ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Αγανάκτηση των καλλιεργητών μηδικής στη Φθιώτιδα για τον αποκλεισμό τους από την κρατική ενίσχυση

Αγανάκτηση των καλλιεργητών μηδικής στη Φθιώτιδα για τον αποκλεισμό τους από την κρατική ενίσχυση

Αντιδράσεις από τους Βουλευτές Κοτρωνιά και Σαρακιώτη…

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του lamiareport.gr στην Google

Με την αριθ. 146332 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 3251) της 8ης Ιουνίου καθορίστηκε η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καλλιεργητές μηδικής περιοχών της χώρας, λόγω των επιπτώσεων που προκάλεσαν οι περιορισμοί στη διακίνηση ζωοτροφών, εξαιτίας της ζωονόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Με μεγάλη έκπληξη οι παραγωγοί της Φθιώτιδας, είδαν να μην συμπεριλαμβάνεται η περιοχή τους σε αυτές που θα ενισχυθούν από την κρατική οικονομική ενίσχυση, αν και εφαρμόστηκαν σε αυτή τα ίδια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της ζωονόσου και υπέστησαν ανάλογη οικονομική ζημιά.

Περιοχές όπως ο κάμπος της Λαμίας, η Υπάτη, ο Δομοκός και η Λοκρίδα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής μηδικής στη χώρα και εύλογα οι άνθρωποι που καλλιεργούν τέτοια φυτά ζητούν άμεση αποκατάσταση της αδικίας.

Ήδη η αγανάκτησή τους έφτασε στα πολιτικά γραφεία και είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από δύο Βουλευτές, τον Γιώργο Κοτρωνιά και τον Γιάννη Σαρακιώτη.

Ο πρώτος, ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας τα εξής:

«Είναι σαφές ότι οι αγρότες της Φθιώτιδας υπέστησαν την ίδια οικονομική πίεση με τους συναδέλφους τους στους όμορους νομούς (Λάρισα, Καρδίτσα, Φωκίδα), καθώς εφαρμόστηκαν τα ίδια ακριβώς μέτρα. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ δίκαιο να επανεξεταστεί το θέμα από το Υπουργείο ώστε να ενταχθεί και η περιοχή μας στους δικαιούχους. Από την πλευρά μου, είμαι στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών για να προσκομίσω οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο κριθεί απαραίτητο

Από την πλευρά του ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Αδικαιολόγητος αποκλεισμός των καλλιεργητών μηδικής της Φθιώτιδας από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)» (Δείτε την ΕΔΩ).

Επιπλέον ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε για το θέμα:

«Η πρόσφατη απόφαση, με την οποία αποκλείεται η Φθιώτιδα από τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis στους καλλιεργητές μηδικής, συνιστά ακόμη ένα πλήγμα εις βάρος του συνεχώς βαλλόμενου από τον κ. Μητσοτάκη και τους αναρίθμητους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της Κυβέρνησής του, πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας. Την ώρα που αναγνωρίζεται ότι οι συνέπειες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων προκάλεσαν σημαντικές απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς, η Κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές ζώνες μηδικής της χώρας.

Στην Κυβέρνηση, όφειλαν να γνωρίζουν ότι, οι αγρότες της Φθιώτιδας δεν είναι παραγωγοί δεύτερης κατηγορίας. Σε περίπτωση που τους έχει διαφύγει, τους επισημαίνω ότι, υπέστησαν τις ίδιες ακριβώς συνέπειες με συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές και δικαιούνται αν μη τι άλλο την ίδια μεταχείριση. Καλώ τους συνυπογράφοντες την επαίσχυντη απόφαση Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίησή της και να εντάξουν άμεσα τη Φθιώτιδα στο πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων. Η αποκατάσταση αυτής της αδικίας αποτελεί ζήτημα ισονομίας, αξιοπιστίας της Πολιτείας και στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που κρατούν όρθια την παραγωγική βάση του τόπου μας. Επιτέλους, ας τον επιδείξουν».

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής για πυρκαγιά στον Έξαρχο - Σηκώθηκαν εναέρια μέσα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής για πυρκαγιά στον Έξαρχο - Σηκώθηκαν εναέρια μέσα
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google