικιλίες μούρων αποτελούν ισχυρή πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα με το δίκτυο JAMA, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών και αυξημένη μακροζωία, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι για κάθε αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή κατά 8 γραμμάρια, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου (καθώς και τις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου) μεταξύ 5% και 27%.

Οι φυτικές ίνες είναι, επίσης, χορταστικές, δηλαδή σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μάλιστα, συνιστά την πρόσληψη τουλάχιστον 25 έως 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα για βέλτιστη υγεία. Ένα φλιτζάνι βατόμουρα, συγκεκριμένα, περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Τα βατόμουρα προσφέρουν και βιταμίνη C

Τέλος, τα βατόμουρα παρέχουν σημαντική ενίσχυση της βιταμίνης C: ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ωφελεί, επίσης, το νευρικό, ανοσοποιητικό, οστικό, χόνδρινο και αιματικό σύστημα του οργανισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση