Χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα του Κατάρ: Στόχος ο ηγέτης της Χαμάς
Κατάρ, Ιράν και Ισλαμικός Τζιχάντ καταδίκασαν τα «δειλά» ισραηλινά πλήγματα - Ο Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως»
Με τις «ευλογίες» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ έστειλε νέο «μήνυμα ισχύος» στην Χαμάς εξαπολύοντας πλήγμα ακριβείας, με στόχο την εξουδετέρωση της πολιτικής ηγεσίας του παλαιστινιακού εξτρεμιστικούς κινήματος, στην Ντόχα του Κατάρ.
Λίγο μετά τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα) σείστηκε η Ντόχα από πολλαπλές εκρήξεις λόγω της καταστροφικής επίθεσης του Ισραήλ, με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν συγκλονισμένοι στο Reuters ότι πυκνός καπνός έχει τυλίξει την πόλη.
Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο ισραηλινό Κανάλι 12, επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς, τα οποία βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Η ανακοίνωση των IDF
Η επιβεβαίωση της επίθεσης δεν άργησε, αφού οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν τα κεντρικά γραφεία της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς.
Ειδικότερα, οι IDF αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Σιν Μπετ, ένα πλήγμα ακριβείας στην Ντόχα που είχε στόχο μέλη της ανώτερης ηγεσίας της Χαμάς, τα οποία κατηγορεί «για την οργάνωση και την εκτέλεση της αιματηρής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου 2023».
Ακόμα, επισημαίνουν ότι ελήφθησαν μέτρα πρόληψης ώστε να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες από την ισραηλινή επίθεση, η οποία πήρε την κωδική ονομασία «Summit of Fire».
Γι’ αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά ακριβείας και πληροφορίες επί του εδάφους ώστε το πλήγμα ακριβείας να έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των στόχων και όχι άμαχου πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως»
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές πληροφόρησης που μίλησαν στο Κανάλι 12, η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο συνάντηση κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος, ο Χαλίλ αλ Χάγια, αλλά και ο Χαλέντ Μεσάαλ, τον οποίο το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει στην Ιορδανία το 1997.
Μάλιστα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το «πράσινο φως» για την επίθεση στην Ντόχα, πιθανώς λόγω της υψηλής συμβολικής αξίας του πλήγματος.
Από την άλλη πλευρά, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση των υψηλόβαθμων μελών της Χαμάς είχε ως αντικείμενο συζήτησης την πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται και με την απελευθέρωση των ομήρων.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση Summit of Fire» στην Ντόχα ήταν εξ’ ολοκλήρου ισραηλινή. Το Ισραήλ την σχεδίασε, την εκτέλεση και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη».
«Δειλή η ισραηλινή επίθεση« λέει το Κατάρ
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ «καταδικάζει έντονα» την ισραηλινή επίθεση εναντίον ηγετών της Χαμάς στη Ντόχα, χαρακτηρίζοντάς την «δειλή».
Ακόμα, αναφέρει ότι «η ισραηλινή εγκληματική επίθεση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και κανόνων και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των Καταριανών και των κατοίκων στο Κατάρ».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ αλ Ανσάρι, πρόσθεσε πως η χώρα του «δεν θα ανεχθεί αυτή την απερίσκεπτη ισραηλινή συμπεριφορά και τη συνεχιζόμενη διατάραξη της περιφερειακής ασφάλειας, ούτε καμία πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την κυριαρχία του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος ήταν συγκροτήματα κατοικιών όπου διαμένουν «πολλά μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς». Στην Ντόχα κατοικούν και τα στελέχη της Χαμάς που συμμετείχαν τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ισλαμικός Τζιχάντ και Ιράν καταδίκασαν την επίθεση
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, η δεύτερη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση εναντίον των ηγετών της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα.
«Το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε μια σύνοδος των ηγετών της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Κατάρ συνιστά κατάφωρη εγκληματική ενέργεια, που παραβιάζει όλους τους κανόνες και τις ανθρώπινες αξίες, καθώς και τους πιο στοιχειώδεις διεθνούς νόμους και κανόνες», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι το πλήγμα στρεφόταν εναντίον των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του Χαλίλ αλ Χάγια, του εξόριστου ηγέτη της Γάζας και κορυφαίου διαπραγματευτή της οργάνωσης.
Η ισραηλινή επίθεση σε υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στο Κατάρ είναι «επικίνδυνη» και «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: newsit.gr
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!