Έξαρση της πνευμονίας με περίεργα συμπτώματα στην Κίνα – Είμαστε σε επιφυλακή, λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 14:03 Έξαρση της πνευμονίας με περίεργα συμπτώματα στην Κίνα – Είμαστε σε επιφυλακή, λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

«Δεν υπάρχει ανησυχία για το κοξάκι»

Για την έξαρση της πνευμονίας με περίεργα συμπτώματα στην Κίνα μίλησε το πρωί της Δευτέρας (27/11) ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. «Είμαστε σε επιφυλακή» επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στο κοξάκι σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία.

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. «Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» συμπλήρωσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μετέφερε την εκδοχή των κινεζικών αρχών, που λένε ότι «κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή, ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί, ώστε να περιοριστεί σύντομα».

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΕΝΥΜΟΝΑ

«Υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά»

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία, γιατί το μυκόπλασμα αυτό, απ’ ότι φαίνεται, είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο, όπως φαίνεται στην Κίνα, αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή. Απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».

Ερωτηθείς για την έξαρση στο κοξάκι σε ορισμένες περιοχές, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη, η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια, που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό, γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη «κοπρανοστοματική οδό», σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από την κοξάκι». «Δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν» είπε κλείνοντας.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση