Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βιβλίων του Δρ. Αθανασίου Σιούτα στους Κομποτάδες
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Δημοτική Κοινότητα Κομποτάδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτάδων και το Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 η εκδήλωση παρουσίασης των δύο νέων βιβλίων του Δρ. Αθανασίου Σιούτα. Τα έργα, τα οποία συνθέτουν ανάγλυφα την ιστορική διαδρομή της περιοχής, φέρουν τους τίτλους «Κομποτάδες, Κοινωνικός Βίος (1800–2025)» και «Κομποτάδες, Οικογένειες του Χωριού (1890–1953)».
Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην όμορφη κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Κομποτάδων, οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να μεταφερθεί και να φιλοξενηθεί τελικά στον φιλόξενο χώρο του σχολείου της Κοινότητας, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά από νωρίς.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Δημοτική Κοινότητα Κομποτάδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτάδων και το Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.
Η παρουσίαση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Συγκεκριμένα, βάσει του επίσημου πρωτοκόλλου, παρέστησαν:
- Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Οικονόμου.
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ,Κτηνοτροφίας & Αλιεί ας, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος.
- Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Δήμου Λαμιέων, Γεώργιος Ποντίκας.
- Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Λαμιέων, Ειρήνη Σόλια.
- Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων, Γεώργιος Ζήσιμος.
- Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και τα Εικαστικά Εργαστήρια, Ελένη Φιντιάνη - Κολτούκη.
- Η Δημοτική Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λαμιέων, Ευμορφία Ρουποτιά - Σκαμαγκούλη.
- Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Μπενιάτα.
- Η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Φθιώτιδας, Κατερίνα Καλογήρου.
- Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Φθιώτιδας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) και πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Ηλίας Αργυρόπουλος.
- Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κομποτάδων, Θωμάς Τσιάβος.
- Καθώς και πλήθος εκπροσώπων τοπικών φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής.
Για το περιεχόμενο και την αξία των βιβλίων μίλησαν έγκριτοι επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων:
- Ο Δρ. Ευθύμιος Γκούμας, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.
- Η Σοφία Βακιρτζηδέλη, ΜΑ, Προϊσταμένη ΓΑΚ Φθιώτιδας.
Ο ίδιος ο συγγραφέας των βιβλίων, Δρ. Αθανάσιος Σιούτας, Επίτιμος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.
Η πιο φορτισμένη και συγκλονιστική στιγμή της βραδιάς εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συγγραφέα. Ο Δρ. Αθανάσιος Σιούτας, φανερά συγκινημένος, δάκρυσε στο βήμα όταν αναφέρθηκε σε όσους έχουν φύγει από τη ζωή, και ιδιαίτερα στους συγχωριανούς του Κομποταδίτες που έπεσαν ηρωικά και σκοτώθηκαν στους αγώνες για την ελευθερία του έθνους. Η ανθρώπινη αυτή στιγμή και ο φόρος τιμής στους ήρωες του χωριού άγγιξαν τις καρειές όλων, με το πλήθος των παρευρισκόμενων να συγκινείται εξίσου και να ξεσπά σε παρατεταμένα, θερμά χειροκροτήματα ως ένδειξη βαθιάς εκτίμησης, σεβασμού και αναγνώρισης.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν αναλάβει η Σοφία Κιούση, MSc, Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας και η Νεφέλη Κρίκου, MSc, Εκπαιδευτικός Α΄/θμιας Εκπαίδευσης. Μέσα από τις σελίδες των δύο πονημάτων αναδείχθηκαν με γλαφυρότητα πτυχές της τοπικής ιστορίας, της κοινωνικής ζωής και της οικογενειακής παράδοσης των Κομποτάδων, προσφέροντας στις επόμενες γενιές μια πολύτιμη παρακαταθήκη που κρατά ζωντανή την ιστορική διαδρομή του τόπου.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς του Κομποταδίτικου γαμπρού. Με απόλυτο σεβασμό προς τη λαογραφική παράδοση, η νεαρή εκπαιδευτικός Νεφέλη Κρίκου ξεδίπλωσε την ιστορία της παραδοσιακής φορεσιάς, καθηλώνοντας το κοινό. Δεν στάθηκε μόνο στην επιφάνεια· φώτισε με απόλυτη σαφήνεια κάθε λεπτομέρεια, κάθε κέντημα και συμβολισμό. Η προσέγγισή της, γεμάτη ρομαντισμό και σεβασμό, απέδειξε πώς η νέα γενιά εκπαιδευτικών μπορεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, συνδυάζοντας τη γνώση με το συναίσθημα και χαρίζοντας στην εκδήλωση έναν έντονο λαογραφικό χαρακτήρα.
Κείμενο - Φωτογραφίες Δημήτρης Μπρέκης


















































πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας έρχεται και στα Γαλανέικα!
Τα μαθήματα ξεκινούν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, στον χώρο του 1ου Δ.Σ. Λαμίας.
Λαμία: Ξεκινά η προετοιμασία για το Καρναβάλι 2027
Το Σάββατο (26/09), η ανοιχτή συνάντηση από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων, με θέμα την προετοιμασία για τις Απόκριες 2027.
Φωτογραφίες ντοκουμέντα από την Ιταλοκρατούμενη Λαμία στην κατοχή (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
«Οι Θυσίες της Ελλάδος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης φωτογραφίας στη Λαμία.
Δύο βιβλία μια ιστορία: Οι Κομποτάδες μέσα από το έργο του Αθανασίου Σιούτα
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 18:00', στην κεντρική πλατεία Κομποτάδων.
Ο Δήμος Δομοκού στην Ιταλία για την ιστορική μνήμη των Γαριβαλδινών του 1897
Στις 25 και 28 Σεπτεμβρίου 2026