Με δασμούς 50% στην ΕΕ απειλεί ξανά ο Τραμπ
«Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά» αναφέρει σε ανάρτησή του, αδιαφορώντας για το χρονικό περιθώριο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ουάσινγκτον - Βρυξελλών, για την επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης δασμολογικής συμφωνίας
Δασμούς της τάξης του 50% προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει την αντίληψή του ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση (…) σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» και δηλώνει ότι «οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά», για να ανακοινώσει ότι επιβάλει δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Οι νέοι, υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
Η ανάρτησή του
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ήταν πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικοί χειρισμοί, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».
Η ανάρτηση του Τραμπ ήρθε λιγότερο από 30 λεπτά αφότου απείλησε να επιβάλει δασμούς, τουλάχιστον 25%, στην Apple, εάν η εταιρεία δεν ξεκινήσει την κατασκευή iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο (USTR), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφθασε μάλλον τα 235 δισεκ. δολάρια το 2024, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, μιλώντας για 150 δισεκ. ευρώ (περίπου 160 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) για τα αγαθά και μόνο 50 δισεκ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το αμερικανικό εμπορικό πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 12,5% κατά μέσο όρο, με το 2,5% να αντιστοιχεί στο επίπεδο πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους οποίους προστέθηκε ένα 10% από τις αρχές Απριλίου μετά την ανακοίνωση «αμοιβαίων» δασμών.
Ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει αρχικά να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προτού ανακοινώσει στη συνέχεια αναστολή 90 ημερών στους δασμούς πέραν του 10% ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.
Η αναστολή αυτή αναμένεται θεωρητικά να λάβει τέλος στις αρχές Ιουλίου.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον αντιπρόσωπο για το Εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.
ΕΕ: Η Κομισιόν αρνείται να σχολιάσει τη δήλωση των ΗΠΑ για τους δασμούς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 50% στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από 1ης Ιουνίου, λέγοντας ότι θα περιμένει μέχρι την τηλεφωνική συνδιάλεξη που θα έχουν ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκρις στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
Μετά τη δήλωση του Τραμπ, ο οποίος απείλησε να επιβάλει δασμούς 50% στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ από την Ιουνίου, σε μήνυμα στην πλατφόρμα του Truth Social, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν πτώση.
Το Χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε 2,43% γύρω στις 15:00, της Φρανκφούρτης 2,03% και του Μιλάνου 2,77%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!