Αστυνομικός από τη Φθιώτιδα σε κύκλωμα με ηλεκτρονικές απάτες;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 07:55 Αστυνομικός από τη Φθιώτιδα σε κύκλωμα με ηλεκτρονικές απάτες;

Από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη αστυνομικός που υπηρετούσε ως υποδιοικητής σε αστυνομικό τμήμα της Φθιώτιδας - Ο αστυνομικός φέρεται να εμπλέκεται μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του από τη Θεσσαλονίκη σε κύκλωμα με ηλεκτρονικές απάτες.

Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα, το οποίο διέπραττε απάτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποκομίζοντας κέρδος το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.

Την υπόθεση αποκάλυψαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που συνέλαβαν, εκτός από τους δύο αστυνομικούς (ένας από Θεσσαλονίκη κι ένας από Λαμία) και τρεις ιδιώτες, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα τέσσερα πρόσωπα.

Πώς δρούσαν οι αστυνομικοί και το κύκλωμα

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται ότι αγόραζαν, μέσω ιστοσελίδων του Διαδικτύου, «χακαρισμένους» κωδικούς PIN από ΙΒΑΝ τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια, με τους συγκεκριμένους κωδικούς προέβαιναν είτε οι ίδιοι είτε άλλα πρόσωπα σε διαδικτυακές αγορές ή πλήρωναν λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα ΔΕΗ, ακόμη και λογαριασμούς της Εφορίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, το κύκλωμα εισέπραττε «μίζα» που κυμαινόταν από 30 έως 40% για κάθε διαδικτυακή συναλλαγή. Οι επωφελούμενοι, σύμφωνα με την δικογραφία, φαίνεται πως ξεπερνούν τους 100.

Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στις αρχές του 2019 κατόπιν εγκλήσεων που υπέβαλαν ιδιώτες-θύματα αλλά και ένα τραπεζικό ίδρυμα.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης που τους απήγγειλε κατά περίπτωση κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη μέσω υπολογιστή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (οι δύο πράξεις σε βαθμό κακουργήματος), απάτη σε βαθμό πλημμελήματος, παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα κ.ά.

Κατόπιν παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ειδικό ανακριτή, απ’ όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση...

(φώτο: ΕΛ.ΑΣ.)

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση που εμπλέκονται και οι δυο αστυνομικοί:

Συνελήφθησαν χθες (16-07-2020), από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κατά περίπτωση – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα κ.α.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συνέργεια σε απάτη με υπολογιστή, τα οποία δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Η υπόθεση διερευνάται από τον Δεκέμβριο του 2018, στο πλαίσιο εγκλήσεων πολιτών και τραπεζικού ιδρύματος, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια πρόσβασης τρίτων ατόμων σε συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, καθώς και δεδομένα καρτών τους, αφαιρούσαν από τραπεζικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε ψηφιακά ένας εκ των συλληφθέντων και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, τον Οκτώβριο του 2019, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός καρτών (κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικές, προπληρωμένες και κάρτες ψηφιακών πορτοφολιών διαφόρων εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων), συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατόπιν εκδόθηκαν Βουλεύματα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την περαιτέρω εξέταση των κατασχεθέντων, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διερευνηθούν οι ροές χρηματικών ποσών από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την πολύμηνη αστυνομική έρευνα – προανάκριση που επακολούθησε, εξακριβώθηκε πλήρως η μεθοδολογία και ο τρόπος δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι τομείς δραστηριότητας των μελών αυτής.

Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε ιδιώτης ημεδαπός, ο οποίος φέρεται να αγόραζε, αρχικά μέσω διαδικτύου, υποκλαπέντα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και ακολούθως, μαζί με τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε διαδικτυακές συναλλαγές, χρεώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων. Ενδεικτικά οι συναλλαγές αφορούσαν:

  • στην πληρωμή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας ή οφειλών προς το δημόσιο, ατομικών ή άλλων προσώπων, έναντι αντιτίμου,
  • σε έκδοση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, καθώς και φόρτιση αυτών μέσω διαδικτύου,
  • στη δημιουργία, φόρτιση και χρήση ψηφιακών πορτοφολιών (wallets) και
  • σε διαδικτυακές αγορές διαφόρων προϊόντων, έτοιμου φαγητού και υγρών καυσίμων.

Μάλιστα είχαν συστήσει δίκτυο «συνεργατών», οι οποίοι αφενός έκαναν χρήση των χρηματικών ποσών που αντλούνταν με την προαναφερθείσα διαδικασία (αγορές προϊόντων, πληρωμές οφειλών ιδίων, φόρτιση καρτών κ.λπ.) και αφετέρου εντόπιζαν «υποψήφιους» ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο ή εταιρείες κοινής ωφέλειας έναντι χαμηλότερου αντιτίμου.

Όσον αφορά στους λογαριασμούς (για οφειλές στο δημόσιο, Οργανισμούς κοινής ωφέλειας κ.λπ.) αφού αυτοί συλλέγονταν, αποστέλλονταν απευθείας ή μέσω μελών της οργάνωσης, στον αρχηγό αυτής, ο οποίος μεριμνούσε για την εξόφλησή τους και την επιστροφή του σχετικού αποδεικτικού πληρωμής.

Σημειώνεται ότι μετά από σχετική αλληλογραφία με αρμόδιες Υπηρεσίες και τραπεζικά ιδρύματα, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας περίπου (100) ατόμων, τα οποία φέρονται να εξόφλησαν οφειλές τους έναντι δημοσίου ή οργανισμών κοινής ωφέλειας, καταβάλλοντας στην εγκληματική οργάνωση μέρος μόνο των οφειλών αυτών. 

Επιπλέον, μέλη της οργάνωσης παρείχαν ουσιαστική συνδρομή εκδίδοντας τραπεζικές κάρτες, επ’ ονόματί τους, στις οποίες κατέληγαν χρηματικά ποσά από την παράνομη δραστηριότητα.

Για τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (16-07-2020) ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και δυο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Στερεάς Ελλάδας και φέρονται να απέστειλαν λογαριασμούς, με την προαναφερόμενη διαδικασία, είτε δικούς τους, είτε τρίτων ατόμων, προς εξόφληση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (13) κινητά τηλέφωνα και (26) κάρτες SIM,
  •   (4) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop) και σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • φορητή ηλεκτρονική συσκευή τύπου τάμπλετ,
  • έξυπνο ρολόι (smartwatch),
  • (4) φορητές συσκευές αποθήκευσης τύπου USB και (4) σκληροί δίσκοι,
  • (5) τραπεζικές κάρτες,
  • πλήθος λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφέλειας υπό στοιχεία τρίτων ατόμων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι συνολικά διερευνήθηκαν και εξιχνιάστηκαν (16) περιπτώσεις, εκ των οποίων οι (15) αφορούν περιπτώσεις ιδιωτών, οι οποίοι ζημιώθηκαν από την προαναφερθείσα παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μία αφορά περίπτωση εξαπάτησης τραπεζικού ιδρύματος.

Το συνολικό ύψος των επιβεβαιωμένων απατηλών συναλλαγών ξεπερνά τις 380.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 231.650 ευρώ σχετίζονται με πληρωμές λογαριασμών και ποσό 150.000 ευρώ αντιστοιχεί σε οικονομική ζημία τραπεζικού ιδρύματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ για τους συλληφθέντες αστυνομικούς έχει κινηθεί ήδη από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η πειθαρχική διαδικασία.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση