Λαμία: Πραγματοποιήθηκε το Εθνικό μνημόσυνο για τους ήρωες πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και προσευχής, τελέστηκε την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και επιμνημόσυνη δέηση για την εύρεση των αγνοουμένων και την απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο σύλλογος Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, ο οποίος κάθε χρόνο με συνέπεια τιμά την μνήμη των ηρώων και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για δικαιοσύνη, ειρήνη και τερματισμό της κατοχής της Κύπρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και τον Δήμο Λαμιέων και υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, οι βουλευτές Φθιώτιδας, κύριοι Γιάννης Οικονόμου, Γίωργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.
Χρήστος Γεωργίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Πρέντζας Μάκης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα. Ειρήνη Σόλια, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κα. Βασιλική Δημητράντζου, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης κ.Χρήστος Αθάνατος,
εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Κουκουβίνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Ανδρέας Κυρίτσης, η περιφερειακή
διευθύντρια εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κα. Ελένη Μπενιάτα, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Το μνημόσυνο για τους πεσόντες και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αγνοουμένων, τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ Συμεών, ο πατέρας Νεόφυτος Ραφαηλίδης.
Μετά την τελετή του μνημοσύνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία πάρκου με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους πεσόντες και στους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας.
Στις σύντομες τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν, υπογραμμίστηκε ότι, πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί κοινό αίτημα του Ελληνισμού η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και η επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου.
Ο σύλλογος Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, ευχαριστεί θερμά, τον εξοχότατο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρο Αυγουστίδη, για την τιμητική παρουσία του, την Μητρόπολη Φθιώτιδας και τον π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Δήμο Λαμιέων και την Φιλαρμονική του Δήμου μας. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τα μέλη του συλλόγου μας και τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας που συμπαραστάθηκαν.
Αιωνία η μνήμη των πεσόντων.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!