Γραμμένη Φθιώτιδας: Η εμπειρία τεσσάρων γενιών καλλιεργητών βγάζει τα καλύτερα βιολογικά όσπρια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 07:20 Γραμμένη Φθιώτιδας: Η εμπειρία τεσσάρων γενιών καλλιεργητών βγάζει τα καλύτερα βιολογικά όσπρια

Ο 27χρονος Γιάννης Κοντογεώργος μας ξεναγεί στον τόπο που μεγάλωσε, αγάπησε και έστησε τη δική του επιχείρηση παραγωγής, δείχνοντάς μας πως φτάνουν στο πιάτο μας τα καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα της Φθιωτικής γης…

Τη φιλόξενη και εύφορη περιοχή της Γραμμένης στο Δήμο Μακρακώμης, μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Λαμία, επισκεφθήκαμε μια κλασική χειμωνιάτικη ημέρα, ψάχνοντας να βρούμε τον Γιάννη Κοντογεώργο, τον νεαρό παραγωγό των «βιολογικών οσπρίων Γραμμένης».

Μας είχε προσελκύσει η ιδιαίτερη νοστιμιά τους, ενώ και ο επιθετικός προσδιορισμός του βιολογικού, μας ενίσχυε την περιέργεια για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής σε αυτόν τον τόπο, με γνωστά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα.

Ναι καλά διαβάσατε, προϊόντα του Γιάννη έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, όπως και πολλά ακόμη προϊόντα από τον ευλογημένο κάμπο του Σπερχειού και των πηγών του.

Μας υποδέχτηκε, μαζί με τον πατέρα του και γνωστό Αυτοδιοικητικό Πάνο Κοντογεώργο, αρχικά στο χώρο όπου «στεγνώνουν» τα προϊόντα και αρχίσαμε την κουβέντα καταθέτοντας την περιέργειά μας πως ένα νέο παιδί 27 ετών επέλεξε να γίνει αγρότης.

«Είμαστε τέσσερις πλέον γενιές αγροτών εδώ στον κάμπο της Γραμμένης από τον προπάππου μου το 1958, μέχρι σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι η οικογένεια έπαιξε το βασικό ρόλο στην επιλογή αυτή, που ήταν όμως δική μου, καθώς αγάπησα τη γη από μικρός», μας λέει ο Γιάννης συμπληρώνοντας ότι η οικογένειά του ποτέ δεν πίεσε ούτε αυτόν ούτε τον αδελφό του, για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στα γνωστά πρότυπα, ότι οι καλοί μαθητές πρέπει να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι, ή να φροντίσουν για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (πχ σχολές σωμάτων ασφαλείας), ενέργειες που συχνά οδηγούν τους νέους σε επαγγέλματα που δεν τους αρέσουν με όλες τις επιπτώσεις στην αποδοτικότητά τους (εργασιακή και οικονομική) όσο και στην ψυχική τους υγεία.

Με ιδιαίτερη προθυμία και ευγένεια μας ξενάγησε στα χωράφια που καλλιεργεί, ενοικιασμένα και ιδιόκτητα, δείχνοντάς μας τους καρπούς της γης και μέρος της διαδικασίας που χρειάζεται μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας.

Μια δουλειά δύσκολη και καθόλου σίγουρη, με πολλά απρόοπτα καθώς η γεωργία ήταν ανέκαθεν «ξεσκέπαστο μαγαζί»…

LR: Υπάρχουν σήμερα κίνητρα για τους νέους να ασχοληθούν με τη γη και γενικά με τον πρωτογενή τομέα;

Γ.Κ.: Υπάρχουν κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να στραφείς στον πρωτογενή τομέα από το μηδέν. Στην περίπτωση τη δική μου ήμουν από τους τυχερούς γιατί υπήρχαν η γη και ο γεωργικός εξοπλισμός και είχα κάποια άτομα να με καθοδηγούν. Το θεωρώ τεράστιο λάθος για οποιοδήποτε επάγγελμα κάποιος νέος να ξεκινήσει από το μηδέν ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και αβεβαιότητας.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιών και υιοθετώντας νέες πρακτικές, ανανέωσα το στόλο των μηχανημάτων στοχεύοντας στις καλύτερες αποδόσεις με παράλληλη μείωση του κόστους και στον πλήρη έλεγχο των standards των προϊόντων που παράγουμε. Αν τα προϊόντα μας δεν μπορούν να φτάσουν στους καταναλωτές και να έχουν εγγύηση για την ποιότητα και τη ασφάλειά τους δεν κάνουμε στην ουσία τίποτα. 

LR: Μίλησε μου για τα προϊόντα σου και για την παραγωγή τους, καθώς μιλάμε για βιολογικά όσπρια όπως γνωρίζω.

Γ.Κ.: Να σημειώσω ότι ξεκίνησα με μηδική και σιτηρά. Με την βαθύτερη ενασχόλησή μου όμως με τη γεωργία είδα την ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης άρχισε να γίνεται πιο έντονος ο σεβασμός προς το περιβάλλον και στον βιολογικό κύκλο των καλλιεργειών, με τους καταναλωτές να ενδιαφέρονται για το πως παράγονται τα τρόφιμα και τι αντίκτυπο έχουν άμεσα στο περιβάλλον και έμμεσα στη δική τους υγεία. Τελευταία έχει παρατηρηθεί μία στροφή προς την παράδοση και κυρίως τα παραδοσιακά προϊόντα. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι οι καταναλωτές όχι μόνο επιζητούν παραδοσιακά προϊόντα, αλλά προϊόντα που χρησιμοποιούν και τους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους για την παραγωγή τους.

Έτσι έγινε η στροφή 180 μοιρών στη βιολογική και τώρα καλλιεργώ βιολογικά όσπρια, φακές, φασόλια και ρεβίθια και έχω πολύ λιγότερα στρέμματα με μηδική.

LR: Οι διαφορές;

Γ.Κ.: Για να γνωρίζει και ο κόσμος η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και στην συμβατική γεωργία έχει να κάνει με α) τα γεωργικά φάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε και β) με τα πρότυπα που εφαρμόζουμε κατά την καλλιέργεια.

Όσον αφορά τα λιπάσματα και τα γεωργικά φάρμακα είναι πολύ πιο φιλικά προς τον άνθρωπο και φυσικά και ως προς το περιβάλλον αλλά είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τα συμβατικά.

Τη μεγάλη όμως διαφορά πιστεύω ότι την κάνουν τα πρότυπα. Τα πρότυπα μας αναγκάζουν να τηρούμε ημερολόγια καλλιεργητικών εργασιών σύμφωνα με τα οποία ανάλογα τις ενέργειες που έχουμε πραγματοποιήσει στις εκμεταλλεύσεις μας υποδεικνύουν τον χρόνο και τον τρόπο που πρέπει να κάνουμε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις (ψεκασμούς, λιπάνσεις, ποτίσματα κλπ), έτσι επί τοις ουσίας πραγματοποιούμε τις απολύτως αναγκαίες ενέργειες που χρειάζονται.

LR: Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά σήμερα ένας παραγωγός;

Γ.Κ.: Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, από την προετοιμασία του εδάφους μέχρι και την τελική εμπορία. Τα σημαντικότερα που έχω αντιμετωπίσει εγώ είναι η έλλειψη χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη ρευστότητα άρα και στη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής μου. Μην ξεχνάμε ότι στη γεωργική δραστηριότητα υπάρχει ετεροχρονισμός ανάμεσα στα έξοδα και στις εισπράξεις άρα είναι λογικό μία γεωργική εκμετάλλευση να έχει πρόβλημα ρευστότητας κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο.

Επίσης είναι σημαντική η καθυστέρηση στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων νέων αγροτών, της βιολογικής γεωργίας και να μην αναφερθώ στον τρόπο που τρέχουν και υλοποιούνται τα σχέδια βελτίωσης.

Τέλος μην ξεχνάμε τις καιρικές συνθήκες. Η γεωργία είναι «ξεσκέπαστο σπίτι» και εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που το νιώσαμε έντονα στο πετσί μας πέρυσι με τον Ιανό. Δεν ήταν απλά η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών μας (έχασα τα φασόλια μου) δεν είναι ότι εκτεθήκαμε εμπορικά στους πελάτες μας ήταν τόσο μεγάλη η καταστροφή από τα φερτά υλικά που έπρεπε να ρίξουμε πολλή δουλειά και χρήμα για να ξαναφτιάξουμε τα χωράφια μας, γεγονός που δεν αποζημιώθηκε ποτέ.

(Σημείωση LR: Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και ο Ιανός 2 επιβεβαιώνοντας ότι η γεωργία είναι ξεσκέπαστη επιχείρηση και ότι η Πολιτεία πρέπει να στέκεται κοντά στους παραγωγούς αν θέλει πρωτογενή τομέα)

Θελήσαμε να κλείσουμε αυτή την πρώτη μας επαφή με μια ερώτηση για τα σχέδιά του.

«Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που υπάρχει, εγώ είμαι αρκετά αισιόδοξος και θα ήθελα να τολμήσω να κάνω το επόμενο βήμα. Σίγουρα το πρώτο που θέλω να κάνω είναι να μάθει ο κόσμος τα προϊόντα μου. Όταν φτάσω στο επίπεδο που επιθυμώ, σκέφτομαι μία σειρά επενδύσεων που σχετίζονται με την τυποποίηση των προϊόντων μου γιατί αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ υπηρεσίες τρίτων».

LR: Και αφού είμαστε εδώ για τα προϊόντα σου, πως μπορεί να τα βρει κανείς;

Γ.Κ.: Τα προϊόντα μου μπορεί να τα βρει κάποιος αν επικοινωνήσει μαζί μου είτε τηλεφωνικά (+30 694 8449686) είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και πολύ σύντομα μέσω του ιντερνετ, ενώ στα σκαριά είναι και η συνεργασία με σημεία λιανικής πώλησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση