Λαμία: Κινητοποίηση για νοσηλεία κρατούμενου με κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 11:07 Λαμία: Κινητοποίηση για νοσηλεία κρατούμενου με κορωνοϊό

«Καμπανάκι» από τα θετικά περιστατικά κρατουμένων στις Φυλακές Δομοκού. Αναζητούνταν κρεβάτι όλη τη νύχτα…

Στο σηπτικό δωμάτιο του Νοσοκομείου Λαμίας ξημέρωσε ο 68χρονος κρατούμενος των Φυλακών Δομοκού, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας (28/12) αισθάνθηκε δύσπνοια λόγω κορωνοϊού και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα.

Πρόκειται για έναν από τους τρεις κρατουμένους των Φυλακών Λάρισας οι οποίοι είχαν έρθει με μεταγωγή στο Δομοκό προκειμένου να προστατευθούν (!) από την ασθένεια που έχει κατακλύσει το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης.

Ωστόσο στο τεστ που τους έγινε στις 14 Δεκεμβρίου εμφανίσθηκαν θετικοί οι δύο εκ των τριών, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ πλέον είναι και οι τρεις θετικοί, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των υπολοίπων κρατουμένων αλλά κυρίως των υπαλλήλων των Φυλακών, καθώς οι κρατούμενοι παραμένουν σε καραντίνα σε διαφορετικό χώρο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας ο 68χρονος χρειάζεται νοσηλεία και σε αυτό το σημείο και με PCR θετικό άρχισαν τα προβλήματα, καθώς το θέμα περί «περαιτέρω θωράκισης των Καταστημάτων Κράτησης από τον κορωνοϊό» μάλλον έμεινε στη θεωρία και δεν πέρασε στην πράξη.

Στη σύσκεψη τον περασμένο Νοέμβριο, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των  Υφυπουργών Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κοντοζαμάνη και  Λευτέρη Οικονόμου αντίστοιχα, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου και του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστου Ροϊλού, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι «σε δύο νοσοκομεία της Αττικής δημιουργούνται ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί, εφόσον απαιτείται νοσηλεία τους».

Αν η συνεργασία των δύο υπουργείων προχώρησε περαιτέρω για συνεργασία και με άλλα Νοσοκομεία, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό (ίσως και για λόγους ασφαλείας), το μόνο βέβαιο είναι ότι το Νοσοκομείο Λαμίας έχει εκδηλώσει την αδυναμία νοσηλείας περιστατικών που χρήζουν φύλαξης, καθώς ο μοναδικός προβλεπόμενος χώρος χρησιμοποιείται από τους κρατούμενους που δεν έχουν covid-19.

Σύμφωνα με το Διοικητή του ΓΝ Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά, από τη στιγμή που προέκυψε θέμα για το που θα νοσηλευτεί κρατούμενος με κορωνοϊό, το Νοσοκομείο δε θα αφήσει ασθενή στο δρόμο και θα διαθέσει δωμάτιο, η φύλαξη όμως καθίσταται και προβληματική και επικίνδυνη και οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι η λύση σε ένα πρόβλημα που έχει πολύ ακόμη δρόμο για να φτάσει στο τέλος του! Ήδη το ρεπορτάζ θέλει δύο ακόμη κρατούμενους να είναι άρρωστοι με covid-19 και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα χρειαστούν κι εκείνοι νοσηλεία ή αν θα προκύψουν κι άλλοι αργότερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι τίθενται θέματα δημόσιας υγείας και όσοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση κρατουμένων και καταστημάτων κράτησης, οφείλουν να δώσουν μόνιμες και προπαντός ανθρώπινες λύσεις, βοηθώντας και όχι επιβαρύνοντας το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση