Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 11:20 Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη φωτ.: Wikimedia Commons

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για απώλειας βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία εκατομμυρίων ενηλίκων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη μετά τις στατίνες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη, τη δραστική ουσία σε φάρμακα όπως το Wegovy και το Ozempic, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO) και με επικεφαλής ερευνητές στο University College του Λονδίνου, διαπίστωσε επίσης ότι η σεμαγλουτίδη είχε καρδιαγγειακά οφέλη για τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αρχικό τους βάρος ή το βάρος που είχαν χάσει. Υποδηλώνει ότι τα άτομα με ήπια παχυσαρκία ή που έχουν χάσει μόνο ένα μικρό ποσό βάρους θα μπορούσαν να έχουν βελτιωμένη καρδιαγγειακή έκβαση.

Ο καθηγητής Τζον Ντίνφιλντ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τα Καρδιαγγειακά Αποτελέσματα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν πως το φάρμακο πρέπει να συνταγογραφείται τακτικά για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να λαμβάνουν το φαρμακευτική αγωγή τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό το φανταστικό φάρμακο είναι πραγματικά ένας τρόπος να αλλάξει το παιχνίδι. Αυτή η [μελέτη] υποδηλώνει ότι υπάρχουν δυνητικά εναλλακτικοί μηχανισμοί για αυτό το βελτιωμένο καρδιαγγειακό αποτέλεσμα με τη σεμαγλουτίδη πέρα ​​από την απώλεια βάρους… Σαφέστατα, κάτι άλλο συμβαίνει που ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα», είπε ο Ντίνφιλντ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17.604 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 27, από 41 χώρες. Στους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν επίσης εμφανίσει στο παρελθόν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή, συνταγογραφήθηκαν είτε εβδομαδιαία δόση σεμαγλουτίδης 2,5 mg είτε εικονικό φάρμακο για μια μέση περίοδο 40 μηνών.

Από τους 8.803 ασθενείς στην ομάδα της σεμαγλουτίδης, 569 (6,5%) εμφάνισαν ένα πρωτογενές καρδιαγγειακό συμβάν τελικού σταδίου, όπως καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με 701 (8%) από τους 8.801 ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η σεμαγλουτίδη με την επωνυμία Wegovy συνταγογραφείται για απώλεια βάρους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας από το 2023.

Ο Ντίνφιλντ είπε ότι στη δεκαετία του 1990, οι στατίνες - φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη - θεωρούνταν μια ιατρική ανακάλυψη και επαναστατική στη θεραπεία της καρδιολογικής πρακτικής και είπε ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου πρωτοποριακή όσον αφορά τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. «Τώρα έχουμε μια κατηγορία φαρμάκων που θα μπορούσαν εξίσου να μεταμορφώσουν πολλές χρόνιες ασθένειες της γήρανσης», είπε.

Ο καθηγητής Τζέισον Χάλφορντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, είπε ότι καθώς το φάρμακο μπορεί να θεωρηθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, θα μπορούσε να είναι οικονομικά ωφέλιμο το να συνταγογραφείται ευρέως. «Νομίζω ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε μια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης», είπε. «Όταν το κόστος μειωθεί, τότε η εξοικονόμηση κόστους για το NHS θα είναι σημαντική. Υπάρχουν ήδη άνθρωποι στο Υπουργείο Οικονομικών που σκέφτονται τις αποταμιεύσεις στην οικονομία λόγω της ευκαιρίας να τονώσουν την παραγωγικότητα. Πρέπει να έχετε το εργατικό δυναμικό σας όσο το δυνατόν πιο κατάλληλο». Περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με καρδιακές ή κυκλοφορικές παθήσεις, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Μια άλλη μελέτη που βασίστηκε στην ίδια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που τους συνταγογραφήθηκε σεμαγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο 10,2% του σωματικού τους βάρους και 7,7 εκατοστά από τη μέση τους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ η ομάδα εικονικού φαρμάκου έχασε 1,5% του σωματικού βάρους και 1,3 cm από τη μέση.

Μια ξεχωριστή μελέτη που εξετάζει ένα νέο φάρμακο αδυνατίσματος διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Το Retatrutide, εβδομαδιαίας χρήσης, δρα καταστέλλοντας την όρεξη και επίσης βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη φάση 2 της κλινικής δοκιμής. Η δοκιμή σε 338 συμμετέχοντες που ζούσαν με παχυσαρκία έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έχασαν το 24% του σωματικού τους βάρους σε μια περίοδο 48 εβδομάδων. Οι ερευνητές λένε ότι είναι πιο αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους από το Ozempic ή το Wegovy, που λειτουργούν μόνο με την καταστολή της όρεξης.

Ο καθηγητής Ναβίντ Σατάρ, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος έχει εργαστεί σε δοκιμές άλλων θεραπειών απώλειας βάρους, είπε: «Πριν από πέντε ή 10 χρόνια, δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε φάρμακα που θα προκαλούσαν αυτό το είδος απώλειας βάρους. Η δοκιμή υποδηλώνει ότι το Retatrutide δεν είχε ακόμα επιταχυνθεί, ως προς την ένταση χρήσης του, επομένως πιθανότατα θα προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Εάν χορηγήσουμε αυτό το φάρμακο ακόμη περισσότερο, νομίζω ότι θα μπορούσε να φτάσει οδηγεί σε απώλεια σχεδόν του 30% του σωματικού βάρους κάποιου».

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση