Διεκόπη για την 1η Απριλίου η δίκη των Τεμπών εν μέσω αντιδράσεων για την αίθουσα
Έπειτα από αλλεπάλληλες διακοπές, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε η δίκη να συνεχιστεί την 1η Απριλίου.
Την 1η Απριλίου πρόκειται να συνεχιστεί η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, εν μέσω αντιδράσεων για την αίθουσα.
Έπειτα από αλλεπάλληλες διακοπές, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε η δίκη να συνεχιστεί την 1η Απριλίου.
Νωρίτερα η πρόεδρος ξεκίνησε να διαβάζει τα ονόματα των κατηγορουμένων, ωστόσο σταμάτησε μετά τις έντονες αντιδράσεις συνηγόρων που επιμένουν για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.
Υπενθυμίζεται ότι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα με συγγενείς θυμάτων, δικηγόρους και δημοσιογράφους, άρχισε στις 9 π.μ. σήμερα Δευτέρα στη Λάρισα η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο του συγκροτήματος Γαιόπολις θα καθίσουν 36 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους σταθμάρχες, στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και της Hellenic Train.
Στη δίκη θα καταθέσουν 350 μάρτυρες ενώ θα παραστούν 200 δικηγόροι. Η δικογραφία ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, με το κατηγορητήριο να αριθμεί σχεδόν 1.300 σελίδες.
Η δίκη ξεκίνησε με ζητήματα σχετικά με τη χωρητικότητα και την επάρκεια της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου.
Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας ανέβηκε ακριβώς στις 9 π.μ. με δικηγόρους από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας να θέτουν ζήτημα για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ανδρέας Κουτσολάμπρος δήλωσε στο δικαστήριο: «Η κατάσταση που βιώνουμε ως δικηγόροι είναι απαράδεκτη. Δηλώνουμε ότι θέλουμε να προχωρήσει η δίκη αλλά δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες».
Προσωρινή διακοπή
Νωρίς το πρωί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επικράτησε ένταση μεταξύ συγγενών των θυμάτων και του πρώην προέδρου του ΟΣΕ, ο οποίος είναι ένας εκ των κατηγορουμένων. Ενταση επικράτησε και σχετικά με τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν.
Η γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Ελένη Βασάρα, σε δήλωσή της υποστήριξε ότι «συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η κυβερνητική κοροϊδία», σημειώνοντας πως «μας στοίβαξαν σε μια αίθουσα και οι συνθήκες είναι ασφυκτικές». Παράλληλα, εξέφρασε την απορία της για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, τονίζοντας ότι, όπως είπε, «ήταν γνωστός στην κυβέρνηση ο αριθμός των διαδίκων και οι προδιαγραφές της αίθουσας».
Από την πλευρά του, ο Πάνος Ρούτσι, αναφερόμενος σε όσα εξελίσσονται από το πρωί στον χώρο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το πράγμα, να είμαστε σαν τα κοτόπουλα στριμωγμένοι, είναι απαράδεκτο».
Συγγενείς εκφράζουν την αγωνία για την απόδοση δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων, Παύλος Ασλανίδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική δίκη, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες που διαδηλώνουν έξω από τα δικαστήρια και συμπαραστέκονται στις οικογένειες.
Διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα
Κινητοποίηση πολλών φορέων και πολιτών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο πανεπιστημιακό συγκρότημα «Γαιόπολις» στη Λάρισα.
Ομάδα διαδηλωτών έγραψε στον δρόμο με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας.
Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί, με λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς από περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, εκφράζοντας την απαίτησή τους για απόδοση δικαιοσύνης και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές.
Στον χώρο έχουν αναρτηθεί πανό με σχετικά συνθήματα, ενώ η προσέλευση πολιτών συνεχίζεται.
Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Οι κατηγορίες
Τριάντα τρεις από τους συνολικά τριάντα έξι κατηγορούμενους κατηγορούνται για το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους, η οποία πράξη είχε ως αποτέλεσμα:
- τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων,
- τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και
- τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού.
Μεταξύ των 33 κατηγορουμένων είναι ο σταθμάρχης της νυχτερινής βάρδιας και οι δύο συνάδελφοί του σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας, ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδας της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, και άλλα δέκα στελέχη του ΟΣΕ όπως πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του Οργανισμού, διευθυντές Διευθύνσεων Σιδηροδρομικών Συστημάτων και γενικοί διευθυντές Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου.
Επιπλέον, αντιμετωπίζουν και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια απο υπόχρεο κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι
Ο τότε διευθύνων σύμβουλος και ο τεχνικός διευθυντής της Hellenic Train, έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των βαριών και απλών σωματικών βλαβών από αμέλεια.
Μια υπάλληλος του ΟΣΕ θα δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος τελεσθείσα και από κοινού μαζί με δύο στελέχη του ΟΣΕ.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!