Η αλήθεια για τη βία (Του Δημήτρη Κακαβά)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 11:56 Η αλήθεια για τη βία (Του Δημήτρη Κακαβά)

Κύριε υπουργέ Αθλητισμού,   

Γεμάτοι ντροπή αλλά και οργή, παρακολουθούμε όλοι μας τα όσα εμετικά συμβαίνουν, για πολλοστή φορά, στον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για πολλοστή, επίσης, φορά σας ακούσαμε , Κύριε Υπουργέ να εξαγγέλλετε «μέτρα» για την αντιμετώπιση της ζοφερής πραγματικότητας της ανεξέλεγκτης βίας, μέσα και έξω από τα Ελληνικά γήπεδα.

Για πολλοστή επίσης φορά, όλοι μας κουνάμε το κεφάλι με αηδία, γιατί γνωρίζουμε ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν πρόκειται να γίνει, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Γιατί η δυσωδία, η βρωμιά και η σαπίλα του χώρου του Ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί εύκολα να πνίξει τον οποιονδήποτε. Γιατί τα συμφέροντα και οι «συναλλαγές» αφορούν εξαψήφια και ίσως και επταψήφια νούμερα σε Ευρώ.

Εγώ προσωπικά αλλά και αρκετοί φίλοι και γνωστοί, είναι αλήθεια ότι ακούσαμε με ανακούφιση την απόφασή σας για αναστολή του πρωταθλήματος. Η ανακούφισή μας αυτή δεν σχετίζεται με οπαδικά συμφέροντα ή με άλλες ιδιαίτερες σχέσεις ή επαφές μας με αθλητικά(;) σωματεία, συνδέσμους, προμήθειες, στοιχήματα και οτιδήποτε άλλο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ.

Η  ανακούφιση μας αφορά το «διάλειμμα» καταστροφών, λεηλασιών, ληστρικών επιδρομών και γενικότερα του απίστευτου κύκλου εγκληματικών δράσεων που «τρέχει» καθ’ όλη την διάρκεια διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων.  
  

Κύριε Υπουργέ,

  • Επειδή τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και χθες, με αφορμή την απόφασή σας, έχουν «οργιάσει» διάφοροι επαΐοντες που περιέρχονται τα τηλεοπτικά κανάλια και προσφέρουν δυναμικές λύσεις για το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, όπως δημιουργίας Γενικής Γραμματείας Βίας(;) ή Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθλητικής Βίας, κ.λ.π. σας ενημερώνω, με βάση την επαγγελματική εμπειρία μου, για τα εξής:
  • Σε όλες ανεξαιρέτως τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών ΟΛΩΝ των ομάδων, ΟΛΩΝ των αγώνων, των 2 μεγάλων κατηγοριών αλλά και σε αρκετές των μικρότερων, γίνεται «παραδοσιακά» χρήση κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών. Πάντα, όταν οι αγέλες αυτές φτάσουν στο γήπεδο, είναι ήδη «φτιαγμένοι» και αδυνατούν όχι μόνο να παρακολουθήσουν τον αγώνα αλλά και να κάνουν την παραμικρή λογική σκέψη (υπάρχει σχετικό βίντεο).
  • Κάθε Κυριακή και Τετάρτη που μετακινούνται οι ορδές των «φτιαγμένων» οπαδών κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, οι κάτοικοι των παρόδιων πόλεων και οικισμών αλλά περισσότερο οι πρατηριούχοι και οι εστιάτορες που διατηρούν καταστήματα κατά μήκος αυτής βρίσκονται σε συναγερμό και βιώνουν σε καθεστώς απόλυτης τρομοκρατίας. Αποτελεί πλέον ρουτίνα, σε κάθε τέτοια διέλευση, η επιδρομή 150 – 200 ναρκομανών και λεηλασία των καταστημάτων. (υπάρχει και σχετικό πρόσφατο βίντεο).  Σε συναγερμό βρίσκονται στο σύνολό τους και όλες οι Αστυνομικές διευθύνσεις, από Αθήνα μέχρι την Θράκη, περιμένοντας τους οπαδούς. Εκεί βέβαια η διαταγές είναι σαφείς. Συνοδεία εκ του μακρόθεν και καμία ενέργεια που θα προκαλέσει τα «παιδιά».  
  •  Τα όποια καπνογόνα, κροτίδες, αλυσίδες κ.λ.π. ΔΕΝ διέρχονται λάθρα από τις εισόδους των γηπέδων. Βρίσκονται επιμελώς κρυμμένα εντός των γηπέδων, από τις προηγούμενες ημέρες. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, τα «υλικά» αυτά εισάγονται στο γήπεδο από τα επίσημα στελέχη της αποστολής της ομάδας και στη συνέχεια μοιράζονται στους «κουμανταδόρους».


 Η πλειοψηφία των «ανθρώπων» που βρίσκονται στις κερκίδες των Ελληνικών γηπέδων, είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα. Για ποιο λόγο άλλωστε κάποιος υγιής άνθρωπος, αντί να παρακολουθεί την εξέλιξη του παιχνιδιού, αναλώνει το σύνολο του χρόνου του, ασχολούμενος αποκλειστικά με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και τους διαιτητές; Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, αυτοί οι ίδιοι (αν ερωτηθούν) αγνοούν το σκόρ του αγώνα!!

Όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών των μεγάλων ομάδων είναι θωρακισμένοι με βαριές σιδηροκατασκευές λες και περιμένουν επίθεση με αντιαεροπορικά! Οι λόγοι είναι προφανείς. Από τα «κάστρα» αυτά εκδράμουν ορδές συνήθως ανηλίκων και προχωρούν σε καταστροφές και λεηλασίες μετά την λήξη ΚΑΘΕ αγώνα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα σπασίματα και τις λεηλασίες. Το συνηθέστερο είναι το ντύσιμο κάθε τοίχου, μνημείου, φαναριών, σημάτων του Κ.Ο.Κ. και οτιδήποτε τους γυαλίσει με αυτοκόλλητα και σπρέι, στα χρώματα της ομάδας τους.

    Κύριε Υπουργέ,

Επειδή η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περάσει προ πολλού τα όρια της νομιμότητας, της ανοχής και της κοινωνικής λογικής. Επειδή οι διοικούντες το Ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μέρος και πηγή του προβλήματος. Επειδή ο Έλληνας Πολίτης βρίσκεται ήδη στα όρια της ανοχής του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και το παραμικρό μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα γενικότερης έκρηξης με απρόβλεπτα αποτελέσματα, σας θερμοπαρακαλώ:

  • Διατηρείστε την αναστολή του πρωταθλήματος.
  • Διατάξτε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν πιστά το γράμμα του Νόμου.
  • Επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, χωρίς «παρεμβάσεις».  
     

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χρ. ΚΑΚΑΒΑΣ
Αστυνομικός - Συνδικαλιστής  

Προσαρμοσμένη αναζήτηση