Το σνακ που τρως όταν βλέπεις αγώνες και δεν ξέρεις πως σε βοηθά να ζήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 12:28 Το σνακ που τρως όταν βλέπεις αγώνες και δεν ξέρεις πως σε βοηθά να ζήσεις Φωτό: iStock

Yπάρχει ένα σνακ που απολαμβάνουμε από παιδιά, αλλά δεν γνωρίζουμε όλοι πως μας βοηθά να ξεφορτωθούμε τον εχθρό που λέγεται σπλαχνικό λίπος.

Ο κύριος λόγος που έχουμε για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να χάσουμε λίπος από την κοιλιά, δεν είναι η επικείμενη εμφάνιση στην παραλία.

Είναι η υγεία μας που επηρεάζεται ποικιλοτρόπως από το σπλαχνικό λίπος. Mεταξύ άλλων, είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Η απώλεια λίπους από την συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ό,τι πιο εύκολο.

Τουναντίον, χρειάζεται συνδυασμό διατροφής και σωματικής δραστηριότητας (χρειάζεται αερόβιο και αντιστάσεις).

Υπάρχουν ωστόσο, κάποια τρικ που βοηθούν την κατάσταση.

Ένα είναι η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών. Υπάρχουν στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τη βρώμη και το κριθάρι και όπως έχει δείξει μελέτη, με κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων στην πρόσληψη, μειώνεται κατά 3.7% η αύξηση στο λίπος στην κοιλιά, σε διάστημα 5 ετών.

Αυτό το όφελος μπορείτε να το πάρετε μέσω ενός σνακ που συνήθως τρώτε όταν βλέπετε αγώνες (ποδοσφαίρου και μπάσκετ) στην τηλεόραση. Ναι, του ποπ κορν.

Όπου ποπ κορν, εννοούμε το είδος καλαμποκιού που «σκάει» όταν εκτίθεται στη ζέστη. Όπως εξηγεί το Healthline, στο κέντρο κάθε πυρήνα υπάρχει μια μικρή ποσότητα νερού, η οποία διαστέλλεται όταν θερμαίνεται και τελικά προκαλεί έκρηξη του πυρήνα.

Αυτή η τροφή ολικής αλέσεως έχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και πολύ υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία).

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια ποπ κορν μας δίνουν 387 θερμίδες (3 φλιτζάνια έχουν 95 θερμίδες), 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 78 γραμμάρια υδατάνθρακες και 5 γραμμάρια λίπους.

Επίσης προσφέρουν το 48% της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο (μεταξύ άλλων, έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην υγεία των οστών, τη μείωση της φλεγμονής, την καλή λειτουργία του θυρεοειδή), το 34% του μαγνησίου (βοηθά στη μείωση της κούρασης, την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών), το 29% του φωσφόρου (διατηρεί γερά οστά και δόντια, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση, τη συστολή των μυών, είναι φίλτρο για τα απόβλημα των νεφρών κ.α.), το 18% του σιδήρου κ.ο.κ.

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει και το Mayo Clinic Health System, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, της χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και του αυξημένου κορεσμού, η κατανάλωση ποπ κορν μας βοηθά να τρώμε λιγότερες θερμίδες και να χάνουμε βάρος.

Δεδομένα αν φάμε τεράστια ποσότητα, θα γίνει και αυτό παχυντικό.

Η συνταγή της επιτυχίας

Για να βοηθήσει στη διαχείριση του σπλαχνικού λίπους, προφανώς δεν παίρνουμε προ συσκευασμένα ποπ κορν.

Χρησιμοποιούμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, μισή κούπα κόκκους καλαμποκιού και μισό κουτάλι του γλυκού αλάτι και καλή απόλαυση.

Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε 1/4 φλιτζανιού κόκκους καλαμποκιού σε μια χάρτινη σακούλα, γυρίστε δυο φορές το ‘κλείσιμο’ και τοποθετείστε στη συσκευή, για 2 λεπτά.

Σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε ένα kick, αλλά να μη διαγράψετε τα υγιεινά οφέλη, προσθέστε σκόνη τσίλι και ξύσμα λάιμ ή κανένα και καστανή ζάχαρη ή παρμεζάνα, σκόρδο σε σκόνη και πιπέρι.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση