Καθαρό σπίτι με παιδιά; 3+ 1 μυστικά για να το καταφέρετε!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 15:28 Καθαρό σπίτι με παιδιά; 3+ 1 μυστικά για να το καταφέρετε!

Καθαρό σπίτι και παιδιά ντυμένα με φρεσκομυριστά ρούχα; «Αποκλείεται να είναι αγκαλιά με τη σιδερώστρα. Είτε βάζει γυναίκα για την καθαριότητα ή είναι μέσα στα νεύρα και φωνάζει στα παιδιά για να τα καταφέρει όλα». Ομολογήστε την αλήθεια! Πόσες φορές δε σκεφτήκατε το ίδιο, όταν ήρθατε αντιμέτωποι με την ανάγκη καθαριότητας του σπιτιού. Ειδικά όταν στην εικόνα μπήκαν και τα μικρά γελαστά προσωπάκια, που δυσκολεύουν το έργο μας.

Ένα καθαρό τακτοποιημένο σπίτι και ρούχα φρέσκα και καθαρά είναι το όνειρο όλων μας. Ο χρόνος όμως δεν αρκεί. Κάπου εκεί μπαίνει στην εξίσωση και η φροντίδα των παιδιών, η πίεση να τα προλάβουμε όλα και ο εκνευρισμός, όταν αυτό δε γίνεται. Τελικά υπάρχει τρόπος να είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση το σπίτι, όταν έχουμε παιδιά; Η απάντηση στις ακόλουθες παραγράφους.

Βάλτε τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού

Τα παιδιά ζουν επίσης στο σπίτι. Επομένως από μια ηλικία κι έπειτα μπορούν να συνεισφέρουν. Μάλιστα όχι απλώς μπορούν, αλλά το αποζητούν και τα ίδια, καθώς έτσι νιώθουν χρήσιμα και υπεύθυνα.

Οπότε μην το αποφεύγετε, απλώς αναθέστε τους με σαφή τρόπο αρμοδιότητες στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να είναι και τα παιδιά ενεργά μέλη σε απλές υποχρεώσεις του σπιτιού.

1. Διασκεδάστε με την απλώστρα!

Η απλώστρα μπορεί να γίνει η καλύτερη φίλη των παιδιών. Για θυμηθείτε ποιο είναι ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια από μικρή ηλικία. Τα μανταλάκια! Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να απλώσετε την μπουγάδα, καλέστε τα κοντά σας. Ζητήστε τους να βάλουν τα ρούχα από το πλυντήριο στη λεκάνη και στη συνέχεια πηγαίνετε να τα απλώσετε.

Πριν ξεκινήσετε, εξηγήστε τους τι πρέπει να κάνουν. Και να μην το κάνουν τέλεια, θα κάνουν ένα βήμα κι εσείς θα έχετε καταφέρει δύο τινα: 1) Δε θα κάνουν αταξίες, όσο εσείς παλεύετε να τα προλάβετε όλα. 2)Θα αισθανθούν χρήσιμα και θα μάθουν από νωρίς, γιατί είναι σημαντικό να βοηθούν στο σπίτι. Ξεκούραστοι γονείς, περισσότερος χρόνος για παιχνίδι!

2. Κάντε διασκεδαστικές τις δουλειές του σπιτιού

Στο σημείο αυτό να πούμε, ότι όλες τις δουλειές είναι καλό να τις παρουσιάζετε σαν διασκέδαση. Τα παιδιά ως γνωστόν μιμούνται. Αν κι εσείς δυσανασχετείτε, πως περιμένετε εκείνα να ενθουσιαστούν; Για να τα πείσετε, μπορείτε να επικαλεστείτε τα ίδια επιχειρήματα, με τα οποία θα πείσετε και τον εαυτό σας. Τι θα κερδίσετε, αν το σπίτι είναι καθαρό, αν τα ρούχα είναι απλωμένα κλπ;

Ώρα για σφουγγαρίστρα; Ώρα για παιχνίδι!

Επομένως κάντε τις δουλειές να μοιάζουν με παιχνίδι. Το σφουγγάρισμα είναι η προτιμότερη οικιακή εργασία για μικρούς και μεγάλους. Οπότε δώστε τους μια σφουγγαρίστρα, βάλτε μουσική και αφήστε τα παιδιά να ευχαριστηθούν. Κι αν σας πιάνουν οι ψυχαναγκασμοί σας για τέλειο αποτέλεσμα, αφήστε τα τουλάχιστον να κάνουν το δωμάτιο τους ή όσα δωμάτια δεν πηγαίνετε συχνά.

Μπορείτε να κάνετε «διαγωνισμό» ποιος καθάρισε πρώτος. Μπορείτε να πείτε, ότι όποιος μαζέψει πιο γρήγορα τον χώρο του, θα βάζει συνέχεια τα αγαπημένα του τραγούδια. Και ξέρετε πως τα παιδιά αγαπούν να ακούν το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά! Γενικά αυτοσχεδιάστε με το κίνητρο, που θα τους δώσετε για να είναι πιο ενεργά στο σπίτι.

3. Ορίστε τους κανόνες!

Ένας λόγος που κάποιοι άνθρωποι, παιδιά ή και ενήλικες, δε βοηθούν είναι γιατί δεν ξέρουν τον τρόπο. Υπάρχουν εκείνοι, που θα ρωτήσουν τι θέλετε να κάνουν και εκείνοι, που θα προσπεράσουν τη στοίβα με τα ασιδέρωτα, τον λόφο από παιχνίδια και τα άπλυτα. Γι’ αυτό μερικοί απλοί κανόνες θα σας λύσουν τα χέρια. Για παράδειγμα:

  • Όταν ο κάδος γεμίζει, τον αδειάζουμε- κυρίως για τον/ την σύντροφo.
  • Πριν βγάλουμε καινούριο παιχνίδι, μαζεύουμε αυτό, που είναι ήδη έξω.
  • Στρώνουμε τα κρεβάτια μας το πρωί- για πιο μεγάλα παιδάκια.
  • Βοηθάμε όλοι στο στρώσιμο του τραπεζιού.
  • Ο καθένας πλένει το πιάτο του.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα. Ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού σας θα ορίσετε εσείς τους κανόνες, που εξυπηρετούν την καθημερινότητά σας.

4. Κάθετι στην ώρα του και ο ατμοκαθαριστής, πότε;

Το πότε θα μπει στο παιχνίδι της καθαριότητας ο ατμοκαθαριστής, πότε η σφουγγαρίστρα, το σίδερο και λοιπά, το ορίζετε εσείς. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ορίσετε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα ολοκληρωθεί κάθε εργασία. Συνήθως το Σάββατο πρωί είναι η μέρα και ώρα που εξυπηρετεί τις περισσότερες οικογένειες.

Είναι μια καλή ευκαιρία τα παιδιά να μάθουν τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα με σκοπό την ολοκλήρωση του στόχου- καθαριότητα. Και είπαμε, μην ξεχνάτε το κίνητρο: Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο ξεκούραστα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση