Σπανός: «Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με έδρα την έδρα της Περιφέρειας»
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου που στηρίζουν την ίδρυση του. Θετικά τοποθετήθηκαν σχεδόν όλες οι περιφερειακές παρατάξεις ξεκαθαρίζοντας ότι συζητούν μόνο για δημόσιο πανεπιστήμιο…
Με πρόθεση να ενώσει δυνάμεις και να ξεκαθαρίσει τα όρια διεκδίκησης για ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, έθεσε το μείζον, για την περιφέρεια, θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στη Λαμία.
Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε ιστορική από όλους σχεδόν τους ομιλητές, ο κ. Σπανός ξεκαθάρισε ότι μιλάμε για Πανεπιστήμιο Στερεάς με έδρα την έδρα της Περιφέρειας, χωρίς να παραλείψει να παραθέσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των περιοχών της που θα κληθούν να στηρίξουν τα μελλοντικά Τμήματα και Σχολές.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα τοπόσημα της όπως τους Δελφούς και τις Θερμοπύλες, ανέφερε επίσης ότι έχει την ισχυρότερη βιομηχανική περιοχή, δεύτερη στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, τις ισχυρότερες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ισχυρές μεταλλευτικές μονάδες, 2 μεγάλα Χιονοδρομικά Κέντρα (μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο και πιο επισκέψιμο) και τουρισμό όλες τις εποχές και τέλος ασύγκριτο ιαματικό πλούτο.
Πάνω σε αυτά θέτει τις σκέψεις για τη δημιουργία τμημάτων και σχολών που θα έχουν μέλλον και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική ανάπτυξη και τα εθνικά συμφέροντα.
Μάλιστα ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η έναρξη της συζήτησης για επανίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς ενόχλησε και αυτό όπως είπε είναι θετικό, παίρνοντας την ευκαιρία να ζητήσει συστράτευση σε συνεργασία και με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ανέφερε ότι αν και θα ήθελε πρωτίστως δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι αρνητικός και σε ένα ιδιωτικό, σύμφωνα με το νέο νόμο που έκρινε συνταγματική τη λειτουργία τους.
Ακολούθησε η εισήγηση της Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης με εισηγητή των Σπύρο Λάμπου που κατέθεσε αναλυτική πρόταση για δημόσιο πανεπιστήμιο με τμήματα σε Λαμία, Καρπενήσι, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Δελφούς.
Ως ιστορική χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Κώστας Μαρκόπουλος επικεφαλής της «Στερεά Περιφέρεια», ζητώντας προτάσεις χωρίς λάφυρο την έδρα. Πρότεινε μάλιστα να γίνει μια ολιγομελής επιτροπή εκ των έσω ώστε να βγει μια κοινή πρόταση και μόνο για δημόσιο πανεπιστήμιο.
Αποστάσεις από την εισήγηση του Περιφερειάρχη κράτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μπασδέκης θέτοντας υπόψιν τις προθέσεις της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και περιγράφοντας την προσπάθεια ως προσπάθεια εντυπώσεων αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
Να αποφύγουμε τις συζητήσεις «με τα μυαλά παλαιών δεκαετιών ξεκινώντας τη συζήτηση από το που θα είναι η έδρα και τι θα πάρει η κάθε περιοχή», ζήτησε ο Λουκάς Αποστολίδης επικεφαλής της παράταξης Πατρίδα μας η Στερεά.
Στο σημαντικό θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ τη συζήτηση άνοιξαν ο εκπρόσωπος των φοιτητών Νάσος Σάλτας και ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς με έδρα τη Λαμία, Γιώργος Σμοκοβίτης.
Δείτε το βίντεο με τη 19η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εισήγηση του Περιφερειάρχη για το θέμα του Πανεπιστημίου ξεκινά στο 2:18:55. Στο τέλος της συνεδρίασης τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο ψηφίσματα ένα από την παράταξη της πλειοψηφίας που υπερψήφισε επίσης και η παράταξη Μαρκόπουλου και μία από την Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση που υπερψήφισαν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που απείχε και από τα δύο.
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!