Ακόμη ψάχνετε τον ιδανικό τύπο στα λιπαντικά αυτοκινήτων;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 14:17 Ακόμη ψάχνετε τον ιδανικό τύπο στα λιπαντικά αυτοκινήτων;

Σε γενικές γραμμές τα λιπαντικά αυτοκινήτων χρησιμεύουν στην αποτροπή της τριβής μεταξύ δύο επιφανειών. Όμως κάθε τύπος λιπαντικού διαφέρει από το άλλο ως προς τη χρήση κυρίως. Ακολούθως παρατίθενται οι διαφορετικοί τύποι λιπαντικών και οι χρήσεις τους:

1) Τα γράσα και οι πολλαπλές χρήσεις τους

Τα γράσα προκύπτουν χρησιμοποιώντας ορυκτέλαιο αναμεμειγμένο με πυκνωτικές ουσίες, όπως σαπούνια με βάση το λίθιο). Επίσης μπορεί να προστεθούν και μόρια όπως δισουλφίδιο του μολυβδαίνιου ή γραφίτης κλπ. Τα γράσα έχουν την ιδιότητα να αναμειγνύονται καλά με τα λιπαντικά αυτοκινήτων και να συσσωρεύονται στις επιφάνειες. Ταυτόχρονα τα γράσα λειτουργούν σαν ένα στρώμα προστασίας απέναντι σε επιμολυντές, που μπορούν να καταστρέψουν τις επιφάνειες. Γι’ αυτό και υπάρχει μια μεγάλη γκάμα λαδιών, που ποικίλουν ως προς την πυκνότητα. Το βασικό ελάττωμα των γράσων είναι, ότι λόγω υπερβολικής πυκνότητας και της κολλώδους φύσης τους μπορεί να αυξήσουν την αντίσταση σε μηχανισμούς που κινούνται γρήγορα.

  • Χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αλυσίδες, συνδέσμους, ρουλεμάν και γρανάζια
  • Βγαίνουν σε διάφορους τύπους, όπως γράσα λιθίου ή σιλικόνης ή για χρήση στη ναυτιλία.

2) Λάδια αυτοκινήτου: Ιδιότητες και χρήσεις

Αυτά τα λεπτόρευστα υγρά παράγονται από μακριές αλυσίδες πολυμερών με πρόσθετα. Τέτοια είναι αντιοξειδωτικά, που αποτρέπουν την οξείδωση του λαδιού. Ακόμη προστίθενται αναστολείς διάβρωσης, που αποτρέπουν την εμφάνιση του φαινομένου στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Τέλος στα λάδια αυτοκινήτου προστίθενται και καθαριστικοί παράγοντες, που περιορίζουν τον σχηματισμό καταλοίπων στον κινητήρα. Διεισδύοντας στα κινούμενα μέρη του κινητήρα δημιουργείται ένα ολισθηρό φιλμ αναμεσά τους αποτρέποντας τη φθορά λόγω τριβής. Το ιξώδες τους, δηλαδή η πυκνότητά τους ορίζει και το βάρος των λαδιών. Μάλιστα όσο πιο χαμηλό το βάρος τους, τόσο πιο λεπτόρευστα είναι.

  • Χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα (ιδιωτικά κι επαγγελματικά), σε ρουλεμάν, μεντεσέδες, στη συντήρηση εργαλείων και στο ακόνισμα
  • Προτιμάται κατά κόρον για τη στοχευμένη λίπανση αντικειμένων χωρίς τη χρήση γράσων

3) Διεισδυτικά λιπαντικά

Αυτού του τύπου τα λιπαντικά είναι οι σύμμαχοι κάθε οδηγού για να προστατεύσουν το μπουλόνι από διάφορα κατάλοιπα. Έχουν επομένως ρόλο καθαρισμού, γι’ αυτό και η λίπανση δεν είναι η πρωταρχική λειτουργία για την οποία προορίζονται. Λόγω της λεπτής πυκνότητάς τους στοχεύουν στο να διεισδύσουν στις ρωγμές των επιφανειών, να αυξήσουν τη λίπανση και να διαλύσουν τη σκουριά. Το ιξώδες του και συγκεκριμένη η λεπτή υφή τους σημαίνει, ότι εξατμίζονται γρήγορα, ιδίως όταν στη μηχανή του οχήματος αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, πράγμα που ενισχύει το ότι η λίπανση δεν είναι η βασική τους λειτουργία.

Άλλωστε η διαμάχη που υπάρχει σε όλα τα λιπαντικά σχετικά με το αν είναι προτιμότερα τα λεπτόρρευστα από τα παχύρευστα λιπαντικά, αφορά και σε αυτό ακριβώς.

Τα Mobil λύνουν τις απορίες

Τα συνθετικά λιπαντικά με πρόσθετα της σειράς Mobil δίνουν την απάντηση στο παραπάνω δίλημμα. Ας δούμε όμως διεξοδικά το θέμα. Τα μεν λεπτόρρευστα διευκολύνουν τη λίπανση επομένως και την κατανάλωση καυσίμου. Εφόσον η κίνηση εκτελείται ανεμπόδιστα ο κινητήρας δεν καταβάλει προσπάθεια. Όμως... υπάρχει κι μια ένσταση. Εφόσον είναι πιο λεπτόρευστα εξατμίζονται πιο γρήγορα, που σημαίνει, ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει τριβή στον κινητήρα μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του. Για τον λόγο αυτό προτιμώνται τα συνθετικά λιπαντικά με πρόσθετα, καθώς συνεισφέρουν και στις δύο παραμέτρους: Προστασία των κινούμενων μερών από την τριβή, άμεση ροή στα μέρη του κινητήρα, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση.

4) Τα ξηρά λιπαντικά: Εκεί που τα άλλα ωχριούν

Τα ξηρά λιπαντικά είναι εξαιρετική εναλλακτική, όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς γράσα ή
λάδια αυτοκινήτου, που προσελκύουν σκόνη και βρωμιά. Σε μοριακό επίπεδο τα μικροσκοπικά
σωματίδια, που απαρτίζουν τα ξηρά λιπαντικά, όπως ο γραφίτης, είναι ιδιαίτερα ολισθηρά. Συνήθως
βγαίνει σε μορφή σπρεϋ, που έχει αναμειχθεί με νερό, αλκοόλη ή άλλον διαλύτη. Αυτός εν τέλει
εξατμίζεται αφήνοντας ένα λεπτό φιλμ λίπανσης για να μειώσει την τριβή.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ξηρά λιπαντικά:

  • Στη μπιέλα, στους μεντεσέδες, στις κλειδαριές και σε σπειροειδείς συνδέσεις του αμαξιού
  • Σε επιφάνειες που πρέπει να μείνουν καθαρές, καθώς αποτρέπουν τον σχηματισμό γλίτσας, όπως κάνουν και τα Mobil 1.
  • Σε περιπτώσεις, όπου πρέπει να αποφευχθεί η χρήση λιπαντικών, που προσελκύουν σκόνες και βρωμιές.
  • Σε επιφάνειες εκτεθιμένες στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν αυτό συμβεί, τα λάδια οξειδώνονται.

Η χρήση τους αντενδείκνυται, όταν πρόκειται να εφαρμοστεί σε επιφάνειες, που θα εκτεθούν σε υγρά ή διαλύτες. Αυτό ισχύει, επειδή θα απομακρύνουν κάθε ίχνος λιπαντικού. Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε ποιο σας εξυπηρετεί, η καλύτερη λύση είναι το τεστ συμβατότητας. Άλλωστε δεν είναι δύσκολη διαδικασία και οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν τέτοιους πίνακες συμβατότητας, που μπορείτε να τους συμβουλευτείτε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση