Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο προπονητής «θρύλος» του αμερικανικού μπάσκετ, Μπόμπι Νάιτ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 10:13 Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο προπονητής «θρύλος» του αμερικανικού μπάσκετ, Μπόμπι Νάιτ

«Ο Στρατηγός» άφησε το... στίγμα του στην Ιντιάνα, ενώ το 1984 ήταν ο τεχνικός της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, άφησε ο θρυλικός προπονητής του Πανεπιστήμιου της Ιντιάνα, Μπόμπι Νάιτ.

Η οικογένεια του Νάιτ, γνωστοποίησε την θλιβερή είδηση το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο Νάιτ, ο οποίος νοσηλεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του για αρκετά χρόνια.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε ότι ο προπονητής Μπομπ Νάιτ πέθανε στο σπίτι του στο Μπλούμινγκτον περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις σκέψεις και τις προσευχές και εκτιμούμε τον συνεχή σεβασμό της ιδιωτικής μας ζωής καθώς ο Coach ζήτησε μια ιδιωτική οικογενειακή συγκέντρωση».

Ο Νάιτ άφησε το… στίγμα του στην Ιντιάνα, καθώς βοήθησε τους Χούζιερς να φτάσουν στο NCAA tournament 24 φορές σε 29 χρόνια, ενώ είχε 661 νίκες και κατέκτησε τρεις εθνικούς τίτλους. Μάλιστα, ο πρώτος τίτλος του Νάιτ στο NCAA ήλθε το 1976 όταν η Ιντιάνα έμεινε αήττητη, ένα κατόρθωμα που καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει από τότε.

«Ένα από τα πράγματα που είπε στην ομάδα μας του 1976, στην οποία είχα την τύχη να είμαι μέλος, ήταν ότι μπορεί να μην ξαναδείτε ποτέ άλλη ομάδα σαν αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Κουίν Μπάκνερ. «Λοιπόν, δεν ξέρω αν θα ξαναδούμε ποτέ άλλον προπονητή σαν αυτόν».

Ο Νάιτ κέρδισε 20 ή περισσότερα παιχνίδια σε μια σεζόν 29 φορές, σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας 902-371.

Ο Νάιτ αναδείχθηκε εθνικός προπονητής της χρονιάς τέσσερις φορές, ενώ το 1984 ήταν ο τεχνικός της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του Λος Άντζελες. Στην ομάδα αυτή συμμετείχε και ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Νάιτ έγινε ένας από τους τρεις μόνο head coach που κέρδισαν έναν τίτλο NCAA, έναν τίτλο NIT κι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Με το παρατσούκλι «Ο Στρατηγός», ο Νάιτ τελικά αναγκάστηκε να φύγει από την Ιντιάνα το 2000 για παραβίαση μιας πολιτικής συμπεριφοράς «μηδενικής ανοχής» όταν έπιασε το μπράτσο ενός πρωτοετή ο οποίος τον χαιρέτησε με το επίθετό του.

Ήταν η τελευταία παράβαση σε μια μακρά λίστα, η οποία περιελάμβανε το πιο διαβόητο περιστατικό του – το πέταγμα μιας καρέκλας κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με το Περντιού – και τις κατηγορίες για πολλές σωματικές συγκρούσεις. Ο πιο αξιοσημείωτη ήταν όταν ο Νάιτ έπνιξε τον Νιλ Ριντ σε μια προπόνηση το 1997.

Στη συνέχεια ο Νάιτ έφυγε για να γίνει προπονητής στο Τέξας Τεκ το 2001, έξι μήνες μετά την απόλυσή του από την Ιντιάνα.

Στα έξι χρόνια του Νάιτ στο Τέξας Τεκ, οδήγησε τους Ρεντ Ρέιντερς σε πέντε σεζόν με 20 νίκες, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ο Νάιτ παραιτήθηκε από προπονητής μπάσκετ του Τέξας Τεκ στα μέσα της σεζόν 2008-09, την 42η χρονιά του ως επικεφαλής προπονητής, και έφυγε από το κολεγιακό μπάσκετ. Αργότερα εργάστηκε ως αναλυτής του κολεγιακού μπάσκετ για το ESPN.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, «ο προπονητής κολεγιακού μπάσκετ Μπόμπι Νάιτ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Ήταν από τους πιο πολωτικούς χαρακτήρες στον αμερικανικό αθλητισμό».

Πηγή: New York Times

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση