Λίβερπουλ: Οι ιδιοκτήτες της, την βγάζουν προς πώληση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 15:31 Λίβερπουλ: Οι ιδιοκτήτες της, την βγάζουν προς πώληση

Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ από τον Οκτώβριο του 2010 - Goldman Sachs και Morgan Stanley στις υπηρεσίες της FSG.

H εταιρεία Fenway Sports Group (FSG) έθεσε τη Λίβερπουλ προς πώληση και μάλιστα, για τους ενδιαφερόμενους έχει ετοιμαστεί μια πλήρης παρουσίαση των οικονομικών της.

Η FSG έχει εξετάσει ευκαιρίες στο παρελθόν για να πουλήσει το κλαμπ, αλλά ποτέ δεν προχώρησε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά θα γίνει συμφωνία ή όχι, αλλά η FSG προσκαλεί προσφορές, σύμφωνα με το «The Athletic». Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν προσληφθεί για να συνδράμουν στη διαδικασία. 

Εκπρόσωποι της FSG, στην οποία ανήκουν και οι Boston Red Sox, προς το «The Athletic» αναφέρει τα εξής: «Υπήρξαν αρκετές πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και φήμες για αλλαγές ιδιοκτησίας σε συλλόγους της Premier League και αναπόφευκτα μας ρωτούν τακτικά για την ιδιοκτησία της Fenway Sports Group στη Λίβερπουλ.

Η FSG έχει λάβει συχνά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τρίτους που επιθυμούν να γίνουν μέτοχοι στη Λίβερπουλ. Η FSG έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπό τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο νέων μετόχων, εάν αυτό ήταν προς το συμφέρον της Λίβερπουλ ως σύλλογο. Η FSG παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επιτυχία της Λίβερπουλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ από τον Οκτώβριο του 2010, όταν αγόρασε τον σύλλογο από τους George Gillett Jr. και Tom Hicks.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Λίβερπουλ διόρισε τον Γιούργκεν Κλοπ ως προπονητή. Κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στην Premier League την περίοδο 2019-20, που ήταν και το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Κατέκτησαν επίσης το FA Cup, το Carabao Cup και το Champions League.

Η FSG και ο πόλεμος κουλτούρας στη Λίβερπουλ

Κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας της FSG το Άνφιλντ μεταμορφώθηκε, με μια νέα κεντρική εξέδρα αξίας 110 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η εξέδρα Anfield Road ανακατασκευάζεται. Αυτό το έργο ύψους 80 εκατομμυρίων λιρών θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι και θα αυξήσει τη χωρητικότητα σε περίπου 61.000 θέσεις.

Η FSG έχει επίσης επιβλέψει τη μετακόμιση του συλλόγου από το Melwood σε νέες προπονητικές εγκαταστάσεις ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών στο Kirkby.

Η εταιρεία ανήκει κυρίως στον John W. Henry, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο ιδρυτές μαζί με τον πρόεδρο Tom Werner. Στην FSG ανήκουν επίσης οι Red Sox, το τηλεοπτικό δίκτυο NESN, το 50% της Roush Fenway Racing και η Fenway Sports Management.

Fenway Sports Group: Τι ακολουθεί;

Η FSG πούλησε πέρυσι το 11% των μετοχών της εταιρείας έναντι 750 εκατ. δολαρίων (655 εκατ. λιρών) στην RedBird Capital Partners και στη συνέχεια αγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην κορυφαία ομάδα χόκεϊ επί πάγου NHL, την Pittsburgh Penguins.

Υπήρξαν αμφιλεγόμενα στοιχεία στην ιδιοκτησία του συλλόγου από την FSG. Το 2019, επικρίθηκε αφού ο σύλλογος προσπάθησε να κατοχυρώσει το όνομα Λίβερπουλ, με την ομάδα οπαδών Spirit of Shankly να κάνει εκστρατεία κατά της κίνησης αυτής.

Η Λίβερπουλ ήταν επίσης μία από τις έξι ομάδες της Premier League που δεσμεύτηκαν για την αποτυχημένη ευρωπαϊκή Super League πέρυσι. Μετά από διαμαρτυρίες, αποσύρθηκε από το σχέδιο. Ο Χένρι ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους οπαδούς.

Όταν ο Βέρνερ μίλησε στην Athletic τον Μάιο, επέμεινε ότι η FSG δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Δήλωσε: «Η FSG δεν θα έλεγε ότι η FSG δεν θα έλεγε τίποτα: "Ναι, εξακολουθούμε να το βλέπουμε ως ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Είμαστε πεινασμένοι να κερδίσουμε περισσότερα τρόπαια για τον σύλλογο».

Η πιο πρόσφατη εξαγορά μεγάλης ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ ήταν η αγορά της Τσέλσι υπό την ηγεσία του Τοντ Μπόλι, η οποία κόστισε 4,25 δισεκατομμύρια λίρες.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση