Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι με τις αυξήσεις των συντάξεων - Τι θα καταβληθεί Δεκέμβριο και Ιανουάριο [παραδείγματα]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 11:11 Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι με τις αυξήσεις των συντάξεων - Τι θα καταβληθεί Δεκέμβριο και Ιανουάριο [παραδείγματα]

H απάντηση στο ερώτημα πότε θα δουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις στην τσέπη τους δόθηκε.

H απάντηση στο ερώτημα πότε θα δουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις στην τσέπη τους δόθηκε.

Τα χρήματα θα φανούν στις ακόλουθες φάσεις: Πρώτη φάση, πριν από τα Χριστούγεννα καταβάλλεται η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ σε όσους έχουν χαμηλή σύνταξη. Με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία θα καταβληθεί επίσης πριν από την αλλαγή του χρόνου, θα διαγραφεί από τη σύνταξη η κράτηση για την εισφορά αλληλεγγύης κάτι που αφορά όσους έχουν μηνιαία σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Επίσης, οι δικαιούχοι των αναδρομικών του νόμου Κατρούγκαλου, θα πάρουν την 4η δόση.

To… κυρίως πιάτο -οι αυξήσεις που θα προσεγγίσουν πλέον το 8%- θα δοθεί τον Ιανουάριο. Δεν υπάρχουν δόσεις. Μια και έξω με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου που θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου, θα δοθεί η αύξηση. Το τελικό ποσοστό θα αποκαλυφθεί τη Δευτέρα με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Το τελικό ποσοστό είναι το άθροισμα του εκτιμώμενου ποσοστού ανάπτυξης για το 2022 (περίπου 6%) αλλά και του πληθωρισμού (κοντά στο 10%).

Άρα, το τελικό ποσοστό αύξησης θα είναι ανάμεσα στο 7,5% και στο 8%. Φυσικά, το ότι η εισηγητική έκθεση θα λέει τα συγκεκριμένα ποσοστά, δεν σημαίνει ότι θα επιβεβαιωθούν. Αυτό θα φανεί αργότερα μέσα στο 2023.

Γι’ αυτό και αν χρειαστεί διόρθωση, αυτή θα γίνει τον Ιανουάριο του 2024 μαζί με την αύξηση της επόμενης χρονιάς η οποία επίσης θα είναι υπολογίσιμη καθώς θα κινηθεί στην περιοχή του 3% τουλάχιστον. Άρα, μπροστά μας έχουμε μια αλυσίδα αυξήσεων στο εισόδημα των συνταξιούχων η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024. Σε 13-14 μήνες από σήμερα, οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων θα είναι αυξημένες κατά περισσότερο από 14-15% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Παραδείγματα

Ο συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη 1300 ευρώ, θα δει στη σύνταξη του Ιανουαρίου να εξαφανίζεται η κράτηση των 13,2 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης ενώ αν δικαιούται αναδρομικά του νόμου Κατρούγκαλου θα πάρει μια πρώτη αύξηση (π.χ 20 ευρώ).

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, θα καταβληθεί η αύξηση του 8% η οποία θα φέρει τις μεικτές αποδοχές στα 1425 ευρώ και τις καθαρές αποδοχές στα 1276 ευρώ. Το τέλος της διαδρομής είναι ο Ιανουάριος του 2024 όταν θα υπάρξει και νέα αύξηση 3% στα μεικτά που θα ανεβάσει περαιτέρω τη μεικτή σύνταξη στα 1467 ευρώ και τα καθαρά στα 1308 ευρώ.

Πόσα παίρνει σήμερα ο συνταξιούχος καθαρά; 1170 ευρώ; Πόσα θα λαμβάνει τον Ιανουάριο του 2023; Θα λαμβάνει 1259 ευρώ. Και πόσα θα λαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2024; 1292 ευρώ. Άρα μιλάμε για αθροιστική αύξηση άνω των 120 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση