Επιχειρηματική ασυλία. Το μεταναστευτικό (του Γιάννη Γουργιώτη)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 10:24 Επιχειρηματική ασυλία. Το μεταναστευτικό (του Γιάννη Γουργιώτη)

Γράφει ο Γιάννης Γουργιώτης...

Τα θέματα, όπως τα διατυπώνω εδώ, ειδικά το πρώτο, έχουν επίκαιρη σημασία. Η ελληνική έννομη τάξη καλύπτει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι συναφείς διατάξεις απορρέουν από το ελληνικό Σύνταγμα και έχουν ως αντικείμενο την ομαλή και αρμονική ζωή των Ελλήνων πολιτών σε όλους τους τομείς.

Δεν έχω πρόθεση να επεκταθώ στη σημασία του δικαίου και της εφαρμογής του στη πράξη. Όλοι οι κανόνες δικαίου, δημόσιου και ιδιωτικού ρυθμίζουν τη λειτουργία της κοινωνικής ζωής. Άλλωστε οι κανόνες δικαίου, δημόσιου και ιδιωτικού, συμπλέουν και αλληλοπροσδιορίζονται. Ο διαχωρισμός τους είναι απλά τυπικός με πρακτική σημασία.

 Οι περιπτώσεις που θα παραθέσω ανήκουν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Αρχίζω με το πρόβλημα της καταπάτησης κοινόχρηστου χώρου, όπως είναι οι παραλίες.

Α. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, θέλοντας να προσφέρουν ανέσεις και απεριόριστο χώρο, προωθούν τους θαλασσινούς τους εξοπλισμούς( καθίσματα, ομπρέλες και κάθε άλλο σχετικό με τη θάλασσα) φτάνοντας μέχρι την ακρογιαλιά, όπου «σκάζει» το κύμα. Ως φοιτητής είχα μάθει ότι ο νόμος ορίζει πως η ακτή περιλαμβάνει την απόσταση όπου φτάνει το «χειμέριο» κύμα. Είναι προφανές ότι το μήκος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της θερινής ακτής. Συνάγεται έτσι ότι οι επιχειρήσεις είναι παράνομες, καταπατώντας κοινόχρηστο χώρο. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Δυοίν θάτερον: ή γκρεμίζονται όλες οι κατασκευές με αντίστοιχες αποζημιώσεις ή γίνεται ένας συμβιβασμός για χάρη του τουρισμού, αλλά με απελευθέρωση της κοινόχρηστης ακτής και συμμόρφωση με την έννομη τάξη. Είναι θέμα πλέον των αρμοδίων αρχών να πράξουν τα νόμιμα. Κάποτε πρέπει να γίνει σεβαστός ο νόμος, σύμφωνα και με το γενικό πνεύμα του άρθρου 24 του Συντάγματος: « για την  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».  

Β. Ένα άλλο ζήτημα που αφορά την εθνική μας κυριαρχία, είναι η ακατάπαυστη ροή μεταναστών την τελευταία περίοδο, όπου επικρατούν sui generis συνθήκες, ήτοι εύκολο πέρασμα του Έβρου ποταμού, με λιγοστά νερά αυτή την περίοδο, όπου οι διακινητές μεταφέρουν δεκάδες ή και εκατοντάδες μετανάστες. Αυτή την εποχή οι πιέσεις από τη μεταναστευτική εισβολή είναι αφόρητες. Οι συνοριακοί μας φύλακες, μαζί με αστυνομικούς και στρατιώτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να εμποδίσουν την ξένη εισβολή, γιατί  πρόκειται για πραγματική εισβολή με σκοπό την κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας. Φυσικά υποκρύπτεται εδώ η επίσημη τουρκική εκδοχή, μακρόπνοο τουρκικό σχέδιο για ακήρυχτο πόλεμο εναντίος της χώρας μας. Οι Ευρωπαίοι στην περίπτωση αυτή κλείνουν τα μάτια ή εφαρμόζουν χαλαρή πολιτική έναντι της Τουρκίας! Το μέλλον της Ευρώπης δεν φαίνεται να τους απασχολεί σοβαρά.

Εκτός από την ξηρά, στη θάλασσα τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι μικρές αποστάσεις των νησιών μας από τα τουρκικά παράλια ευνοούν τους διακινητές να μεταφέρουν με ταχύπλοα φουσκωτά δεκάδες στοιβαγμένους μετανάστες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Είναι  πονηρή η τακτική αυτή με τα παιδιά. Υπολογίζουν  στα φιλάνθρωπα αισθήματα των Ελλήνων. Έτσι δε διστάζουν να προκαλούν εσκεμμένα ναυάγια στα ελληνικά ύδατα. Οι λιμενικοί μας είναι εκεί για τα υπόλοιπα: διάσωση και μεταφορά σε ασφαλές μέρος.

Γ. Προσθέτω ακόμη λίγες συμπληρωματικές σκέψεις για το ζήτημα της μετανάστευσης, που είναι ένα μεγάλο θέμα και έχει ιστορικό βάθος. Από παλαιούς καιρούς σημειωνόντουσαν μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμών, ήτοι μετατοπίσεις που τις υποκινούσε μια ποικιλία αιτίων. Στη εποχή μας η μετανάστευση έχει συγκεκριμένα αίτια παραγωγής της: πόλεμοι, εμφυλιοπολεμικές συρράξεις, οικονομική κρίση-πολύ σημαντικός  παράγων για εκπατρισμό από χώρες με οικονομική ανέχεια- δύσκολα αντιστρέψιμες καταστάσεις πείνας, θνησιμότητας κλπ.

Ο δυτικός κόσμος, Αμερική και Ευρώπη, με ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο, και με ευημερία, παρόλες τις κοινωνικές ανισότητες- μειονεκτήματα της ελεύθερης οικονομίας- αποτελούν πόλο έλξης για χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Σημειώνω εδώ, ότι πολλά κεφάλαια διατίθενται για τις χώρες αυτές με σκοπό την ανάπτυξή τους, χωρίς τελικά να αξιοποιείται η βοήθεια που τους παραχωρήθηκε ή τους παραχωρείται.

Οι τωρινοί μετανάστες, από μια ποικιλία χωρών που είναι στοιβαγμένοι στα τουρκικά παράλια, αποτελούν τον πολιορκητικό κριό της γειτονικής χώρας, έτοιμη αυτή να τους προωθήσει προς δυσμάς, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, που είναι παράλογα για τη διεθνή κοινότητα,  ιδιαίτερα δε ενοχλητικά για τη χώρα μας.

Το πέρασμα για την Ευρώπη, ειδικότερα για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορά, είναι η Ελλάδα, ως πύλη εισόδου. Τις δυσκολίες εισόδου στη Χώρα μας των παράνομων μεταναστών, προσπαθούν να ξεπεράσουν οι ΜΚΟ, μια παράλογη μεν αλλά συγκεκαλυμμένη εξαπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, προσέτι δε  και οι τούρκοι διακινητές με την ανοχή της τουρκικής Κυβέρνησης. Αναμφισβήτητα αυτό στοιχίζει ακριβά στη Χώρα μας, κυρίως δημιουργεί περισπασμούς για την πολυεπίπεδη ανάπτυξή της.

Δ. Την ώρα της σύνταξης αυτού του άρθρου, πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ μια τραγική, περίεργη και ανεξήγητη είδηση. Πάνω από 100 κροάτες χούλιγκανς-φασίστες και δολοφόνοι- έφτασαν ανενόχλητοι, σαν αόρατα φαντάσματα, στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ΑΕΚ και Δυναμό Ζάγκρεμπ για τα προκριματικά του Τσάμπιον λίγκ. Αυτοί οι νεαροί Κροάτες έφτασαν στην Αθήνα για πρόκληση δολοφονικής ενέργειας, όπως και έγινε, δολοφονώντας 29χρονο  φίλαθλο της ΑΕΚ. Εγείρονται  πολλά ερωτηματικά που απαιτούν εξηγήσεις. Γιατί αδράνησε η Αστυνομία να παρέμβει, αν και είχε πληροφόρηση για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς; Αυτό δε συνάδει με την ποιότητα της ελληνικής αστυνομίας, ένα γεγονός που βλάπτει το κύρος της. Πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνες αστυνομικές αρχές και να απολογηθούν. Η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη με τον αρμόδιο υπουργό της, του οποίου η αντιπολίτευση απαιτεί επίμονα την παραίτηση, αν και γνωρίζει που βρίσκονται και πού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες. Το αντιπολιτευτικό παιγνίδι άρχισε πολύ ενωρίς, προτού ο νέος αρμόδιος  υπουργός να ενημερωθεί πλήρως για τα τρέχοντα προβλήματα της δικαιοδοσίας του. Είμαστε  εν αναμονή των εξελίξεων αυτής της τραγικής υπόθεσης

Γιάννης Γουργιώτης
7-8-2023.   

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση