Ανάλυση: Πώς εξηγείται η εντυπωσιακή επίδοση της ΝΔ και η βαριά, στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Μαΐου 2023 19:51 Ανάλυση: Πώς εξηγείται η εντυπωσιακή επίδοση της ΝΔ και η βαριά, στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που δίνουν τα exit polls και η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα του exit poll δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, όσο και αν πρέπει να περιμένουμε και τη διόρθωση της μέτρησης στο 100% του δείγματος, και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, συνιστά μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και μια βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, είτε βρεθεί στα χαμηλά της πρόγνωσης, δηλαδή κοντά στο 36-37% - πόσο μάλλον αν βρεθεί στα υψηλά, δηλαδή κοντά στο 40%- είναι μια πολύ μεγάλη νίκη σε σημείο να εκπλήσσει ακόμα και εκείνους που προέβλεπαν την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή οι χαμηλές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανότατα θα βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, συνιστά επίσης έκπληξη και δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Αν πιστέψουμε τους δημοσκόπους, η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα μπορεί να πλησιάσει και το διψήφιο ποσοστό.

Πώς μπορεί να ερμηνευθεί; Μια πρώτη άμεση ανάλυση θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις ατυχείς στιγμές στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία αυτή των δηλώσεων του Γιώργου Κατρούγκαλου στο παρά 5 της κάλπης, που σίγουρα προκάλεσαν φθορά. Αλλά φυσικά δεν αρκεί.

Η εικόνα που προκύπτει από το exit poll δείχνει ότι το ενδεχόμενο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν έπεισε, ενώ όπως αναμενόταν οι ψηφοφόροι θέλησαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βελτιώνει τις επιδόσεις του, ενώ σίγουρα μεγάλη έκπληξη είναι το ενδεχόμενο να μπει στη Βουλή και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Γιατί αυτή η αποτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Γιατί αυτή η αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από τα τελευταία γεγονότα που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης, με κορυφαίο γεγονός την τραγωδία των Τεμπών αλλά και τις υποκλοπές;

Κοινή εκτίμηση όλων των πολιτικών αναλυτών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδιναν εδώ και καιρό μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι προοπτική της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν έπειθε. Και γιατί η θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία συνοδεύτηκε από μια φοροκαταιγίδα που άφησε τραύματα στο εκλογικό σώμα αλλά και γιατί η ομάδα πέριξ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έπειθε για τη διαχειριστική της ικανότητα. Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διαχειρίστηκε ικανοποιητικά μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό.

Αλλά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έπασχε και από κυβερνησιμότητα. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια προοδευτική διακυβέρνηση με τη συμμετοχή των άλλων αριστερών κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που ούτε το ΠΑΣΟΚ έδειξε πρόθυμο να συνεργαστεί, ενώ η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε δεκτή ούτε από το ΚΚΕ ούτε από το ΜεΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν μια κυβέρνηση συνεργασίας…αλλά χωρίς κανέναν υποψήφιο συνεργάτη.

Εφόσον τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και η κυρίαρχη άποψη των πολιτικών αναλυτών είναι ότι οι διαφορές που θα προκύψουν θα είναι οριακές, θα καταδείξουν ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Την αδυναμία του δηλαδή να απευθυνθεί σε άλλα κοινά πέραν του στενού κομματικού του ακροατηρίου. Το κεντρώο κοινό, το κεντροαριστερό κοινό δεν ανταποκρίθηκε στα καλέσματα του κ. Τσίπρα- πιθανότατα και λόγω του τοξικού ύφους της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ- και προτίμησε την κανονικότητα που υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συν τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων των πολιτών που θα προκύψει από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης πιθανότατα θα προκύπτει κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Αλλά ακόμα και αν επιχειρηθεί θα είναι για τα μάτια του κόσμου και δεν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες. Αλλωστε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμούν να συνεργαστούν.

Τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές;

Το σύνηθες είναι να αυξήσουν τα ποσοστά τους και τα δυο μεγάλα κόμματα και να υποστούν τις συνέπειες της πόλωσης τα μικρότερα. Θα συμβεί; Δεν είναι βέβαιο. Γιατί η μεν Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε αυτοδυναμία και σε περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σοβαρό πρόβλημα να πείσει τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στον δεύτερο γύρο. Η βαριά ήττα θα προκαλέσει πιθανότατα αποσυσπείρωση, ενώ δεν θα υπάρχει αφήγημα για να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.

Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα τεθεί απαραίτητα, αλλά σίγουρα η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική για τον κ. Τσίπρα. Δεν θα μπορεί να είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός και θα υποστεί κριτική για τον τρόπο που πολιτεύθηκε.

Πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση