Σε ποιο μέρος του κόσμου θα ξαναδούν τον ήλιο σε 111 ημέρες;
Πολική νύχτα από χθες στο Σβάλμπαρντ, με τους κατοίκους να αποχαιρετούν τον ήλιο για 111 ημέρες.
Το Σβάλμαπαρντ είναι το βορειότερο σημείο της Ευρώπης και η πιο κοντινή γη στον βόρειο πόλο. Ανήκει στη Νορβηγία και όπως όλες οι περιοχές στον αρκτικό κύκλο βιώνουν το φαινόμενο της πολικής νύχτας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια συστάδα νησιών, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στη μέση του πουθενά κυριολεκτικά, στον Αρκτικό Ωκεανό, στα μισά της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο.
Τα 11 νησιά του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ βρίσκονται ανάμεσα σε γεωγραφικό πλάτος 75° ως 81° Β και γεωγραφικό μήκος 10° ως 35° Α.
Από τα 11 νησιά κατοικούνται τα 3 και ο μεγαλύτερος οικισμός και πρωτεύουσα είναι το Λόνγκγιαρμπιεν (Longyearbyen) στο νησί Σπιτσβέργη.
Είναι το μέρος όπου... απαγορεύεται να πεθάνεις, δεν μπορεί κάποιος να θαφτεί εκεί γιατί ο πάγος δεν θα επιτρέψει την αποσύνθεση και είναι και το μέρος που όλοι οπλοφορούν, οι τουρίστες μπορούν να κινηθούν εντός συγκεκριμένης περιοχής και εκτός αυτής μόνο με συνοδό που οπλοφορεί. Ο λόγος; Οι πολικές αρκούδες.
Επίσης στο Σβάλμπαρντ βρίσκεται η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ, που είναι μια από τις τράπεζες σπόρων που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης σπόρων το οποίο δημιουργήθηκε με τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών του 2004, με σκοπό να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Αν λοιπόν φυτείες καταστραφούν και σπόροι εξαφανιστούν, στο Τράπεζα του Σβάλμπαρντ θα μπορέσουμε να τις βρούμε ξανά.
Η ζωή στο Σβάλμπαρντ:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πολική νύχτα και ο ήλιος του Μεσονυκτίου
Δεδομένου ότι το Σβάλμπαρντ βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, βιώνει τον ήλιο του μεσονυχτίου το καλοκαίρι και την πολική νύχτα τον χειμώνα.
Στο Λόνγκγιαρμπιεν ο ήλιος του μεσονυχτίου διαρκεί από τις 20 Απριλίου ως τις 23 Αυγούστου και η πολική νύχτα από τις 26 Οκτωβρίου ως τις 15 Φεβρουαρίου.
Cecilia Blomdahl -Καταγράφει τη ζωή στο Σβάλμπαρντ
Η Cecilia Blomdahl είναι μια Σουηδή ψηφιακή δημιουργός η οποία μέσα από τη σελίδα της στο Instagram αλλά και το βιβλίο που έχει γράψει επικοινωνεί τη ζωή σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος του κόσμου.
Ζει εκεί τα τελευταία 10 χρόνια με τον σύντροφό της και τον σκύλο της και καταγράφει το πώς είναι να ζεις στο Σβάλμπαρντ.
Χθες, σε βίντεο που πόσταρε κατέγραψε την πρώτη ημέρα της Πολικής Νύχτας. Οπως ανέφερε σε αυτό την πρώτη εβδομάδα της Πολικής Νύχτας υπάρχει κάποιο φως που σταδιακά σβήνει. Στις 3:30 το μεσημέρι είναι τελείως νύχτα. Και η Cecilia Blomdahl εξηγεί ότι αυτό είναι λίγο κουραστικό καθώς το σώμα προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα κατάσταση και ότι μπορεί να είναι βαθύ σκοτάδι έξω, αλλά ουσιαστικά ημέρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και αυτό παρακάτω είναι το βίντεό της με την τελευταία ημέρα για φέτος που εμφανίστηκε ο ήλιος. Στο Σβάλμπαρντ θα ξαναδούν τον ήλιο σε τρεις μήνες, τον επόμενο Φεβρουάριο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δυο ημέρες πριν το τελευταίο ηλιοβασίλεμα η ημέρα στο Σβάλμπαρντ διαρκούσε μόλις 2,5 ώρες:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
EU KIDS Act: Η Κομισιόν βάζει «στοπ» στα social media για παιδιά κάτω των 13 ετών - Τα «μίνι προφίλ» και οι «γονείς στο τιμόνι»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση νόμου «EU KIDS Act», κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για τη θωράκιση των ανηλίκων στο διαδίκτυο.
Financial Times: Χάκερς απαιτούν από τη Revolut 3 εκατ. δολάρια για να μην πουλήσουν προσωπικά δεδομένα πελατών της
Οι χάκερς χρησιμοποίησαν έναν παραβιασμένο λογαριασμό email της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς εμφανίστηκαν ως κρατικοί αξιωματούχοι που ζητούσαν πρόσβαση σε στοιχεία πελατών.
NASA: Ανακαλύφθηκε νέος, τεράστιος κρατήρας στη Σελήνη - Διαμέτρου 220 μέτρων
Ένα φαινόμενο τέτοιας κλίμακας εκτιμάται ότι συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 132 χρόνια.
Υεμένη: Βίντεο από το φερόμενο χτύπημα των Χούθι σε μαχητικό F-15 της Σαουδικής Αραβίας
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα το βίντεο, ούτε την αυθεντικότητα του υλικού, ούτε την ακριβή τοποθεσία στην οποία καταγράφηκε
Ιρλανδός περπάτησε 6.805 χιλιόμετρα ξυπόλυτος: Από την Κωνσταντινούπολη ως την Ιρλανδία - Νέο παγκόσμιο ρεκόρ
Ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, διήνυσε 6.805 χιλιόμετρα χωρίς παπούτσια, φτάνοντας στη γενέτειρά του, το Κλέρμορις στην Ιρλανδία, 369 ημέρες αργότερα.
Τραμπ: «Ελπίζω ότι πλησιάζει το τέλος του πολέμου στο Ιράν» – Νέα μέτωπα ανοίγουν στην Υεμένη
Συνάντηση με ηγέτες της περιοχής του Κόλπου.